NaslovnaNovostiNeverovatno: Za četiri dana, Rusi dronovima Lancet uništili dva Suhoja Su-25 ukrajinskog...

Neverovatno: Za četiri dana, Rusi dronovima Lancet uništili dva Suhoja Su-25 ukrajinskog vazduhoplovstva

Ministarstvo odbrane Rusije prikazalo je snimak uništavanja ukrajinskog jurišnika Su-25 na aerodromu Dolgincevo u Dnjepropetrovskoj oblasti. Kako su pojasnili u vojnom resoru, avion je i ovoga puta uništila lutajuća municija Lancet.

Uništenje dva aviona Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine na aerodromu pomenuto je u novom izveštaju Ministarstva odbrane tokom proteklog dana, ali nije bilo dodatnih informacija.

Kasnije je vojni resor postavio na internet video snimak sa snimkom uništenja ukrajinskog jurišnika Su-25. Kako se ispostavilo, pogođen je dok je bio parkiran na aerodromu Dolgincevo u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Kao rezultat direktnog pogotka, ukrajinski avion Su-25 je uništen. Uništenje letelice potvrđuju objektivni snimci praćenja, stoji u poruci ruskog ministarstva.

Sudeći po snimku, Lancet je na metu uperio izviđački dron, koji je snimio kako bespilotna letelica kamikaza udara u avion, a takođe je izvršio objektivno praćenje uništenja mete, snimajući vatru po dolasku.

Ono što je vredno pažnje je da je pre napada ruskog drona ovaj Su-25 dopunjen gorivom, očigledno u pripremi za poletanje. Na samom početku snimka se jasno vidi kako se vozilo, najverovatnije cisterna, udaljava od aviona.

Ukrajinski resursi navode da su ruski izviđački dronovi odavno naučili da rade iza linija ukrajinskih trupa, leteći na prilično velike dubine, usmeravajući rakete ili bespilotne letelice kamikaze na ciljeve.

Ruska vojska je pogodila lovački avion sovjetske proizvodnje Su-25 za blisku vazdušnu podršku ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva koristeći lutajuću municiju Lancet i pre samo četiri dana.

Tada se Su-25 takođe nalazio na zemlji u vazduhoplovnoj bazi Dolgincevo u regionu Krivog Roga, više od 60 kilometara od fronta u zoni sukoba u Ukrajini. Lutajuća municija je pogodila nos i kabinu mlaznjaka, što ga je moguće trajno izbacilo iz upotrebe.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo je imalo oko 60 Su-25UB, Su-25K i Su-25M1 kada je ruska vojna operacija u Ukrajini počela februara 2022. godine.

Ukrajina je kasnije dobila dodatne avione ovog tipa, navodno preko 14, iz Belgije i Severne Makedonije. Ipak, pretpostavlja se da je većina ukrajinskih Su-25 već uništena na zemlji ili oborena od strane ruske vojske.

makedonski Su-25
makedonski Su-25

Lancet, koji je korišćen za gađanje ukrajinskog Su-25, razvila je ZALA Aero grupa, podružnica ruskog odbrambenog giganta Koncerna Kalašnjikov.

Kompanija proizvodi dve verzije lutajuće municije, Izdelije-52 sa trajanjem leta od 30 minuta i bojevom glavom od jednog kilograma i veću Izdelije-51 sa trajanjem leta od 40 minuta i naoružan je bojevom glavom od tri kilograma.

Lutajuća municija leti prema određenom području pomoću inercijalnog navigacionog sistema uz pomoć GLONASS-a. Po dolasku u područje, operater koristi ugrađeni elektro-optički sistem preko dvosmerne veze za prenos podataka da otkrije, prati i zaključa metu. Sistem laserskog dometa zatim kontroliše detonaciju bojeve glave.

Mali radarski presek i minimalni infracrveni znak lutajuće municije na električni pogon čine je veoma teškim za otkrivanje i presretanje.

Ukrajinski pokušaji da zaustave Lancet lutajuću municiju vatrom protivvazdušne odbrane, elektronskim ratovanjem ili protivmerama uglavnom su bili neuspešni.

Prema objavljenim i široko dostupnim snimcima i ruskim izvorima koji prate i dokumentuju vojne gubitke, ruska vojska je do sada koristila dron Lancet da uništi ili ošteti najmanje pet ratnih aviona ukrajinskog vazduhoplovstva parkirana na zemlji. Ovaj broj uključuje samo udare verifikovane video snimkom.

O čemu se zapravo radi, te ukrajinske snage drže naizgled bezbrižno parkirane aviona na aerodromima, nije jasno. Ukrajinski vojni aerodromi i na njima stacionirana oprema bili su jedan od prioritetnih ciljeva Oružanih snaga Rusije od samog početka eksalacije sukoba.

Međutim, ako su na početku ruske “specijalne operacije” napadi na ove objekte izvođeni skupim projektilima i napadnim bespilotnim letelicama tipa Geran-2, a od prošle godine su obližnje vazdušne baze postale dostupne izuzetno jeftinoj municiji Lancet.

Ruski Lancet “uništio” još jedan ukrajinski Su-25 na aerodromu Dolgincevo u blizini grada Krivog Roga decembra 2023. godine.

Da ovo nisu izolovani slučajevi kao i da Oružane snage Ukrajine imaju ozbiljne probleme u vezi sa bezbednošću i odgovoru na nove vojne tehnologije govori nam i uništenje Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva takođe na aerodromu Dolgincevo u Krivom Rogu još u oktobru 2023. godine.

Ruska vojska je septembra 2023. godine podelila video snimak udara u MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva sa lutajućom municijom Lancet. Ukrajinski MiG-29 je i ovoga puta pogođen na aerodromu Dolgincevo u blizini grada Krivog Roga u Dnjepropetrovskoj oblasti, što očito govori o nemaru ukrajinskog vazduhoplovstva.

lancet pogađa mig 29
lancet pogađa ukrajinski mig 29

Treba napomenuti da je još jedan MiG-29 je pogođen na aerodromu Kulbakino u Mikolajevskoj oblasti na sličan način, takođe stacioniran na otvorenom aerodromu.

Prema nedavnom izveštaju Pentagona u kojem sadašnja ukrajinska flota iznosi samo „56 operativnih lovačkih aviona“, a dok se svakodnevno iz Kijeva zahtevaju lovci sa zapada, ovakvi propusti su neverovatni.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave