NaslovnaNovostiUkrajinska odbrambena industrija predstavila novi pomorski borbeni dron MAGURA V5

Ukrajinska odbrambena industrija predstavila novi pomorski borbeni dron MAGURA V5

Ukrajinska odbrambena industrija razvila je novi borbeni pomorski dron. Publikacija „Nacionalni industrijski portal” javila je da je ukrajinsko državno preduzeće „Specijal Tehnoeksport” razvilo pomorski dron MAGURA V5.

Detalji o ovom novom dronu predstavljeni su prvi put na Međunarodnom sajmu odbrambene industrije (IDEF 2023). Pomorska bespilotna letelica MAGURA V5 je višenamenski bespilotni površinski brod nove generacije razvijen u Ukrajini.

magura v5
magura v5

Može da obavlja razne operacije kao što su nadzor, izviđanje, patroliranje, traganje i spasavanje, pomorsku zaštitu i borbene misije. Pomorski dron MAGURA V5 ima dizajn koji mu omogućava odličnu manevarsku sposobnost.

,,Ovo je pristupačno rešenje koje se lako može pokrenuti sa bilo koje udaljene lokacije. Bespilotna kontrola minimizira potrebu za ljudskim resursima za završetak misija, smanjujući potencijalni gubitak ljudskih života dok rade u teškim okruženjima“, kažu proizvođači.

Poznate karakteristike drona MAGURA V5 su:

  • Dužina: 5500 mm ili 5,5 m;
  • Širina: 1500 mm ili 1,5 m;
  • Visina iznad vodene linije: 500 mm;
  • Brzina krstarenja: 22 čvora;
  • Maksimalna brzina: 42 čvora;
  • Domet: 450 nautičkih milja (oko 833 km);
  • Nosivost: 320 kg;
  • Komunikacije: radio ili satelitske komunikacije.

Dron MAGURA V5 dosta liči na jedan od dronova kojim su Ukrajinci nedavno napali ruski izviđački brod Priazovlje. Ukoliko jeste, to bi bila prva zabeležena upotreba u praksi.

Ukrajinci su u martu predstavili i novu verziju ukrajinskog pomorskog vojnog drona. Na fotografijama su snimljena dva drona pod nazivom „Bakhmut“ i „Monobank“.

monobank dron
monobank dron

Dokumentovana su nekoliko slučajeva udara ukrajinskih pomorskih dronova na ruske brodove.

Sećamo se napada u oktobru 2022. na fregatu projekta 11356R i morski bager projekta 266M. Još jedan od napada je izveden 22. marta, kada je ruska vojska odbila napad, uništivši tri drona.

Najpoznatiji je napad na istraživački brod Ivan Hurs (projekat 18280) u maju 2023. godine, kada su Ukrajinci tvrdili uspešan pogodak da bi se posle ispostavilo da je u pitanju laž, te da brod nije pretrpeo oštećenja.

Međutim, nijedan od ovih dronova nije prouzrokovao štetu ili gubitak za rusku Crnomosku flotu.

Ranije je ukrajinski ministar namenske industrije Oleksandr Kamišin rekao da Ukrajina napreduje u izgradnji sopstvenih raketa.

karakteristike najnovijih ukrajinskih pomorskih dronova su nepoznate

“Ukrajina sada samouvereno ide ka povećanju proizvodnje sopstvenog naoružanja. Glavne snage su usmerene na proizvodnju sopstvenih projektila i u tom pogledu već postoje određeni uspesi”, precizirao je on.

5 KOMENTARA

  1. Postoji lek za morske dronove samo treba da ga naprave rusi,a ne ja 🙂
    Talas mreza za svaki brod koji bude stacioniran ili na moru,koje mogu da se uvlace posle pokretanja broda.
    Pokrije se povrsina od 2km oko broda i brod je zasticen i dronovima i torpedima.
    Sa time da svaki tx javlja ako je u blizini torpedo ili dron.

  2. Шта ће им поморски борбени дрон,ако
    ускоро неће имати излаз на мора?!

  3. Ukraina je totalno rasturena i razbijena sto nikad vise nece biti drzava kao sto je bila. Anglosaksonci su smisleno ulozili pare da bi usli u Ukrainu prvo sankcijama su je doveli do najveceg siromastva,a zatim korupcijom podigli do najvisi stepen i evo dokle su doveli Ukrainu. Velika sramota kad nego kaze da Ukraina proizvodi nesto,pokrali su toliko i rasturili da se to vise tesko moze obnoviti,a i stanovnistvo je stradalo veoma mnogo,a idalje strada vidimo kako vlasti hvataju svaki dan gradjane ulicama i nasilno teraju u sigurnu smrt.

    • Potpuno si u pravu! Daljim naoružavanjem, obukom pilota, nabavkom dobijenih aviona, napadima dronovima, sve su bliži upotrebi Ruskog taktičkog nuklearnog odgovora, gde će im biti u potpunosti porušena država, bez šanse da se ikako obnovi, i oporavi! Stvaranje Ukrajine kao ekonomske i vojne sile, je čista utopija!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave