NaslovnaNovostiIsplivao video uništenog MiG-29 Oružanih snaga Ukrajine na aerodromu Kulbakino

Isplivao video uništenog MiG-29 Oružanih snaga Ukrajine na aerodromu Kulbakino

Usled vatrenog napada Oružanih snaga Rusije na objekte aerodroma Kulbakino u oblasti Nikolajev, uništen je lovac MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva. Snimak napada je javno objavljen i pokazuje ozbiljne posledice napada, međutim prilično je diskutabilan, u jednom trenutku se prekida i te vidimo ugao i požar.

Ovaj incident postaje još uočljiviji na pozadini prethodnih događaja. Prošle nedelje, prema izvorima, još jedan MiG-29 je pogođen na aerodromu Dolgincevo u Dnjepropetrovskoj oblasti. Oba aerodroma su, kako je postalo poznato, korišćena za smeštaj ukrajinskih vojnih aviona.

Međutim, među stručnjacima postavlja pitanje razlog zašto je baš ovaj tip lovaca, kao i drugi avioni, stacionirani na ovim otvorenim aerodromima. Ovakvo postavljanje značajno povećava ranjivost opreme na moguće napade i izlaže riziku skupu vojnu opremu.

Stručnjaci iz oblasti vojnog vazduhoplovstva sugerišu da takvo raspoređivanje može biti povezano sa radovima na popravci ili modernizaciji drugih aerodromskih objekata.

Takođe je moguće da bi ovo moglo biti privremeno rešenje s obzirom na promenljivu taktičku situaciju u regionu.

mig 29a ukrajinskog vazduhoplovstva
MiG-29A ukrajinskog vazduhoplovstva

Podsetimo, u večernjim satima Oružane snage Rusije su udarile na strateški važan objekat za Oružane snage Ukrajine – vojni aerodrom Kulbakino koji se nalazi na istoku Nikolajeva.

Snažan požar izbio je na području aerodroma. Prema svedočenju lokalnog stanovništva, reč je o višestrukim udarima, koji su izazvali detonaciju na teritoriji aerodroma i doveli do požara velikih razmera.

Poslednjih nedelja aerodrom Kulbakino se aktivno koristi za baziranje borbene i vojno-transportne avijacije Oružanih snaga Ukrajine. Stručnjaci smatraju da bi povećana učestalost napada ukrajinskih oružanih snaga mogla biti razlog za pažnju na ovaj objekat.

Prema preliminarnim podacima, ukrajinske oružane snage su koristile aerodrom kao polaznu tačku za napade na Rusiju britanskim projektilima Storm Shadow.

Sudeći po fotografijama i ruskim izvorima, uništeni su i ukrajinski avioni Su-24M. Još nema podataka o vrsti municije koja je pogodila Kulbakino, ali je ranije FAB sa UMPC doleteo u Kiselevku.

vazduhoplovna baza ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva kulbakino pretvorila se u pepeo nakon snaznih napada
vazduhoplovna baza ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva kulbakino pretvorila se u pepeo nakon snaznih napada

Na predstavljenim fotografijama i video snimcima vide se posledice udara na vojni objekat Kulbakino. Prema preliminarnim podacima, jedan od udara pogodio je skladište oružja, što je kasnije dovelo do detonacije i uništenja većine infrastrukturnih objekata na aerodromu.

Lutajuća municija Lancet pogodila ukrajinski MiG-29 na rekordnoj udaljenosti od 70 kilometara

Ruska vojska je pre samo nekoliko dana podelila video snimak udara na MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva sa lutajućom municijom Lancet. Ukrajinska letelica je pogođena na aerodromu Dolgincevo u blizini grada Krivog Roga u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Deklarisani domet bespilotnih letelica Lancet je 40-50 kilometara. Međutim, aerodrom Dolgincevo se nalazi na oko 70 kilometara od najbližih položaja Oružanih snaga Rusije.

Štaviše, video pokazuje da se Lancet verovatno okrenuo u tom području i približio se avionu iz severozapadnog pravca. Verovatno je da su ruske snage koristile nadograđenu verziju udarne bespilotne letelice.

lancet pogađa mig 29
lancet pogađa mig 29

Napad je snimila druga ruska izviđačka bespilotna letelica ZALA. Na snimku se vidi da je Lancet udario u prednji deo aviona. Usled udara oštećen je MiG-29.

Ranije je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije prijavilo uništenje 2 MiG-29 i 3 Su-25 na ovom aerodromu. Međutim, ukrajinska vojska nije preduzela nikakve mere da zaštiti objekat od ruskih napada.

Video prikazuje brojne automobilske gume u blizini letelice. Ukrajinska vojska je verovatno planirala da zapali da bi zakrili aerodrom dimom u slučaju ruskog napada. Ukrajinske snage verovatno nisu očekivale udare ruskih bespilotnih letelica tamo tokom dana.

Ukrajinko vazduhoplovstvo je nedavno objavilo misterioznu fotografiju a na njoj je MiG-29 “modifikovan” da nosi nove sisteme naoružanja.

ukrajinski mig29
ukrajinski mig 29 sa novim naoružanjem

3 KOMENTARA

  1. Ukrajina je imala na pocetku rata 23 aktivna vojna aerodroma plus vise desetina pomocnih iz vreme SSSR a svi aerodromi imaju podzemne objekte ako plus tzv pomovne piste kojih je Ukrajina puna to su stotine ciljeva normalno da se vrsi stalna rotacija aviona i na to treba dodati da je Ukrajini isporuceno celokupno vazduhoplovstvo istocnoevropskih zemalja to objasnjava da jos uvek imaju nekih dvdestak aktivni borbenih aviona.Uz sve to i ogromna povrsina Ukrajine sa svim onim sumetinama tu mozes sakriti Boing 777 a kamoli migove .Mada realno Rusi su ih destkovali blizu su kraja.

  2. Smešna i sramotna za Rusiju je činjenica da Ukrajinci još uvek imaju, i mogu držati Migove na pistama udaljenim 70km od linije fronta. Po zvaničnim brojevima Ruske vojske oni su uništili već dosta više aviona nego što Ukrajina ima. O laži Ukrajinaca da i ne govorim. Rat pun laži.

    • Samo su od Poljaka dobili preko 30 migova 29, Ceska, Slovacka, Bugarska im je donirala jos toliko. A rat je rat lazu svi.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave