NaslovnaNovostiUkrajinci pokušali napad na Sevastopolj uz pomoć novih morskih dronova

Ukrajinci pokušali napad na Sevastopolj uz pomoć novih morskih dronova

Ukrajinski napad na Sevastopolj u noći 22. marta možda je izveden novim tipom pomorskih dronova koji su manji od onih korišćenih 2022. godine. Pomorski analitičar H I Sutton, koji je deo OSINT zajednice, obavestio je javnost o tome na svom blogu.

Ekspert je rekao da se na društvenim mrežama Ukrajinaca pojavilo nekoliko slika koje prikazuju novi pomorski dron. Reč je o bespilotnom površinskom vozilu (USV), navodno razvijenom na teritoriji Ukrajine. U ovom poslednjem, snažno sumnja, verovatnije je da su Ukrajinci negde kupili ove dronove ili ih je isporučila neka država u vidu vojne podrške.

Možda nije slučajno što je preključe Sevastopolj napao pomorski dron. Međutim, nije potvrđeno da li je ovaj novi dizajn direktno povezan sa ovim incidentom, istakao je posmatrač.

On je napomenuo da se, uprkos dostupnosti fotografija, može utvrditi samo mali broj detalja. Ali nastaviće da proučava tu temu.

Čini se da je morski dron malo manji i generalno zaobljeniji od prethodnog tipa. Nema znakova kamere, senzorskih stubova ili komunikacija. To ne znači da oni ne postoje, jer mogu biti samo napori kako bi se zaštitle ključne karakteristike, a samim tim i mogućnosti, rekao je specijalista.

Analitičar je na jednom od snimaka sa lica mesta primetio kako morski dron gori, zaglavljen u plutajućim preprekama u luci. Međutim, nije uspeo da odredi tip drona.

On je takođe podsetio da je ujutru na svom Telegram kanalu gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev napisao da je Crnomorska flota Ratne mornarice Rusije odbila napad USV, koji je koordinisan uz pomoć bespilotnih letelica u vazduhu.

“Tri neprijateljska USV koja su pokušavala da uđu u zaliv uništena su iz malokalibarskog oružja.” izjavio je gubernator.

monobank dron
monobank dron

Istovremeno, protivvazdušna odbrana je radila na bespilotnoj letelici na nebu. Od eksplozija drona izletelo je staklo u susedne zgrade, ljudi nisu povređeni. Čak i ako nijedan brod nije potopljen, napadi su veoma važni, zaključio je analitičar.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave