NaslovnaNovostiUkrajina je podnela zahtev Finskoj za isporuku lovca F/A-18 Hornet – Helsingin...

Ukrajina je podnela zahtev Finskoj za isporuku lovca F/A-18 Hornet – Helsingin Sanomat

Ukrajinske vlasti su poslale zvaničan zahtev Helsinkiju da se razgovara o mogućnosti prebacivanja lovaca F/A-18 Hornet, prenose finski mediji. Navodno je na ovaj način Ukrajina reagovala na reči finske premijerke Sane Marin o mogućnosti da se razgovara o ovom pitanju.

Prema pisanju lista Helsingin Sanomat, Kijev predlaže da se pregovori o ovom pitanju održe u trilateralnom formatu. Sjedinjene Države bi trebalo da budu treća strana, pošto su one proizvođači aviona i od njih se traži da pristanu na izvoz.

Imajte na umu da je F/A-18 Hornet lovac-bombarder i jurišni avion namenjen nosačima aviona. Razvijen je još 1970-ih godina prošlog veka, ali pored brojnih modernizacija do danas je ostao glavni borbeni avion američke mornarice.

Pored toga, F/A-18 Hornet je u upotrebi u brojnim evropskim zemljama, uključujući Finsku.

Još se ne zna tačno koliko će aviona Finska moći da isporuči kijevskom režimu ako dobije dozvolu za izvoz iz Sjedinjenih Država.

Međutim, s obzirom na reči Džoa Bajdena, izrečene pre izvesnog vremena, da se Vašington neće protiviti isporuci aviona Ukrajini od strane drugih zemalja, transfer F/A-18 Hornet izgleda sasvim realno.

Jedini problem je što će ukrajinskim vojnim pilotima trebati vremena da nauče kako da upravljaju ovim avionom.

fa 18
Američka mornarica je nedavno ofarbala u sjajno-crnu retro boju jedan od svojih Boeing F/A-18F Super Hornets. Mlaznjak sa upečatljivim lakirerskim radom dodeljen je Devetoj eskadrili za testiranje i procenu vazduhoplova (VX-9) „Vampiri“, koja je stacionirana u Naval Air Weapons bazi China Lake, Kalifornija. Boja je omaž VX-4 F-4S

Američka mornarica je 2020. signalizirala da planira da prevaziđe četvrtu generaciju F/A-18 Super Hornet i predložila da se proizvodna linija prekine do 2023. Kritikovana tada, planovi su se pomerili za dve godine sada kada je Boing objavio nove vesti.

Boing Aerospace je objavio da je odlučio da zatvori proizvodnju novog borbenog aviona F/A-18 Super Hornet krajem 2025.

2 KOMENTARA

  1. Ko je najpametniji na celom svetu? Pa naravno Ukrajinci! Oni znaju da lete, i vode vazdušne bitke protiv “tupih i glupih” Rusa, na svim tipovima aviona! Samo im treba DATI! Ne mora čak da bude ni vojni! Može i putnički tipa Aerbus 319. Oni su toliko vešti i pametni, da će mu okačiti očas posla, ako trba i zalepiti selotejpom, razne tipove raketla, i poobarati “proklete” Ruse. Za 24 sata eto njih nad Moskvom!

  2. Toliko su sebe ponizili i to još uvek čine.Samo prose,prose i prose i postavljaju uslove drugima da im je to prešlo u naviku ili bolje rečeno u bolest!🇷🇺❤🇷🇺! Z

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave