NaslovnaNovostiUkrajina gađala štab ruske Crnomorske Flote u Sevastopolju raketom Storm Shadow

Ukrajina gađala štab ruske Crnomorske Flote u Sevastopolju raketom Storm Shadow

Ukrajinske snage su 22. septembra izvele još jedan raketni napad na Krim. Prema preliminarnim izveštajima, najmanje 9 projektila Storm Shadow gađalo je Sevastopolj.

Prema ruskim izvorima, osam od njih presrele su ruske snage PVO. Najmanje jedan projektil pogodio je štab Crnomorske flote u centru grada.

Lokalne vlasti su potvrdile napad, pozivajući lokalne civile da ne napuštaju zgrade u okolini i da odu u podrume ako se oglasi vazdušna uzbuna. Olupina jedne od oborenih projektila pala je u blizini pozorišta Lunačarski na aveniji Nahimov u centru grada.

Sve hitne službe su raspoređene u zoni, aeromobilna grupa je spremna da preduzme akciju ako bude potrebno. Informacije o nastradalima se razjašnjavaju. Prema nezvaničnim preliminarnim izveštajima, šest osoba je ranjeno.

Američka vojska koordinisala?

Udar na Sevastopolj koordinirala je američka vojska, tvrde ruski izvori. Između ostalih i pomorski patrolni i izviđački avion P-8A Posejdon primećen je iznad rumunske obale u blizini ukrajinske granice.

Usled napada vidi se da je zgrada Štaba Crnomorske flote teško oštećena. Ruska vojska je takođe koristila dimnu zavesu tokom napada da zaštiti flotu i grad.

Još jedna krstareća raketa oborena je u blizini grada Bahčisaraja. Usled pada olupine oborene rakete, trava se zapalila u tom području.

Rusko Ministarstvo odbrane je tokom prošle noći izvestilo i da je ukrajinska bespilotna letelica oborena u blizini zapadne obale Krima u Crnom moru. Poluostrvo Krim, uglavnom grad Sevastopolj, svakodnevno je na meti ukrajinskih dronova i projektila, nakon što je NATO dao zeleno svetlo za udare svojim oružjem.

zelenski pise po raketi storm shadow
zelenski pise po raketi storm shadow

Sam Kijev nema sredstva da dosegne do bilo kakvih ciljeva na sada novoj ruskoj teritoriji.

Jedna raketa Storm Shadow košta oko 1.500.000 dolara. Tako je današnji napad koštao zapadne poreske obveznike ugrubo 13.5 miliona dolara. Svakodnevni udari na Krimskom poluostrvu će se verovatno nastaviti.

Storm Shadow, u francuskoj službi SCALP-EG

Krstareća raketa dugog dometa (ALCM) koju je razvio evropski proizvođač raketa MBDA. Projektil je dizajniran da ga nose različiti vojni avioni, uključujući Eurofighter Typhoon i lovac bombarder Tornado.

storm shadow u siriji
storm shadow u siriji

Raketa Storm Shadow ima domet od preko 250 kilometara i sposobna je da pogodi različite ciljeve, uključujući ojačane bunkere, komandne i kontrolne centre i sisteme protivvazdušne odbrane.

Raketa je vođena kombinacijom GPS-a i inercijalne navigacije, a može se programirati da leti na određenim rutama i pogađa zadate ciljeve.

Raketa Storm Shadow je opremljena bojevom glavom od 450 kilograma, koja je dizajnirana da prodre duboko u utvrđene strukture pre detonacije. Ovo čini raketu veoma efikasnom protiv ciljeva kao što su bunkeri i podzemni objekti.

Raketa je prvi put videla sukob u invaziji na Irak. Oružje za precizne udare su upotrebili Tornado bombarderi iz RAF-ove 617 eskadrile tokom napada na Irak 2003. godine, a u potpunosti je u službi od 2004. godine.

Raketu je nakon toga koristilo nekoliko zemalja u borbenim operacijama, uključujući Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo tokom njihove vojne “intervencije” u Libiji 2011. godine. U tom sukobu, projektil je korišćen za gađanje različitih ciljeva.

Njegov dalji razvoj i raspoređivanje će verovatno ostati prioritet za vojske širom sveta kojima je potreban pouzdana i efikasana krstareća raketa dugog dometa.

scalp
scalp

Sve u svemu, projektil Storm Shadow je veoma sposoban i efikasan sistem oružja koji vazdušnim snagama pruža mogućnost preciznog udara velikog dometa na različite ciljeve.

4 KOMENTARA

  1. Daj od**** vise gamad da se opamete, smesni su sto dozvoljavaju da ih zajebavaju zapadnjaci preko ovih ukajnskih debila.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave