NaslovnaNovostiUkrajinska vojska objavila trenutak u kom pomorski dron pogađa ruski brod Ivan...

Ukrajinska vojska objavila trenutak u kom pomorski dron pogađa ruski brod Ivan Hurs; Rusi negiraju oštećenja

Jedna od pomorskih dronova koju je ukrajinska vojska koristila za napad na Ivan Khurs ruske Crnomorske flote 24. maja ipak je uspeo da stigne do cilja i pogodi brod.

Preključe je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov rekao 24.05.2023 da je Ukrajina u sredu ujutru pokušala da napadne brod Ivan Hurs ruske Crnomorske flote sa tri pomorska drona.

Ukrajinska vojska objavila trenutak u kom pomorski dron ipak uspešno pogađa ruski brod Ivan Hurs

Nekoliko sati nakon izjava ruskog generala Igora Konašenkova, ukrajinska vojska objavila je video snimak napravljene kamerom jednog od pomorskih dronova koji je ipak pogodio ruski brod.

Za sada se sa sigurnošću ne zna u kakvom je stanju brod i kakvu je štetu pomorski dron kamikaza mogao da mu nanese. Međutim, prema video snimku, mesto udara je motorni prostor.

Sa druge strane ruski izvori javljaju da je brod prošao neoštećen prilažući brojne video snimke broda kako danas uplovljava u luku u Sevastopolju.

Nije prvi put da su brodovi ruske Crnomorske flote napadnuti pomorskim bespilotnim letelicama: 29. oktobra 2022. objavljen je snimak na kome se vidi trenutak kada je pomorski dron napao fregatu 11356R Admiral Makarov, koji je postao sadašnji vodeći brod ruske Crnomorske flote nakon potonuća krstarice Moskva.

Ni ovo nije jedini napad. Ruska Crnomorska flota odbijala je napade pomorskih dronova kod obale ruskog lučkog grada Sevastopolja na Krimu.

Zabeležen je i napad na Sevastopolj u noći 22. marta koji je izveden novim tipom pomorskih dronova koji su manji od onih korišćenih 2022. godine.

Drugi detalji o ovoj temi još nisu dostupni, dok Turska blizu čije obale se ovo dogodilo, međutim, još ne može da potvrdi činjenicu napada na ruski ratni brod. Incident bi mogao da postane ozbiljna pretnja za brodove u Crnom moru.

Brod Ivan Hurs

Klasa Jurij Ivanov (projekat 18280) je novi tip ruskog broda za prikupljanje obaveštajnih podataka. Brod je dizajnirao JSC „Centralni projektantski biro Iceberg“. Deplasman broda je više od 4000 tona, domet krstarenja ne manji od 8 hiljada milja. Trup i struktura je napravljena od čelika.

brod ivan hurs
brod ivan hurs

Obaveštajni brodovi klase Projekat 18280 su naoružani sa dva MTPU 14,5 mm marinska mitraljeza smeštena na palubi na bordskom postolju. Mitraljezi su efikasni protiv lako oklopnih površinskih, obalnih i vazdušnih ciljeva koji lete na udaljenosti do 2 km. 

Plovilo je takođe opremljeno sa šest lansera raketnog sistema zemlja-vazduh 9K38 Igla (SAM) koji se sastoji od do 32 rakete 9M39 za odbranu od aviona i helikoptera sa fiksnim krilima.

Brod je po svojim performansama i mogućnostima znatno superiorniji od sličnih brodova prethodnih generacija uglavnom zbog svestranosti i visokog nivoa automatizacije i integracije sistema. 

Klasa Jurij Ivanov je opremljena navigacionim i radarskim sistemima za upotrebu u izviđačkim i elektronskim obaveštajnim misijama.

ivan hurs
ivan hurs

Obaveštajni brod je dobio ime po viceadmiralu Ivanu Hursu (29.09.1922-28.12.2002), koji je doprineo organizovanju i razvoju stalne pomorske obaveštajne službe sovjetske mornarice.

Obaveštajni brod Ivan Kurs položen 14. novembra 2013. na Severmaja Verf u Sankt Peterburgu, porinut 16. maja 2017. i pušten u rad 18. juna 2018. U aktivnoj je upotrebi od tada.

3 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave