NaslovnaNovostiŠvedska aktivno diskutuje o mogućoj isporuci lovačkih aviona JAS 39 Gripen Ukrajini

Švedska aktivno diskutuje o mogućoj isporuci lovačkih aviona JAS 39 Gripen Ukrajini

Švedska je ponovo nagovestila da bi Ukrajini mogla da isporuči svoje lovce Gripen. Švedski ministar odbrane Pal Jonson, u intervjuu 28. marta 2024. za glasilo Kijiv Independent, otkrio je da su u toku pregovori o transferu ovih najsavremenijih borbenih aviona u Ukrajinu.

U svetlu mešovite podrške Sjedinjenih Država, Džonson je pozvao Evropsku uniju da poveća vojnu pomoć Ukrajini, ističući potrebu da evropske zemlje preuzmu veću ulogu u odbrambenoj podršci Kijevu.

Posebna pažnja posvećena je aktivnostima Nammo-a, jednog od najvećih evropskih proizvođača odbrane, koji je značajno povećao svoje proizvodne kapacitete. Radeći u pet smena, kompanija je postigla rekordne nivoe produktivnosti i planira da utrostruči proizvodnju artiljerijske municije za ukrajinske oružane snage u budućnosti, iako će za realizaciju ovog plana biti potrebno nekoliko godina.

Ove najave dolaze kao rezultat nedavne integracije Švedske u NATO 7. marta 2024. godine, što je Šveđanima, navodno, olakšalo razmatranje ove opcije.

Podsetimo, švedski ministar odbrane Jonson je slične izjave dao još februara 2024. godine tokom Minhenske bezbednosne konferencije. „Da bismo doneli odluku, moramo da budemo punopravni članovi NATO-a i deo člana 5. Ovo je takođe odluka koja se mora doneti u saradnji sa drugima“, tada je izjavio Jonson.

Da postoji mogućnost da vidimo Gripen u Ukrajini prvi put smo pisali još februara 2023. godine, na osnovu izjava i zahteva ukrajinskih zvaničnika. Tada je izjave povodom ove teme davao, sada već uveliko smenjeni, ministar odbrane Reznikov.

Švedski avioni Gripen, poznati po svojoj svestranosti, naprednoj avionici i odličnim borbenim performansama, mogli bi značajno da ojačaju protivvazdušnu odbranu i ofanzivne sposobnosti Ukrajine.

Saab JAS 39 Gripen je višenamenski lovac koji se ističe u širokom spektru borbenih scenarija, od borbe vazduh-vazduh do misija preciznog udara. Njegov dizajn naglašava manevarsku sposobnost i sposobnost upravljanja sa kratkih improvizovanih pista, što ga čini posebno pogodnim za teške borbene uslove u Ukrajini.

Opremljen najsavremenijim radarskim sistemom i sposoban da nosi različita oružja, uključujući rakete vazduh-vazduh i precizno vođene bombe, Gripen može da gađa ciljeve dugog dometa i obavlja širok spektar misija.

jas 39 gripen
jas 39 gripen

Njegovi napredni sistemi za elektronsko ratovanje pružaju značajnu zaštitu od neprijateljskih radarskih i raketnih sistema, poboljšavajući preživljavanje aviona u osporavanom vazdušnom prostoru.

Namera Švedske da obezbedi ove avione Ukrajini predstavljao bi zanimljiv trenutak u tekućem sukobu, potencijalno dajući ukrajinskim snagama nešto veću prednost u vazduhu.

Pored toga, posvećenost Švedske od 30 miliona evra „Koaliciji lovaca”, inicijativi zapada da se Ukrajini obezbede avioni F-16 i trenažni avioni američke proizvodnje, naglašava želju Stokholma da naoruža Kijev.

Švedski ministar odbrane je istom prilikom istakao “plodnu saradnju između švedske i ukrajinske odbrambene industrije”, posebno u vezi sa oklopnim borbenim vozilima pešadije (BVP) švedske proizvodnje CV90, koja su stalno raspoređena u Ukrajini.

Borbeno iskustvo stečeno na ratištima Ukrajine je neprocenjivo i pomaže švedskim proizvođačima da usavrše i unaprede performanse ovih oklopnih vozila.

Podsetimo, i Rusi su već odavno imali prilike da steknu iskustva se CV90, s obzirom da su neke već uništili ali i zaplenili, te odvukli kući na ispitivanja. Još avgusta meseca prošle godine, izjavili su kako nisu impresionirani ovom “opasnom ratnom mašinom i ponosom Švedske”.

O Gripenu u Ukrajini smo pisali u više navrata do sada, a do sada se ništa konkretno nije dogodilo osim spekulacija i najava u cilju podizanja morala prozapadnih i proukrajinskih čitalaca.

Gripena generalno nema puno, a koristi mali broj zemalja u svetu. Švedska, Brazil, Češka, Mađarska, Južna Afrika, Tajland i Velika Britanija. U stvarnosti, od navedenih zemalja, jedino Švedska može sebi da priušti da „donira“ ove avione Ukrajini.

MAĐARSKI GRIPENI
MAĐARSKI GRIPENI

Broj Gripena među ostalim zemljama nije veliki i osnova je njihove vazdušne flote. Britanija kao država bi sebi priuštila donaciju Gripena, međutim britanski RAF ih koristi za obuku i vežbu, ne za borbu.

Paralelno sa Švedskom koja već više od godinu dana navodno razmatra isporuku aviona Gripen Ukrajini, idalje traje saga o slanju američkih lovačkih aviona F-16 Kijevu.

Ova inicijativa je deo većeg napora kolektivnog zapada da se Ukrajini pruži naoružanje koje smatra da joj je potrebno da se odbrani usred trenutnog sukoba. Međutim, da ne ide sve po planu, pokazali su Danci juče, te umesto da daju Ukrajini, prodali su Argentini značajan broj svojih lovaca F-16.

3 KOMENTARA

  1. Fantasticni Svedi..od Bureta,Zmaja,Vigena,Gripena..Nemnogoljudna zemlja,tehnoloski Div..samo mozemo zalit sto projekat NA nije zazivio ranije,jer bi znacajno preporodio perspektivu time i opstanak Jugoslavije.P.s.stici ce znacajan br Gripena,znacajno jednostavnije odrzavanje kao i sveukupna logistika u odnosu na f16..vojna doktrina Sveda je vrlo komplementarna sa tren sit u Ukrajini..Kao i prethodnici I Gripen moze koristiti nespecificne odredn u vidu Auto puteva,uredj povrsina kako za PS,tako i za potrebnu logistiku prije i nakon Borb misija.Kad se vec desava Vazduh ne laze..Vidjecemo koliko su ucinkoviti u odnosu na Ruske pandane..

    • Sta nema vise stotine F-16 , izgleda ce da naguze glupe Swede ko sto su Svabe za Leoparde, samo gluperda tvog kalibra ne vidi u kom smeru ide i zbog cega ovaj rat.

    • polupace ih MIG-29 ne treba im nista drugo…vidis jado da Evropljani ciste skladista zastarele tehnike, kako te tehnike nestaje tako i pomoc Ukrajini opada, a rapidno se smanjila od novembra 2023…Nemci poslali 10000 grana 155mm taman imaju Ukri za 2 dana ili za 4 dana ako pucaju samo do rucka….gotovo kraj..nema vise….probali nisu uspeli sad ponovo za 50 godina..

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave