NaslovnaNovostiPonovo ista greška ili mamac? Ruski Lancet "uništio" još jedan ukrajinski Su-25...

Ponovo ista greška ili mamac? Ruski Lancet “uništio” još jedan ukrajinski Su-25 na aerodromu

O čemu se zapravo radi, te ukrajinske snage drže naizgled bezbrižno parkirane aviona na aerodromima, nije jasno. Ukrajinski vojni aerodromi i na njima stacionirana oprema bili su jedan od prioritetnih ciljeva Oružanih snaga Rusije od samog početka eksalacije sukoba.

Međutim, ako su na početku specijalne operacije napadi na ove objekte izvođeni skupim projektilima i napadnim bespilotnim letelicama tipa Geran-2 (zapad tvrdi Shahed-136), od nedavno su obližnje vazdušne baze postale dostupne izuzetno jeftinoj municiji Lancet.

Ruska bespilotna letelica Lancet uništila je još jednu letelicu ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u dubokom, zadnjem delu iz linija fronta. Ukrajinski Su-25 je pogođen na aerodromu Dolgincevo u blizini grada Krivog Roga.

Međutim, ima razloga da se veruje da je ovog puta dron pogodio dobro napravljena maketa Su-25. O tome svedoči netipična veza krila sa motorima, nedostatak mehanizacije krila i krivo izrađena nadstrešnica kokpita. Moguće je da je model aviona sastavljen od raznih delova starih Su-25 kako bi se stvorila meta-mamac na aerodromskom parkingu.

Prema snimcima sa drona, napad se dogodio ujutru 30. novembra. Udar je koordinirala još jedna ruska bespilotna letelica. Usled napada, Su-25 se zapalio. Na snimku se vidi i da ga utvrđenja izgrađena oko Su-25 nisu zaštitila od preciznog udara.

Aerodrom Dolgincevo se nalazi u blizini grada Krivog Roga, oko 70 kilometara od fronta, koliko je od prilike i domet unapređenog drona Lancet.

Ranije su ruski dronovi kamikaze Lancet već uništili udarene ukrajinske avione na istom aerodromu.

Vredi napomenuti da je čak i kao takva maketa verovatno mnogo skuplja od municije Lancet, tako da se udar i ne može nazvati neuspešnim, iako je meta tog tipa imala za cilj da privuče znatno skuplju municiju.

Osim toga, na osnovu kadrova snimka, možemo zaključiti da ukrajinske snage nisu u stanju da se suprotstave dronovima kamikazama.

Osim toga, snimak potvrđuje probleme u protivvazdušnoj odbrani Oružanih snaga Ukrajine, jer izviđački dron koji kontroliše uništavanje cilja i nesmetano deluje nad važnim vojnim objektom.

12 KOMENTARA

  1. Чак и да је у питању макета, њена цена је већа од цене Ланцета, њена израда је одвојила одређене ресурсе који нису могли бити искоришћени на фронту, код велике већине посматрача ће се потврдити утисак да Руси могу да униште шта год, где год и кад год а то је поприличан маркетиншки плус… А са друге стране, зар заиста неко мисли да ће Руси престати да уништавају украјинске авионе (па и макете) када изброје да су их уништили онолико колико украјинци имају авиона?! Па неће, већ ће наставити са уништавањем док се не оствари један од циљева СВО тј. демилитаризација украјине (или онога што од ње остане). Другим речима, нека је и макета јер је и као таква корисна за увежбавање Руских оператера лутајуће муниције.

  2. Vjerovatno je u pitanju avion SU-25 starijih serija,čiji su resursi istrošeni,a avioni odavno povučeni(sjetite se velikih grobalja aviona izbačenih iz upotrebe još davno prije Majdana)!Sasvim je moguće da su ga napunili gorivom i postavili na pistu da bude meta(Rusi sigurno znaju koliko je još Ukrajinskih SU-25 preostalo i ovo služi da ih dovede u zabunu).

  3. Jak avion, malo bolji od mig21, neka neispravna donacija, kao i oni iz smakedonije, koji nisu poleteli od 2001. Sve to dovesti u red treba puno strucnih ljudi, ovako malo mame Ruse, a i Rusi sta bi radili sa tim dronom ako nisu nasli metu, da ga vrate na pocetnu tacku? Udri sta ima, maketu, zgradu, poljaka, pistu…

    • Bas ste vi makete al redovne kakva maketa kad dron ima kameru ,i jos napise jasno se vidi..pa nerazumem stabnine jasno .. gde da drzi avion .u sobi ..pa mora ga drzati na aerodromu ili da ga rasklopi sa sakrije u podrum.jasno je ako nemas pvo da si zavrsio sa koriscenjem aviona pa da jasno se vidi ..da ukrajini netreba samo f16 nego mnogo mnogo toga ako zeli da ih koristi..prvo svakako sa njima nece upravljati ulrajinci vec strani piloti a drugo treba ogromna logistiga i naravno jako puno pvo sistem a od toga svega nema nista pogotovo ako rusi uzmu( a uzece ) jos koji grad i selo..ko se jos hvata za brod koji tone..brod koji tone povlaci za sobom…

  4. Ovo je poprilično jasno da je reč o maketi. Rusi nasedaju. Iako maketama se ne brani država, niti pobeđuje u ratu, mi smo dobar primer.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave