NaslovnaNovostiKao odgovor na izazove kineskog vazduhoplovstva, lovac F/A-18 Super Hornet snimljen kako...

Kao odgovor na izazove kineskog vazduhoplovstva, lovac F/A-18 Super Hornet snimljen kako nosi raketu SM-6

Dana 17. aprila, borbeni avion američke mornarice Boeing F/A-18E/F Super Hornet primećen je iznad poligona Čajna Lejk u Kaliforniji sa standardnom brodskom raketom SM-6 koja je bila suspendovana ispod njegovog krila.

Ovaj slučaj izazvao je široku rezonanciju među vojnim posmatračima i stručnjacima, pošto su se izveštaji o vazdušnom lansiranju rakete SM-6 prvi put pojavili pre tri godine.

Oružje, takođe poznato kao RIM-174 Standard Extended Range Active Missile (ERAM), dizajnirano je da se koristi na mornaričkim brodovima u kombinaciji sa borbenim sistemom Aegis.

Stručnjaci su izneli dve glavne verzije koje objašnjavaju pojavu SM-6 na lovcu. Prva verzija sugeriše da se raketa SM-6 može koristiti kao aerobalistička raketa vazduh-zemlja. To podrazumeva mogućnost nanošenja preciznih udara po kopnenim ciljevima sa velike udaljenosti, što značajno proširuje borbene mogućnosti SAD.

Druga verzija sugeriše da se raketa može koristiti kao simulator cilja aerobalističke rakete za obuku i testiranje sistema protivraketne odbrane.

Stručnjaci smatraju da je prva verzija ipak najverovatnija, posebno u kontekstu nekoliko prethodnih uspešnih američkih testova u stvaranju aerobalističkog oružja.

Fotografije koje možete videti u ovom članku podelio je sa portalom Aviationst fotograf StinkJet, koji je prvi primetio i uslikao letelicu.

Na osnovu radio komunikacije koju je čuo neposredno pre ugledavši letelicu koju je i čuo, StinkJet kaže da bi Super Hornet mogao pripadati eskadrili za vazdušno testiranje i procenu (VX) 9.

Pokušaji SAD da se SM-6 integriše i sertifikuje za mogućnost lansiranja iz vazduha dolazi kada Vazduhoplovstvo Kine predstavlja novo oružje vazduh-vazduh dugog dometa poput PL-15 i PL-17 koje nadmašuje postojeće vazdušno oružje snaga američke mornarice.

U svom objavljenom dometu zemlja-vazduh, SM-6 postiže domete od 240 km sa pretpostavkama da može dosegnuti do 463 km. Pretpostavlja se da bi vazdušna varijanta dramatično povećala taj domet, dajući nosaču veći domet da pogodi udaljene ciljeve.

SM-6 koristi X-band prijemnik za potrebe navođenja, tako da je navođenje moguće pomoću F/A-18E/F AN/APG-79 ili F-35C AN/APG-81 AESA radarima. U praksi, napredni lovci F-35C mogli bi da usmeravaju rakete do cilja, dok ih drastično ranjiviji F/A-18 lansiraju sa bezbedne udaljenosti.

F/A-18 takođe imaju mogućnost da prenose podatke o kontroli vatre preko “pomorske integrisane kontrole vatre” (NIFC-CA) sistema za prenos podataka koji koristi američka mornarica.

RIM-174 Standardna aktivna raketa proširenog dometa (ERAM) ili Standardna raketa 6 (SM-6) je raketa u trenutnoj proizvodnji za mornaricu Sjedinjenih Država.

Dizajnirana je za svrhe protivvazdušnog ratovanja proširenog dometa (ER-AAW) pružajući sposobnost protiv fiksnih, rotacionih i bespilotnih letelica i protivbrodskih krstarećih projektila u letu, kako iznad mora, tako i na kopnu.

sm6 lanisrana sa broda
sm6 lanisrana sa broda

Raketa koristi okvir ranije rakete SM-2ER Block IV (RIM-156A), dodajući aktivni radarski tragač za navođenje iz AIM-120C AMRAAM umesto poluaktivnog tragača prethodnog dizajna. Ovo poboljšava sposobnost rakete protiv visoko agilnih ciljeva i ciljeva izvan efektivnog dometa radara za obeležavanje ciljeva brodova sa kojih se lansira.

Početna operativna sposobnost je planirana i uspešno je postignuta 27. novembra 2013. godine. SM-6 nikad nije zamenio seriju raketa SM-2, već se koristi uporedo s njom, ali daje prošireni domet i povećanu vatrenu moć, a sada će svoju službu nastaviti i na avionima.

5 KOMENTARA

  1. Razlog zašto SM-6 nije skroz zamenio SM-2ER jeste cena po jednom projektilu. Jedan SM-6 je oko 4x skuplji (po nekim izvorima i preko 5x skuplji) od jednog SM-2ER i upravo iz tog razloga za manje vredne i manje sposobne ciljeve američki razarači i krstarice će pre dejstvovati sa SM-2ER nego sa SM-6.

  2. Моле се каубоји да са те моћне ракете не плаше Кинез, јер би ако се китајци усеру од стра, ће им Америка бидне покривена са говна.

    5
    2
  3. СМ-6 !!! Ваууу! Јадни Кинези! Ено, већ видим, све дркћу! Толико дркћу да ће од страха да направе још један носач авиона, две крстарице, три разарача…. Видим, баш су се уплашили.

    2
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave