NaslovnaNovostiŠvedska testira sposobnosti lovaca Gripen u slučaju rata: Gripen sleteo na puteve...

Švedska testira sposobnosti lovaca Gripen u slučaju rata: Gripen sleteo na puteve u netipičnim uslovima [VIDEO]

Lovački avioni JAS 39 Gripen testirani su u kontekstu moguće krize. Avioni su izvršili operacije sletanja na put u okviru vojne vežbe.

Avioni koji su izveli demonstraciju ovih manevara pripadaju Kraljevskom švedskom ratnom vazduhoplovstvu, a sletanje je izvršeno tokom vojne vežbe u blizini Geteborga, u Švedskoj, 21. maja 2024. godine.

Slike koje je objavio Multimedijalni centar NATO-a, a koje smo preuzeli, pokazuju kako švedski piloti sleću u izuzetno delikatnim uslovima na autoputevima.

Ove operacije sletanja na civilne puteve odavno su već deo „opisa posla“ i daju Gripenu dodatnu fleksibilnost u krizi.

Vežba je obuhvatila korišćenje puteva u slučaju da su vojne baze, piste i aerodromi oštećeni ili nedostupni u kontekstu vojnog sukoba.

Šveđani su posebno projektovali svoje civilne puteve da se koriste u slučaju krize i u vojne svrhe. Dostupni su i mobilni punktovi za naoružavanje i punjenje aviona gorivom koji odmah mogu da polete i sa javnih puteva.

Avioni Gripen su posebno razvijeni na dovoljnoj visini da podrže takve operacije i da spreče usisavanje ostataka asfalta u sisteme aviona.

Gripen odličan avion ali ga niko ne kupuje

Gripen je bez sumnje avion visokih i jedinstvenih performansi. Međutim, uprkos tome, proizvođač Saab gubi tendere od američkih F-35, pa čak i za F-16 Fighting Falcon.

Švedska kompanija SAAB priznala je u jesen 2022. godine da je duboko nezadovoljna činjenicom da avion JAS 39 Gripen nije zabeležio pravi uspeh u izvozu. Međutim, znaju Šveđani ko je glavni i pokušavaju da se snađu.

Bez ijednog Gripen E/F aviona prodatog u poslednjih 9 godina, Šveđani iz Saaba izjavljuju da su spremni da se spoje sa drugim odbrambenim kompanijama.

Mađarska najveći korisnik u regionu

Gripena generalno nema puno, a koristi mali broj zemalja u svetu. Švedska, Brazil, Češka, Mađarska, Južna Afrika, Tajland i Velika Britanija. Među našim susedima Mađarska je korisnik Gripena. Budimpešta je pre tri meseca postigla dogovor sa Švedskom da proširi svoju flotu Gripena za još četiri aviona.

Slučajnost ili ne, trenutak se poklopio sa ratifikacijom ulaska Švedske u NATO, a Mađarska je jedina država koja je odložila proceduru. Takođe nadaleko je poznat stav aktuelnog predsednika Mađarske, Viktora Orbana o trenutno vodećem centru moći u SAD.

Sporazum je zapravo dopuna postojećeg ugovora između FMV-a i mađarske vlade, prvobitno potpisanog u decembru 2001. godine, kojim je bila predviđena kupovina 14 borbenih aviona Gripen C/D za mađarsko ratno vazduhoplovstvo.

Tako, nedavna izmena ugovora, koju su Ministarstvo odbrane Mađarske i FMV potpisali 23. februara 2024., dozvoljava proširenje mađarske flote Gripen na ukupno 18 aviona.

jas 39 gripen
jas 39 gripen

Što se tiče našeg regiona, Češka je nedavno izjavila da modernizuje svoje lovce Gripen i sada će biti u mogućnosti da koriste oružje za F-35. Kako je navedeno na sajtu Ministarstva odbrane zemlje, ugovor, čija očekivana vrednost premašuje 43,5 miliona dolara, ima za cilj da podigne standard letelica Blok 2.1 na nivo Blok 2.2.

Sa druge strane, povremeno se pojavljuju nagoveštaji da Švedska diskutuje o mogućoj isporuci svojih Gripena Ukrajini. Poslednji nagoveštaj stigao je u martu mesecu 2024. godine od švedskog ministra odbrane.

Saab JAS 39 Gripen

Saab JAS 39 Gripen (skraćenica od Gripen, na švedskom „The Griffin“) je jednomotorni višenamenski lovac proizveden od strane švedske kompanije Saab i naslednik Saab JA 37 Viggen. Oznaka JAS je skraćenica za Jakt, Attack och Spaning (na švedskom za lov, napad i izviđanje).

Prvi let Saaba 39 se dogodio 1988. godine; aktuelna verzija JAS 39C/D je u službi švedskog vazduhoplovstva (Fligvapnet) od 2005. SAAB je proizveo preko 300 jedinica u sedam varijanti, a najnoviji model je Gripen 39F.

Pored toga, na Gripenu lete vazduhoplovne snage Južne Afrike, Mađarske, ovde pomenute Češke, Brazila i Tajlanda. Škola za probne pilote Imperije Ujedinjenog Kraljevstva takođe vodi Gripen za potrebe obuke.

Saab 39 je dostupan kao jednosed i dvosed. Pored toga, Gripen ispunjava zahteve visoke pouzdanosti, lakog održavanja (delimično od strane vojnih obveznika) i univerzalne primene.

U posebno hladnom vremenu, letelica se može brzo podići u vazduh – nakon relativno kratke faze zagrevanja sa pomoćnom agregatom. Čak i u teškim uslovima na zemlji, poletanje i sletanje ne predstavljaju veliki problem za iskusne pilote.

Delta krilo sa jednim mlaznim motorom (dva krila čine trougao) jedno je od lakših u svojoj kategoriji. Ne može da prati konkurente sa dva motora kao što je Eurofighter Typhoon. Gripeni ipak imaju druge prednosti. Čak i zimi, na primer, improvizovane staze, autoputevi i neasfaltirani putevi su dovoljni za poletanje i sletanje. Takođe je veoma pouzdan i lak za održavanje.

saab gripen
saab gripen
  • JAS 39A je jednosedna verzija Gripena. Dostupna je i dvosedna JAS 39B operativna trenažna varijanta Gripena.
  • JAS 39B je opremljen istom avionikom i naoružanjem kao i JAS 39A, sa izuzetkom topa.
  • JAS 39C ima jedno sedište serije 3 i standardna je verzija za izvoz, koja je prvi put isporučena švedskom vazduhoplovstvu u septembru 2002. godine. JAS 39C ima displeje u kokpitu u boji, sistem za generisanje kiseonika i mogućnost dopunjavanja goriva u letu.
  • JAS 39D je nadograđen slično kao i JAS 39C, ali je varijanta sa dva sedišta.

TT

  • Proizvođač: Saab AB
  • Raspon krila: 8,40 m
  • Dužina: 14,10 m
  • Visina: 4,5 m
  • Maks. Težina: 14.000 kg
  • Brzina: 2.130 km/h (2.0 maha)
  • Maksimalna visina leta: 15.240 m
  • Pogon: 1 k Volvo Aero RM12
  • Snaga: 80 kN (sa naknadnim sagorevanjem)
  • Posada: 1 – 2
  • Displej: leteći i statični

1 KOMENTAR

  1. Пре доласка антихриста који ће се зацарити као ПРЕДСЕДНИК УН, биће једног ВЕЛИКОГ РАТА са огромним људским губицима на све стране !. Толико о људској “цивилизацији” и Историји као “учитељици живота” !.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave