NaslovnaNovostiLutajuća municija Lancet pogodila ukrajinski MiG-29 na rekordnoj udaljenosti od 70 kilometara...

Lutajuća municija Lancet pogodila ukrajinski MiG-29 na rekordnoj udaljenosti od 70 kilometara [VIDEO]

Ruska vojska je podelila video snimak udara na MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva sa lutajućom municijom Lancet. Ukrajinska letelica je pogođena na aerodromu Dolgincevo u blizini grada Krivog Roga u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Deklarisani domet bespilotnih letelica Lancet je 40-50 kilometara. Međutim, aerodrom Dolgincevo se nalazi na oko 70 kilometara od najbližih položaja Oružanih snaga Rusije.

Štaviše, video pokazuje da se Lancet verovatno okrenuo u tom području i približio se avionu iz severozapadnog pravca. Verovatno je da su ruske snage koristile nadograđenu verziju udarne bespilotne letelice.

Napad je snimila druga ruska izviđačka bespilotna letelica ZALA. Na snimku se vidi da je Lancet udario u prednji deo aviona. Usled udara oštećen je MiG-29.

Ranije je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije prijavilo uništenje 2 MiG-29 i 3 Su-25 na ovom aerodromu. Međutim, ukrajinska vojska nije preduzela nikakve mere da zaštiti objekat od ruskih napada.

Video prikazuje brojne automobilske gume u blizini letelice. Ukrajinska vojska je verovatno planirala da zapali da bi zakrili aerodrom dimom u slučaju ruskog napada. Ukrajinske snage verovatno nisu očekivale udare ruskih bespilotnih letelica tamo tokom dana.

Novi Lancet, „Izdelie 53“, kamikaza dron sledeće generacije

Nakon „neverovatnog uspeha“ kamikaza dronova klase Lancet u Ukrajini, proizvođač Zala Aero je navodno razvio novu generaciju kamikaza dronova poznatih kao „Izdelie 53“ (Produkt 53).

U nedavnom programu emitovanom na TV kanalu Rusija 1, javnost je dobila kratak pogled na dron „Izdelie 53“, za koji se veruje da je nadograđena verzija drona Lancet sledeće generacije. Video je ubrzo nakon toga postavljen na društvene mreže i postao je viralan.

Video snimak pokazuje pogled od 360 stepeni na predstojeći ‘Izdelie 53’. Zatim se kadar menja i vidi se specijalni dopisnik Aleksandar Rogatkin kako stoji pored onoga što izgleda kao kanister u kome se nalaze četiri ova drona, sa glavom jednog od dronova vidljivih na snimku.

Rogatkin u videu kaže: „To je prava senzacija i apsolutno ekskluzivna, bespilotna letelica sledeće generacije“. On kaže da dron nije u potpunosti prikazan javnosti iz bezbednosnih razloga i da je dizajniran za grupni napad, popularno poznat kao napad rojeva.

Kao što se može videti na snimku, posada objašnjava da je za napad rojeva proizvođač ukinuo katapult, koji se obično koristi za lansiranje kamikaza dronova, i da je umesto toga razvio poseban lanser za lansiranje više dronova, koji je takođe jedna od najznačajnijih karakteristika Izdelie 53.

Dopisnik pita: „Možete li da zamislite 20-30 ovih instalacija?“ On gotovo uzbuđeno naglašava da njihovo zajedničko lansiranje znači da je ovo čitav napad roja od kojeg neprijatelj ne može da se odbrani ili sakrije.

lancet izdelie 53
lancet izdelie 53

Kadar se zatim pomera da bi dao krupni plan lansera sa komentarom u pozadini koji kaže: „Postoji pojedinačni kontejner za lansiranje, koji je istovremeno i transportni. Kada se lansiraju, bespilotne letelice izlete, rašire krila i kreću se ka meti. On tvrdi da se ovi kontejneri mogu lako koristiti za pravljenje kombinacije za salvo vatru.

Program zatim prelazi na Aleksandra Zaharova, glavnog dizajnera Zala Aero Grupe, objašnjavajući: „Glavna stvar je lakoća upotrebe i potpuna nezavisnost od bilo kakvog sredstva protivdejstva. Biće gotovo nemoguće boriti se protiv ovih dronova.”

Zaharov dalje kaže da će nova generacija lanseta delovati po komandi operatera, koji će odrediti zonu delovanja, ali će u isto vreme dron sam birati cilj sa punom autonomijom. „Sproveli smo seriju borbenih eksperimenata, na nivou potpuno automatske primene, bez ljudske intervencije“, kaže Zaharov.

Prema proizvođaču, osoba daje komandu i jednostavno određuje područje i određuje oklop. To znači da dron neće ciljati ljude. Posebno traži oklop ili topove. Za dron se kaže da je dovoljno pametan da zna da su sistemi protivvazdušne odbrane i radari istaknute mete te da bi izabrao veću metu ako bi se suočio sa zagonetkom.

I stoga, ako istovremeno vidi tenk i radar, radar je taj koji će biti pogođen. “I sve je testirano!”

Zaharov je pojasnio da Lancet ne koristi veštačku inteligenciju, već radi na osnovu matematičkih algoritama koji funkcionišu u delićima sekunde. Ova izjava je odgovor na Forbsovu publikaciju koja sugeriše da Lancet radi na veštačkoj inteligenciji. 

Televizija Rusija 1 objavila je i članak Forbsa, u kojem se navodi da su ukrajinski i zapadni stručnjaci sakupili ostatke drona Lancet kako bi ispitali najuspešniji dron u ovom sukobu.

Razrađujući ideju koja stoji iza ovog novog drona, Zaharov je rekao da bi novi „Lancet“ trebalo da bude kompatibilan sa konceptom mrežnocentričnog ratovanja, u kojem neuronska mreža ujedinjuje roj dronova kamikaza u jedan odred. Na primer, ako jedan dron otkrije grupnu metu, svaki dron je toga svestan.

„I ne samo da znaju – svaki UAV bira odgovarajuću individualnu municiju. Lancet dronovi iz prethodne generacije su korišćeni za testiranje ove tehnike.”

Štaviše, proizvođač ove lutajuće municije razmatra mogućnost organizovanja proizvodnje u drugim zemljama, rekao je Aleksandar Zaharov, glavni konstruktor Zala Aero Grupe. „O proizvodnji se razgovara na nekoliko kontinenata. Da ne kažem da staju u red, ali interesovanje je veoma izraženo“, rekao je Zaharov.

Izdelie 53 se pravi u tržnom centru, proizvodnja utrostručena

Narativ reportera o poseti potpuno novom proizvodnom pogonu dronova bio je posebno upečatljiv. On je otkrio da je objekat, tržni centar do pre samo dva meseca, ruska država za osam nedelja transformisala u ultramoderno preduzeće. Snimak prikazuje netaknute sobe opremljene najsavremenijim CNC mašinama, strugovima, robotima za zavarivanje, laserskim mašinama i još mnogo toga.

Glavni konstruktor dronova Zaharov otkrio je da su sredstva za ovu transformaciju i proizvodnju obezbeđena iz državnog budžeta. Vodio je gledaoce oko skladišta ispunjenog dronovima Lancet spremnim za upotrebu, rekavši: „Nema finansijskih problema; to je naš novac, državni novac.”

lancet izdelie 53 1
lancet izdelie 53 1

Međutim, ova nova fabrika ne proizvodi samo dronove Lancet. Takođe proizvodi dronove za istraživanje i zaštitu ogromnih ruskih gasnih polja. Takav snimak je podelila televizija Rusija 1, koja je takođe prikazala proizvodnju još jednog poznatog drona iz ukrajinskog sukoba, Geren-2 – drona konstruisanog po uzoru na iranski Shahed-136.

U fabrici se nalazi i centar za obuku pilota dronova. Dok su lica sagovornika ostala skrivena, prikazana je njihova obuka u okruženjima simuliranih misija putem kompjutera.

4 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave