NaslovnaNovostiSuper Hornet ustupa tron F-35C; Boeing najavljuje zatvaranje proizvodnih linija za avione...

Super Hornet ustupa tron F-35C; Boeing najavljuje zatvaranje proizvodnih linija za avione F/A-18

Američka mornarica je 2020. signalizirala da planira da prevaziđe četvrtu generaciju F/A-18 Super Hornet i predložila da se proizvodna linija prekine do 2023. Kritikovana tada, planovi su se pomerili za dve godine sada kada je Boing objavio nove vesti.

Boing Aerospace je juče objavio da je odlučio da zatvori proizvodnju novog borbenog aviona F/A-18 Super Hornet krajem 2025.

„Mi planiramo našu budućnost, a izgradnja borbenih aviona je u našem DNK“, rekao je Stiv Nordlund, potpredsednik kompanije Boeing Air Dominance.

„Dok ulažemo i razvijamo sledeću eru aviona, primenjujemo iste inovacije i stručnost zbog kojih je F/A-18 postao okosnica za američku mornaricu i vazdušne snage “širom sveta” skoro 40 godina. Super Hornetom trenutno upravljaju SAD, Australija i Kuvajt i u ponudi je Indiji.

Kada je američka mornarica prvi put iznela ideju, počeo je prelazak sa F/A-18 Super Hornet na svojim nosačima aviona na avione F-35C Lightning II. Stoga je služba predložila da mornarica polako prestane da kupuje stare Super Hornete.

Ranije je šef nabavke u mornarici Džejms Gerts rekao da je najbolji način da se podrži idealna kombinacija F-18 i F-35 da se prestane sa kupovinom Super Horneta nakon što ugovor istekne u fiskalnoj 2021. godini.

Avion je, međutim, po mnogo čemu poseban. McDonnell Douglas F/A-18 Hornet je bio prvi avion namenjen da izvodi operacije vazduh-vazduh i vazduh-zemlja.

F/A-18 Hornet je takođe bio prvi avion sa krilima od ugljeničnih vlakana i prvi taktički mlazni lovac koji je koristio digitalne kontrole leta. Varijante su uključivale dvosed, poboljšani lovac, izviđački avion i lovac za noćni napad.

Američki marinci su ga koristili kao F-18, a mornarica kao A-18. Može lako da menja uloge i takođe se može prilagoditi za misije foto-izviđanja i elektronske protivmere.

F/A-18

Horneti su uvedeni u službu u januaru 1983. Učestvovali su u svojim prvim borbenim misijama 1986. Kasnije, dok su učestvovali u operaciji vazduh-zemlja tokom rata u Persijskom zalivu 1991. godine, Hornet je prešao na borbeni režim i angažovao dvojicu iračkih MiG-21 u borbi vazduh-vazduh.

Zatim su se vratili u režim napada i uspešno završili svoju misiju vazduh-zemlja. U Avganistanu 2001. godine, Hornets je nudio neprekidnu pokrivenost sa bojnog polja.

F/A-18E/F Super Hornet je izveo svoj prvi let u novembru 1995. F/A-18E/F ima više manevarske sposobnosti, dometa i nosivosti od originalnog Horneta i 25% je veći. Njegovi motori su takođe snažniji. Američka mornarica ga je pustila u upotrebu 1999. godine.

f18 super hornet block iii
f18 super hornet block iii

Super Hornet je 2002 godine učestvovao u napadu na neprijateljske ciljeve iznad Iraka nakon što je poleteo sa broda Abraham Linkoln.

Prvi Block II Super Hornet, ažurirani sa prvim AESA radarom na svetu, isporučen je 2005 godine. F/A-18E/F Super Hornet je bio glavni udarni avioni mornarice SAD.

Boing je isporučio prvi Block III F/A-18 Super Hornet američkoj mornarici u septembru 2021. Proizvođač opisuje ovaj avion kao najnapredniju verziju Super Horneta koji premašuje mogućnosti lovca četvrte generacije.

IzvorAP News

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave