NaslovnaNovostiPomorski dronovi Magura V5 ponovo u napadu na ruske brodove kod obale...

Pomorski dronovi Magura V5 ponovo u napadu na ruske brodove kod obale Krima

Ukrajinska vojna administracija i ruski izvori izveštavaju o novom napadu na poluostrvo Krim, gde su korišćena pomorska plovila tipa Magura V5. Prema informacijama Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i ruskog ratnog dopisnika Jurija Kotenoka, u ranim jutarnjim satima na severozapadnom delu poluostrva došlo je do okršaja sa besposadnim čamcima.

Prema preliminarnim podacima, događaji su se odvijali otprilike od 4:00 do 8:30 po lokalnom vremenu. Vojni dopisnik Jurij Kotenok saopštio je da su ruske trupe uništile pet ukrajinskih čamaca dronova, dok su na ruskoj strani zabeležena samo manja oštećenja na dva ribarska plovila. Ruska mornarica navodno nije pretrpela gubitke u ovom incidentu.

„Prema brojnim izvorima, u jutarnjim satima na području severozapadnog dela poluostrva Krim odbijen je neprijateljski napad bespilotnim čamcima. Prema još nepotvrđenim informacijama, od 4:00 do 8:30 po moskovskom vremenu uništeno je 5 ukrajinskih pomorskih dronova na ovom području. Sa ruske strane, dva ribarska čamca su lakše oštećena. Nema gubitaka među brodovima ruske mornarice“, rekao je Jurij Kotenok.

Sa druge strane, Ukrajinski izvori u svoj odgovoru na napad tvrde da im je operacija bila uspešna, iako detalji i konkretni rezultati napada još nisu objavljeni. Očekuje se da će potpuniju sliku događaja dati zvanična saopštenja ruskog i ukrajinskog Ministarstva odbrane.

Podsetimo, u noći 5. marta 2024. godine, ukrajinske snage uz podršku NATO špijunskih letelica pokrenule su masivan kombinovani napad na poluostrvo Krim. Eksplozije su odjeknule u blizini gradova Kerč i Feodosija na istoku poluostrva.

turbulentna noc na crnom moru rusi raketirali odesu kijev napao brod kotov i krimski most
turbulentna noc na crnom moru rusi raketirali odesu kijev napao brod kotov i krimski most

Jedna od meta bio je Krimski most. Ruske snage protivvazdušne odbrane su odbile napad i most nije oštećen.

Istovremeno, ukrajinske bespilotna plovila gađala su patrolni brod „Sergej Kotov“ ruske Crnomorske flote. Kao rezultat bitke, brod je potonuo u blizini istočne obale poluostrva Krim. Na isti brod su prethodno pokušana još najmanje dva napada.

Magura dronovi

Ustanovljeno je da su Ukrajinci koristili kao i sada, upravo pomorske dronove kamikaze „Magnura“ V5. Čamac od 5,5 metara, koji se uzdiže 50 cm iznad vode i može da postigne maksimalnu brzinu od 42 čvora, pronađen je neoštećen.

Plovilo može preći 830 km brzinom krstarenja od 22 čvora sa teretom od 300 kg. Čamac se kontroliše preko satelitskog signala ili korišćenjem Mesh radio tehnologije. 

Ukrajinska odbrambena industrija predstavila je svoj pomorski borbeni dron Magura V5 u julu mesecu 2023. godine.

Detalji o ovom novom dronu predstavljeni su prvi put na Međunarodnom sajmu odbrambene industrije (IDEF 2023). Pomorska bespilotna letelica MAGURA V5 je višenamenski bespilotni površinski brod nove generacije razvijen u Ukrajini.

Može da obavlja razne operacije kao što su nadzor, izviđanje, patroliranje, traganje i spasavanje, pomorsku zaštitu i borbene misije. Pomorski dron MAGURA V5 ima dizajn koji mu omogućava odličnu manevarsku sposobnost.

Dron MAGURA V5 dosta liči na jedan od dronova kojim su Ukrajinci nedavno napali ruski izviđački brod Priazovlje. Ukoliko jeste, to bi bila prva zabeležena upotreba u praksi.

,,Ovo je pristupačno rešenje koje se lako može pokrenuti sa bilo koje udaljene lokacije. Bespilotna kontrola minimizira potrebu za ljudskim resursima za završetak misija, smanjujući potencijalni gubitak ljudskih života dok rade u teškim okruženjima“, izjavili su tada proizvođači.

kamikaza dron magura v5
kamikaza dron magura v5

Ukrajinci su u martu 2023. godine predstavili i nove verzije dva drona pod nazivom „Bakhmut“ i „Monobank“.

Krajem novembra meseca 2023. godine, Ruski marinci su po prvi put zarobili dron Magura u napadu ovih ukrajinskih pomorskih plovila.

Britanski novinari u decembru 2023. prikazali su ukrajinsku vojnu bazu u kojoj se nalaze pomorski dronovi. U izveštaju novinara Tajmsa navodilo se da se radi o tajnoj bazi iz koje se šalju pomorski dronovi da izvrše napade u Crnom moru.

Na snimku su se mogli videti nizovi pomorskih dronova Magura V5, koji se razlikuju po sistemu za osmatranje koji je instaliran u srednjem delu tela. Isti snimci su potom doveli do raketnih napada na isto tajno skladište.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave