NaslovnaNovostiBaza ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Kulbakino sravljena sa zemljom nakon katastrofalnih gubitaka Rusa...

Baza ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Kulbakino sravljena sa zemljom nakon katastrofalnih gubitaka Rusa u Sevastopolju

U večernjim satima Oružane snage Rusije su udarile na strateški važan objekat za Oružane snage Ukrajine – vojni aerodrom Kulbakino koji se nalazi na istoku Nikolajeva.

Snažan požar izbio je na području aerodroma Kulbakino, koji se nalazi u blizini Nikolajeva. Prema svedočenju lokalnog stanovništva, reč je o višestrukim udarima, koji su izazvali detonaciju na teritoriji aerodroma i doveli do požara velikih razmera.

Poslednjih nedelja aerodrom Kulbakino se aktivno koristi za baziranje borbene i vojno-transportne avijacije Oružanih snaga Ukrajine. Stručnjaci smatraju da bi povećana učestalost napada ukrajinskih oružanih snaga mogla biti razlog za pažnju na ovaj objekat.

Prema preliminarnim podacima, ukrajinske oružane snage su koristile aerodrom kao polaznu tačku za napade na Rusiju britanskim projektilima Storm Shadow.

Sudeći po fotografijama i ruskim izvorima, uništeni su i ukrajinski avioni Su-24M. Još nema podataka o vrsti municije koja je pogodila Kulbakino, ali je ranije FAB sa UMPC doleteo u Kiselevku.

Na predstavljenim fotografijama i video snimcima vide se posledice udara na vojni objekat Kulbakino. Prema preliminarnim podacima, jedan od udara pogodio je skladište oružja, što je kasnije dovelo do detonacije i uništenja većine infrastrukturnih objekata na aerodromu.

Katastrofalan bilans za Ruse nakon napada Storm Shadow na Krimu

Ukrajina je eliminisala komandanta Crnomorske flote, zajedno sa 34 druga oficira, tvrde ukrajinski izvori.

Kako prenosi The Kiiv Independent, Komanda Snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine saopštila je 25.9.2023. da je prošlonedeljni napad na štab ruske Crnomorske flote u Sevastopolju rezultirao smrću 34 oficira, uključujući komandanta flote, i ranivši 105 drugih vojnika.

Iako su se ranije pojavili izveštaji o smrti komandanta admirala Crnomorske flote Viktora Sokolova, zvanični ukrajinski izvori ih do sada nisu potvrdili, te je verovatno u pitanju lažna vest.

Štab FRMN u Sevastopolju pogođen je 22. septembra tokom ukrajinskog raketnog napada. Satelitski snimci koje je napravio Planet.com otkrili su ogromnu štetu prouzrokovanu napadom na zgradu. Prema ukrajinskim zvaničnicima, zgrada se ne može obnoviti.

Prema britanskom kanalu Skaj njuz, napad je izveden raketama dugog dometa Storm Shadow.

vaskrsli budanov
vaskrsli budanov

I Kijev i Moskva potvrdili su da je štab FRMN pogođen tokom napada. Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obaveštajne službe, kasnije je u intervjuu za Glas Amerike rekao da je najmanje devet osoba poginulo, a 16 ranjeno u napadu.

Budanov je napomenuo da se na spisku ranjenih nalaze visoki oficiri poput komandanta ruskih snaga u Zaporoškoj oblasti, generala Aleksandra Romančjuka ili generala Olega Cekova.

Informaciju objavljenu u ukrajinskoj štampi o razmerama posledica raketnog napada na sedište Crnomorske flote pokupili su mnogi korisnici na društvenim mrežama.

Iako za sada nisu potvrđene od ruske strane, imajući u vidu slike koje su se pojavile kada je pogođena istorijski značajna zgrada rukovodstva FRMN, može se proceniti da bi mogle biti stvarne ali i propaganda.

sediste crnomorske flote pogodjeno raketom storm shadow
sediste crnomorske flote pogodjeno raketom storm shadow

Što se tiče zgrade Generalštaba Crnomorske flote u Sevastopolju, treba reći da su ruski predstavnici najavili da su počeli rušenje jednog njenog dela. Guverner Sevastopolja Mihail Razvojajev saopštio je juče na svom Telegram kanalu da su eksplozije koje su se čule u gradu povezane sa kontrolisanom detonacijom dela zgrade oštećene ukrajinskim napadom.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave