NaslovnaNovostiNeverovatno: Ukrajina propustila priliku da dobije čak 41 avion F/A-18 Hornet! 'Ne...

Neverovatno: Ukrajina propustila priliku da dobije čak 41 avion F/A-18 Hornet! ‘Ne treba nam to smeće’

Prošle godine, visoki predstavnik ukrajinskog vazduhoplovstva rekao je dvojici Australijanaca u Kijevu da nije zainteresovan za prebacivanje 41 otpuštenog lovca F/A-18 Hornet iz Australije, izvestio je Australian Financial Review.

„Ne treba nam leteće smeće“, bila bi izjava koja je stavila tačku na mogući sporazum između Australije i Ukrajine o transferu 41 aviona F/A-18 Hornet koje su Australijanci povukli iz upotrebe još u 2021. godini, tvrde australijski mediji.

Sagovornik izdanja je rekao da je time praktično uništen sporazum o F/A-18, napominjući da bi, da zvaničnik to nije učinio, avioni upravo sada služili Kijevu.

Tačnije, prema izvorima australijskog izdanja, ukrajinski zvaničnik je dvojici australijskih predstavnika rekao da donacija nije od interesa za Kijev. “Ne treba nam vaše leteće smeće”, navodno je rekao zvaničnik, prema jednom od prisutnih.

Čemu ovakav brutalan odgovor na ponuđeni F-18 Hornet?

Pre svega, ne verujemo u istinitost izjavljenog u austrajinskim medijima. Ukrajina je tada bila i još uvek je strana koja gubi sukob, te bi im svaka vojna pomoć bila više nego dobrodošla.

Mlazni lovac F18 Hornet, koji je napravio Boing, sleće na palubu nosača aviona američke mornarice USS Hari S. Truman u istočnom Sredozemnom moru.
Mlazni lovac F18 Hornet, koji je napravio Boing, sleće na palubu nosača aviona američke mornarice USS Hari S. Truman u istočnom Sredozemnom moru.

Prema australijskim novinama, ukrajinsko vazduhoplovstvo se “plašilo da će biti preplavljeno sa dva tipa zapadnih borbenih aviona, od kojih svaki zahteva sopstvenu infrastrukturu za održavanje, municiju i obuku”.

Ideja o transferu australijskih F-18, kao što smo tada pisali, postoji od prošlog marta. Dva meseca kasnije pojavile su se vesti da je američka vlada „odobrava” prebacivanje letelice, koja je počela da leti za Kraljevsko australijsko vazduhoplovstvo davne 1984. godine, a izašla iz borbene službe 2021. godine. O mogućem trasferu smo pisali u nekoliko navrata.

Dizajnirana za nosače aviona, robusna šasija Horneta bila bi dobro prilagođena ukrajinskim pistama razorenim ratom. Ovaj avion može da sleti i poleti sa malih rastojanja.

Međutim, tada je Ukrajina počela pregovore sa vladama Sjedinjenih Država i Evrope o dobijanju manje moćnog F-16 Fighting Falcon. Saga idalje traje.

Međusobni sukob između Australije i Ukrajine?

Iako Australija nema značajan diplomatski uticaj na Rusiju ili Ukrajinu, ona je na sedmom mestu u svetu po vojnoj potrošnji mereno kupovnom moći, prema istraživačkom centru Instituta Lui.

Premijer Entoni Albanez istakao je da je Australija jedan od najvećih donatora vojne pomoći Ukrajini među zemljama koje nisu članice NATO-a. Inače, Australijanci nerado predaju vojnu opremu koja je u posedu australijske vojske.

Za razliku od mnogih drugih zemalja, Australija je odbila da ponovo otvori svoju ambasadu u Kijevu, što je verovatno dovelo do smanjenja direktnih kontakata između zemalja.

fa 18 super hornet agm 88g
FA-18 Super Hornet AGM-88G

Mi smo 6. juna objavili da Australija i SAD razgovaraju o mogućnosti prebacivanja u Ukrajinu 41 aviona F/A-18 Hornet, koji će biti zamenjen lovcima F-35.

Čuveno zapadno glasilo Politico je pisalo da će, „desetine starih, ali funkcionalnih F-18 verovatno biti dostupne za izvoz“ kada Australija, Kanada, Švajcarska i Finska pređu na lovce F-35.

F/A-18 Hornet

F/A-18 Hornet je američki višenamenski borbeni avion razvijen 1970-ih i primarni je lovac američke mornarice. Korišćen je u vojnim operacijama protiv Libije, Iraka i Jugoslavije. Horneti su uvedeni u službu u januaru 1983. Učestvovali su u svojim prvim borbenim misijama 1986.

Avion je u upotrebi od 1983. godine i ima borbeni domet od oko 1000 km. Kasnije, dok su učestvovali u operaciji vazduh-zemlja tokom rata u Persijskom zalivu 1991. godine, Hornet je prešao na borbeni režim i angažovao dvojicu iračkih MiG-21 u borbi vazduh-vazduh.

Zatim su se vratili u režim napada i uspešno završili svoju misiju vazduh-zemlja. U Avganistanu 2001. godine, Hornets je nudio neprekidnu pokrivenost sa bojnog polja.

F/A-18E/F Super Hornet je izveo svoj prvi let u novembru 1995. F/A-18E/F ima više manevarske sposobnosti, dometa i nosivosti od originalnog Horneta i 25% je veći. Njegovi motori su takođe snažniji. Američka mornarica ga je pustila u upotrebu 1999. godine.

Super Hornet je 2002 godine učestvovao u napadu na neprijateljske ciljeve iznad Iraka nakon što je poleteo sa broda Abraham Linkoln.

Prvi Block II Super Hornet, ažurirani sa prvim AESA radarom na svetu, isporučen je 2005 godine. F/A-18E/F Super Hornet je bio glavni udarni avioni mornarice SAD.

F/A-18D zajedno sa EA-6B na USS Nimitz (CVN 68)
F/A-18D zajedno sa EA-6B na USS Nimitz (CVN 68)

Boing je isporučio prvi Block III F/A-18 Super Hornet američkoj mornarici u septembru 2021. Proizvođač opisuje ovaj avion kao najnapredniju verziju Super Horneta koji malte ne premašuje mogućnosti lovca četvrte generacije.

F/A-18 Hornet može da koristi širok spektar oružja, uključujući Hidra 70 i Zuni nevođene rakete, AIM-120 rakete vazduh-vazduh, AMRAAM, AIM-9 Sidewinter, AGM-88 rakete vazduh-zemlja, HARM, Taurus, AGM-84 Harpoon, nevođene bombe Mark-80, CBU-87, kao i vođene bombe opremljene sistemom JDAM. 

4 KOMENTARA

  1. F-16 је једноставнији за обуку. Су-27 је сличан па је преобука бржа и једноставнија

  2. Ko je od njih nesto dobio? Doniraju djubre koje si posle duzan da platis, a i za svaku sitnicu ucenjuju tom bezvrednom donacijom sledecih 100godina

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave