NaslovnaNovostiUkrajina objavila misterioznu fotografiju: MiG-29 "modifikovan" da nosi nove sisteme naoružanja

Ukrajina objavila misterioznu fotografiju: MiG-29 “modifikovan” da nosi nove sisteme naoružanja

Vazduhoplovstvo Ukrajine objavilo je sliku borbenog aviona MiG-29 u letu, ali ako pogledamo bolje vidimo integraciju novog sistema naoružanja.

Detaljno analizirajući fotografiju, vide se sistemi tipa pilona integrisani ispod svakog krila aviona MiG-29. Ispod svakog krila vidimo tri takva sistema.

Čini se da je ovo najava da će ukrajinski MiG-29 integrisati nove sisteme naoružanja.

Američka publikacija The Drive navodi da fotografija nije slučajno objavljena. Tvrde da su Ukrajinci kroz misterioznu fotografiju želeli da prikažu činjenicu da su avioni MiG-29 integrisali nove sisteme naoružanja.

U sovjetskoj verziji, ukrajinski MiG-29 su integrisali podkrilne lansere AKU-470 sa raketama vazduh-vazduh R-27R.

AGM-88 HARM

Treba napomenuti da su još od leta prošle godine SAD adaptirale antiradarske rakete AGM-88 „HARM“ u lovce MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva. One se uglavnom koriste za ciljanje radara protivnika.

Početkom avgusta 2022. godine pojavile su se prve informacije da su rakete američke proizvodnje AGM-88 počele da gađaju položaje ruskih snaga u Ukrajini. Vazduhoplovstvo Ukrajine objavilo je tada snimak na kom smo prvi put videli kako MiG-29 ispaljuje antiradarske rakete AGM-88 HARM.

Pentagon je kasnije zvanično potvrdio da je ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu isporučio antiradarske rakete AGM-88 HARM, te su bili integrisani u MiG-29.

Nakon toga usledila je propagandna kampanja američkog naoružanja integrisanog na sovjetske avione pa smo tako u toku božićnih praznika dobili snimak deda mraza kako gađa istim raketama ruske mete.

U natpisu, koji se pojavljuje pored video snimka, stoji: „MiG-29 ukrajinskog vazduhoplovstva vrši suprotstavljeni SEAD napad sa parom američkih integrisanih AGM-88 HARM antiradarskih raketa vazduh-zemlja.

Ova bizarna šala nije trajala dugo. Ruski mediji su kasnije tvrdili da su američke antiradarske rakete AGM-88 HARM zakazale jer je većina oborena u vazduhu.

Mala brzina HARM-a od 600 metara u sekundi i njihova velika vidljivost uzroci su njihove niske efikasnosti.

Ukrajinski lovci ispaljuju ove rakete sa velike udaljenosti, omogućavajući ruskoj vojsci da ih uoči mnogo pre nego što se približe oblasti gde se nalaze ruski sistemi protivvazdušne odbrane. Američke vazduhoplovne snage su počele da koriste HARM 1983 godine.

Vazduhoplovstvo Sjedinjenih Država koristilo je rakete AGM-88 protiv libijskih snaga protivvazdušne odbrane u zalivu Sidra 1986. godine i tokom operacije Pustinjska oluja 1991. Tokom operacije ispaljeno je 80 projektila prema radarima iračke PVO.

AIM-7

Zanimljivo je da su SAD početkom ovog meseca prvi put najavile isporuku raketa vazduh-vazduh AIM-7 Ukrajini.

AIM-7 je raketa lansirana iz zapadnih borbenih aviona koja može da uništi vazdušne ciljeve na udaljenosti do 70 km.

Raketa vazduh-vazduh AIM-7 je namenjena za vazdušnu borbu i može se lansirati iz svih (ili skoro svih) tipova lovaca koji su u službi oružanih snaga zemalja NATO-a, uključujući i F-16.

Prethodno su SAD isporučile Ukrajini raketu zemlja-vazduh RIM-7, koja je verzija AIM-7, ali za kopnene sisteme koji se bore protiv neprijateljske avijacije (PVO sistemi).

Sa tehničke tačke gledišta, AIM-7 i RIM-7 se razlikuju samo po perajima, koji se na PVO raketi (lansiranoj sa zemlje) otvara nakon izlaska iz lansera.

aim 7
aim 7

Osim toga, AIM-7, lansiran iz vazduha, ima veći domet – maksimalno 70 km (u zavisnosti od verzije), dok RIM-7 lansiran sa zemlje dostiže maksimalno 26 km.

Rakete zemlja-vazduh RIM-7 su možda već integrisane u sisteme protivvazdušne odbrane Buk u posedu ukrajinskih oružanih snaga, iako postoje mnoge tehničke prepreke koje treba prevazići s obzirom na različite standarde između sovjetskih i zapadnih protivvazdušnih sistema.

Razlike su iste i u slučaju raketa vazduh-vazduh AIM-7, a moguća adaptacija istih na lovce sovjetske proizvodnje svakako predstavlja izazov.

12 KOMENTARA

  1. Treba da znate šta je vojna tajna .
    A šta je civilna.
    Vojska je ta koja održava državi o narod.a civilno piša ko brav levo desno nigde moga stana.pojano .drogirani .nije ni za tu doje kamo tamo di oče.

  2. Vi koji opisuje te te avione .niti ste učestvovali i pravljenju niti i koje borbe more ulaziti .to govori neznatne .dugo ratuju Rusi i Ukrajina tajna je kob zaraćenih snaga .a vi što pišete od toga nema istine ni slova jednog kamo šta se tamo radi .videli ste koji ste videli kad a je Jugoslavija bombardovana to je dovoljno. A oružje niste videli od zavese i molim dosta je laži.treba založi i pokupe i izoluju večno od javnosti .

  3. Otpašće im to, ako malo brže polete. Selotejp ne drži veće brzine vazduha. Ako su koristili još i super lepak, onda će već biti bolje.

  4. I sve to kad okace na sva 3 MIG-a Ruje ce sami da pobegnu, el da se predaju. Time mogli kod nas u Libiji, Iraku, Siriji… Pancir ih skida ko golubove

  5. Od tog smeca drhti pola svijeta. Pogotovo sa novim radarima i fantasticnim raketama, kao u ovom slucaju. Ako se na ladu postavi Toyotin motor i eventualno alu. Felge to bi takodje bilo jako interesantno auto, pogotovo za kratkotrajnu eksloataciju koliko traju u ratu.

    • Od tog smeca drhti pola svijeta. Pogotovo sa novim radarima i fantasticnim raketama, kao u ovom slucaju. Ako se na ladu postavi Toyotin motor i eventualno alu. Felge to bi takodje bilo jako interesantno auto, pogotovo za kratkotrajnu eksloataciju koliko traju u ratu.

    • Pa pero …. Baš si glup. Šta drugo reći kad je za tebe Mig 29 smeće…? Idi pero igraj klikera ili preskači lastiš. Ovo je za odrasle a ne za decu.

  6. Džabe im sve to! Mogu samo da ga uptrebe protiv sadašnjih “prijatelja” iz NATO-a, u cilju širenja na ZAPAD! Protiv Rusije im ništa to ne vredi zajedno sa komplermtnom NATO-EU alijansom! Prvo ne mogu vratiti do sad od strane Rusije osvojene teritorije, a ni u snu se ne mogu širiti na ISTOK! Pobrljeckali su strane sveta!

  7. Можда се ради о обичној фотомонтажи,то у пропагандном рату није необично!?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave