NaslovnaNovostiStigla ponuda za Ukrajinu! Finska premijerka nudi transfer F/A-18 Horneta u Kijev

Stigla ponuda za Ukrajinu! Finska premijerka nudi transfer F/A-18 Horneta u Kijev

Finska, koja je podnela zahtev za pridruživanje NATO-u kao odgovor na invaziju susedne Rusije na Ukrajinu, navodno razmatra da Kijevu obezbedi borbene avione F/A-18 Hornet.

Finska premijerka Sana Marin otvorena je za transfer borbenog aviona F/A-18 Hornet američke proizvodnje, javio je YLE. Finska premijerka je navodno spomenula mogućnost slanja borbenih aviona u Kijev tokom svoje posete 10. marta.

Marin je rekla da bi takva diskusija mogla da se pokrene u Finskoj, pošto ta zemlja kupuje nove lovce da zameni one koje trenutno ima.

Premijerka je rekla: „Mislim da bismo mogli da razgovaramo o lovcima Hornet – da li bi ih bilo moguće ponuditi Ukrajini, kakva je obuka za to potrebna.

Ona je naglasila da su sve aktuelne rasprave o borbenim avionima u najranijoj fazi i da će po ovom pitanju biti potrebna obimna saradnja zapadnih saveznika.

Finska je 10. decembra 2021 godine saopštila da će kupiti 64 aviona F-35A Lighting II od Lockheed Martina za 11,3 milijardi dolara kako bi zamenila svoju flotu F/A-18 Horneta. Očekuje se da će prvi F-35 popuniti flotu oružanih snaga Finske 2025. godine.

Dva Finska F-18 Horneta, levo, u fromaciji sa dva USAF F-35A na ruti za Turku, Finska,13. Jun, 2019.

Premijerka Marin je 10. marta otputovao u Kijev. Ona je razgovarala sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i prisustvovala parastosu za Dmitrija Kocubaila, sada nacionalnog heroja, pripadnika Desnog Sektora koji je poginuo u bici za Bahmut 7. marta.

Novi razvoj događaja dolazi kada su predstavnici poljske i slovačke vlade ponovili svoj zahtev saveznicima da pošalju lovce u Ukrajinu.

Varšava i Bratislava tvrde da su spremne da prebace svoje mlazne avione MiG-29 u Kijev. Još uvek je nejasno da li su neke druge zapadne zemlje koje podržavaju Ukrajinu spremne da podrže taj potez.

Ukrajina je tražila od Zapada lovače avione kako bi ojačala svoju odbranu. Iako je Kijev dobio obećanja o tenkovima, od kojih su neki već stigli, još uvek nema naznaka da će velike nacije, poput Sjedinjenih Država i Britanije, pristati da pošalju svoje ratne avione.

Olaf Šolc, kancelar Nemačke, okončao je ideju o snabdevanju borbenih aviona Ukrajini. S druge strane, Francuska okleva, navodeći da „nema tabua“ o slanju aviona i da se nijedan predlozi ne odbija, ali odbija da se obaveže na slanje lovaca.

IzvorYLE

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave