NaslovnaNovostiPraksa hladnog rata, ponovo u Evropi: Nakon 33 godine, Švajcarci izvode vežbe...

Praksa hladnog rata, ponovo u Evropi: Nakon 33 godine, Švajcarci izvode vežbe na autoputu sa F/A-18 Hornet

Spektakularan prizor videli su u sredu ljudi koji žive u oblasti južno od jezera Neuchatel, u Švajcarskoj.

Tog 5. juna, lovci F/A-18 Hornet sleteli su na autoput A1 između sela Avenš i Pajern. Borbeno vazduhoplovstvo Alpske konfederacije poslednji put je izvelo sličnu vežbu čak pre 33 godine.

„Zbog napete međunarodne situacije, naše vazduhoplovstvo mora biti spremno na sve“, rekao je zamenik komandanta švajcarskog vazduhoplovstva brigadni general Kristijan Opliger o manevrima koji su se odvijali pod kodnim imenom Alfa Uno, prenosi Rojters.

„Piloti su savršeno sleteli“, dodao je general i nadovezao se da je brzina letelice u trenutku sletanja na pistu bila 260 kilometara na čas.

Međutim, tome je prethodila temeljna priprema. Najpre su tehničari uklonili sve barijere na nekoliko kilometara. Nakon toga su prešli preko cele deonice i očistili kolovoz kako ne bi bilo smeća koji bi mogao da utiče na motor ili guma.

Neposredno pre poletanja, tobdžije su ispalili nekoliko rafala da uplaše ptice.

Švajcarci treniraju najcrnji scenario

Za vreme trajanja Hladnog rata, slične vežbe su redovno održavane svakih nekoliko godina, a sada su izuzetno retke, a to je razlog zašto su lovci na autoputu privukli pažnju medija i društvenih mreža.

Podsećamo da je prošlog meseca avion JAS 39 Gripen, koji pripada Kraljevskom švedskom vazduhoplovstvu, izveo sličnu vežbu u blizini Geteborga, u Švedskoj, 21. maja 2024. godine, o čemu smo takođe pisali na oruzjeonline.com.

U slučaju Švajcarske, prema Opligeru, manevri su uključivali, između ostalog, testiranje sposobnosti da se odgovori na neprijateljske sisteme zemlja-vazduh. Švajcarska avijacija mora biti u stanju da odbije potencijalnog neprijatelja do 100 kilometara od granice, dodao je general čiji čak ni daleki preci nisu doživeli rat na svojoj teritoriji.

Drugi cilj nedavnih manevara bio je da se testira koliko brzo vazduhoplovstvo može da reaguje na mogući prvi napad neprijatelja na švajcarske vojne aerodrome. Jedna od vazduhoplovnih baza nalazi se na oko kilometar od autoputa gde se vežba odvijala.

Lovci uredno imali zalepljene vinjete

Zanimljivo je da su neki avioni imali vinjete za autoput zakačene na staklo kokpita. “To je samo stara tradicija”, objasnio je jedan od oficira, prema Zofingeru Tagblatu, dodajući da za razliku od automobila, za vojne avione “ne postoji takva obaveza”.

svajcarci izvode vezbe na autoputu sa fa 18 hornet sa uredno zalepljenim vinjetama
svajcarci izvode vezbe na autoputu sa f/a-18 hornet sa uredno zalepljenim vinjetama

Podsetimo, Švajcarska koja ima najstariju politiku vojne neutralnosti na svetu, nakon više nego očiglednih pritisaka, čini se da je korak bliže da ovu tradiciju izgubi.

Švajcarska je jedino učestvovala u ratu u Avganistanu na strani SAD u okviru Međunarodnih bezbednosnih snaga za pomoć (gde su poraženi od Talibana) i nijednom drugom otkako je njena neutralnost uspostavljena Pariskim ugovorom 1815. godine, iako je zemlja imala građanski rat 1847. godine.

Oružane snage Švajcarske uputile su 31 vojnika u Avganistan. Učešće Švajcarske u ratu u Avganistanu okončano je 2008. godine kada su se dva oficira koji su služila u nemačkim snagama vratila kući.

F/A-18 Hornet

F/A-18 Hornet je američki višenamenski borbeni avion razvijen 1970-ih i primarni je lovac  američke mornarice. Korišćen je u vojnim operacijama protiv Libije, Iraka i Jugoslavije. Horneti su uvedeni u službu u januaru 1983. Učestvovali su u svojim prvim borbenim misijama 1986.

Avion je u upotrebi od 1983. godine i ima borbeni domet od oko 1000 km. Kasnije, dok su učestvovali u operaciji vazduh-zemlja tokom rata u Persijskom zalivu 1991. godine, Hornet je prešao na borbeni režim i angažovao dvojicu iračkih MiG-21 u borbi vazduh-vazduh.

Zatim su se vratili u režim napada i uspešno završili svoju misiju vazduh-zemlja. U Avganistanu 2001. godine, Hornets je nudio neprekidnu pokrivenost sa bojnog polja.

F/A-18E/F Super Hornet je izveo svoj prvi let u novembru 1995. F/A-18E/F ima više manevarske sposobnosti, dometa i nosivosti od originalnog Horneta i 25% je veći. Njegovi motori su takođe snažniji.  Američka mornarica ga je pustila u upotrebu 1999. godine.

Super Hornet je 2002 godine učestvovao u napadu na neprijateljske ciljeve iznad Iraka nakon što je poleteo sa broda Abraham Linkoln.

Prvi Block II Super Hornet, ažurirani sa prvim AESA radarom na svetu, isporučen je 2005 godine. F/A-18E/F Super Hornet je bio glavni udarni avioni  mornarice SAD.

Boing je isporučio prvi Block III F/A-18 Super Hornet američkoj mornarici u septembru 2021. Proizvođač opisuje ovaj avion kao najnapredniju verziju Super Horneta koji malte ne premašuje mogućnosti lovca četvrte generacije.

F/A-18D zajedno sa EA-6B na USS Nimitz (CVN 68)
F/A-18D zajedno sa EA-6B na USS Nimitz (CVN 68)

F/A-18 Hornet može da koristi širok spektar oružja, uključujući Hidra 70 i Zuni nevođene rakete, AIM-120 rakete vazduh-vazduh, AMRAAM, AIM-9 Sidewinter, AGM-88 rakete vazduh-zemlja, HARM, Taurus, AGM-84 Harpoon, nevođene bombe Mark-80, CBU-87, kao i vođene bombe opremljene sistemom JDAM. 

Lovac F/A-18 Super Hornet je nedavno snimljen i kako nosi raketu SM-6. Oružje, takođe poznato kao RIM-174 Standard Extended Range Active Missile (ERAM), dizajnirano je da se koristi na mornaričkim brodovima u kombinaciji sa borbenim sistemom Aegis.

7 KOMENTARA

  1. VIDI SE ŠTO JE UREĐENA DRŽAVA KOD NAS SE SAMO RADI PRED IZBORE POLITIČARI SE ABNORMALNO BOGATE DOK NAROD KOPA PO KONTEJNERIMA

    1
    1
  2. šta ti znaći poštovanje zakona, platili vinjetu za korišćenje auto puta!!..toga nećete videti ni u snu, kod istočnih mongolskih primitivnih plemena..

    1
    4
  3. vidite auto put!!..lepši i bolji je od ruskih aerodromskih pista, ruske zamlate nisu u stanju ni jedan aerodrom da naprave kako treba sa sve hangare i kaponire…užas!!..i oni će da menjaju svet?!?..svašta!!

  4. vežbaju izbegavanje elektromagnetnog impulsa, znači spremsju se i za nuklearni rat, udariće na ruse od rusa ostaće samo zubi..

    1
    5
  5. Švajcarska od dolaska nacista na vlast nije bila neutralna država, tako da i treba da vežbaju. Ali to im je džaba. Ko što im je veliki Ruski car Aleksandar I podario državu i neutralnost, tako je mogu i izgubiti.

    6
    1
    • jel to onaj što mu se carstvo protezalo do kalifornije azna i sam kako je završio u 47 godini prvo su ga zaklali posle ugušili i to familija

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave