NaslovnaNovostiSeverna Makedonija ponudila Ukrajini Su-25, iste avione koje je Skoplje kupilo 2001...

Severna Makedonija ponudila Ukrajini Su-25, iste avione koje je Skoplje kupilo 2001 od Kijeva

U avgustu prošle godine pojavile su se prve informacije da je Severna Makedonija ponudila Ukrajini nekoliko jurišnih aviona Su-25 Grač. Reč je o istim borbenim avionima koje je Skoplje nabavilo od Kijeva 2001. Reč je o četiri Su-25 Grača koji su bili u opremi Vazduhoplovstva Severne Makedonije.

Džejns je objavio članak u kome se navodi da je Ukrajina u stvari dobila četiri jurišna aviona Su-25 iz Severne Makedonije i da je tu informaciju prošle nedelje, 14. marta, potvrdila šefica Ministarstva odbrane Slavjanka Petrovska.

Ministarka odbrane Severne Makedonije, Petrovska, je 14. marta 2023. godine zvanično potvrdila informaciju koja se od prošle godine pojavila u nekoliko medijskih publikacija da je njena zemlja prebacila jurišne avione Su-25 Ukrajini.

Skoplje je dugo ćutalo o davanju takve donacije, a od avgusta 2022. godine Makedonci nisu ni demantovali ni potvrdili izveštaje iz medija.

U izjavi od 14. marta, makedonski ministar odbrane Severne Makedonije saopštio je da je Ukrajina do sada dobila avione Suhoj iz Skoplja. Bez preciziranja modela, Severna Makedonija je u to vreme imala samo Su-25. Već 2022. godine se znalo da su borbeni avioni Severne Makedonije nesposobni za let.

Ako se sumnja da severnomakedonski lovci Su-25 nisu sposobni da lete, onda su ih ukrajinske oružane snage najverovatnije koristile kao rezervne delove za svoje lovce Su-25.

Pored aviona Suhoj, rekla je gospođa Petrovska, Skoplje je Kijevu poslalo i vojnu pomoć sa artiljerijskim sistemima, tenkovima, protivtenkovskim i protivvazdušnim raketnim bacačima, kao i opremom i municijom za avione ukrajinskog vazduhoplovstva.

Prve informacije o avionima Su-25 poklonjenim Ukrajini pojavile su se početkom jula prošle godine. Tada je, prema članku u španskoj štampi, Bugarska poklonila svoj Su-25 Ukrajini. Kasnije, iste godine, bugarsko Ministarstvo odbrane je demantovalo ovu informaciju. Sada se čini da je ove avione donirala Severna Makedonija.

Vest je stigla iz Vašingtona, kada je u zvaničnom saopštenju portparol Pentagona prošlog aprila rekao da Ukrajina „već ima nekoliko borbenih aviona“.

Pentagon je i tada zvanično prećutao ime zemlje koja je odlučila da pokloni Su-25. Glasine koje se ovih dana pojavljuju u severnomakedonskim medijima tvrde da bi Skoplje moglo da odustane od 12 jurišnih helikoptera Mi-24 Hind. Trenutno nema zvanične potvrde vlade Severne Makedonije o takvoj donaciji.

IzvorJanes

9 KOMENTARA

  1. Makedonci su klasican zapadni proizvod. Nemaju svoje ja. Takve drzave sa takvim rukovodstvima trebaju zapadu. Sto manje mozga to su vece demokrate.

  2. Jadni Makedonci….sta vam je to trebalo..
    Koliko bezmozgovica kod vas..ali šta da se radi vi ste mali pijuni…VEZI MAGARCA GDE TI GAZDA KAZE.

  3. Dupe ste im dali ok niste promenili ime obecavali su vam sve i svasta dobili ste sipak i za ulazak u nato dobili ste k…. A sad cete dobiti i patku za avione, j… Vas bugari a tek ce arnauti da vas pr…. Jednom dte dupe uvek ima da dajete bratko

  4. Ovaj rezim u Skopju toliko je dmesan i jadan tako da sve cini da se ulizuje Zapadu, a odpozadi viri im gola guzica.

    • Ma da kao i uvek oni su nevini u lakat uvek im neko drugi kaze. Pa koji moj uopste su drzava. Brisi te tvorevine.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave