NaslovnaNovostiJedan od najnovijih ruskih ratnih brodova, Sergej Kotov potopljen pomorskim dronovima Magura...

Jedan od najnovijih ruskih ratnih brodova, Sergej Kotov potopljen pomorskim dronovima Magura V5

U noći 5. marta, ukrajinske snage uz podršku NATO špijunskih letelica pokrenule su masivan kombinovani napad na poluostrvo Krim. Eksplozije su odjeknule u blizini gradova Kerč i Feodosija na istoku poluostrva.

Jedna od meta bio je Krimski most. Ruske snage protivvazdušne odbrane su odbile napad i most nije oštećen. Svi detalji udara tek treba da budu otkriveni.

Istovremeno, ukrajinske bespilotna plovila gađala su patrolni brod „Sergej Kotov“ ruske Crnomorske flote. Kao rezultat bitke, brod je potonuo u blizini istočne obale poluostrva Krim.

Posada patrolnog broda je prihvatila bitku i borila se u pokušaju da spase brod. Prema nepotvrđenim izveštajima, Sergej Kotov je bio gađan sa oko 15 bezposadnih čamaca, od kojih je 10 uništeno. Najmanje tri čamca-drona su udarila brod u krmu i u motorni prostor.

Ukrajinski izvori objavili su snimak poraza Sergeja Kotova:

Neki ruski izvori izvestili su da se napad dogodio u blizini luke Feodosija. Neki drugi mediji su se pozivali na svoje vojne izvore, izvještavajući da je brod bio napadnut u Kerčkom moreuzu 9 km od rta Takil.

Ako su se čamci bez posade kretali u Kerčkom moreuzu, ne treba isključiti da bi meta napada mogao biti i Krimski most, a posada Sergeja Kotova ga je osujetila, žrtvujući brod.

Sergej Kotov je posle ponoći poslao signal za pomoć dežurnoj stanici združene grupe trupa za odbranu poluostrva Krim.

Posada je izvestila da je brod bio podvrgnut masovnom napadu. Najmanje jedan ruski helikopter Mi-8 je navodno došao u to područje da pruži vazdušnu podršku. Nekoliko dronova Magura je uništeno vatrom iz mitraljeza iz helikoptera, prema ruskim izveštajima.

Napad je bio previše masivan, a nekoliko dronova je stiglo do cilja. Prema ruskim izveštajima, u pomoć su pritekla 2 tegljača. Odmah je evakuisano 55 članova posade, uključujući šest ranjenih mornara.

Ostalih deset mornara ostalo je na brodu da dovezu oštećeni brod u luku; ali njihovi napori nisu doneli rezultat. Oko pet sati ujutru, patrolni brod Sergej Kotov potonuo je pet kilometara od rta Takil. Kako se navodi, posada nije pretrpela žrtve.

Patrolni brod Sergej Kotov ušao je u službu ruske mornarice 30. jula 2022. godine i bio je jedan od najnovijih brodova Crnomorske flote. Tokom svoje kratke službe pobedio je u najmanje tri bitke protiv ukrajinskih bespilotnih čamaca. Brod su već pokušavale da potope ukrajinske snage.

 • U julu 2023. godine, posada je na dva pomorska drona ispalila vatru iz standardnog naoružanja broda na udaljenosti od oko 1000 i 800 metara u zapadnim vodama Crnog mora.
 • U avgustu 2023. godine posada je odbila napad još dva čamca. U septembru 2023. Sergej Kotov je uništio još pet ukrajinskih pomorskih dronova.

Masovna proizvodnja kamikaza dronova-čamaca u Ukrajini, pokrenuta uz podršku zemalja NATO-a, uključujući Veliku Britaniju, omogućilo je ukrajinskim snagama da poveća broj čamaca koji se koriste za jedan napad na ruske brodove. Dakle kao što vidimo sada čak 15 njih juri jedan brod.

Istovremeno, ruska mornarica tek treba da nauči kako da zaštiti brodove i priobalne vode od malih čamaca bez posade. Ruski udari na ukrajinska skladišta i radionice u Odeskoj oblasti tek treba da zaustave ukrajinske napade, jer se čini da do sada nisu dali rezultata.

Krajem novembra meseca, Ruski marinci su po prvi put zarobili dron Magura u napadu ovih ukrajinskih pomorskih plovila.

zarobljena magura nasukana na obali
zarobljena magura nasukana na obali

U oblasti Jevpatorije, na obali poluostrva Krim, otkrivena je grupa ukrajinskih kamikaza čamaca. U blizini jezera Donuzlav primećena su četiri polupotopljena plovila. 

Dejstvom iz palubnog naoružanja sa brodova i čamaca Crnomorske flote, uništena su tri nadvodna čamca „samoubice“. Usled dejstva ruskih sistema ometanja ili kvara, četvrto bezposadno plovilo se nasukalo na obalu u istom području.

Magura dronovi

Ustanovljeno je da su Ukrajinci koristili kao i sada, upravo pomorske dronove kamikaze „Magnura“ V5. Čamac od 5,5 metara, koji se uzdiže 50 cm iznad vode i može da postigne maksimalnu brzinu od 42 čvora, pronađen je neoštećen.

Plovilo može preći 830 km brzinom krstarenja od 22 čvora sa teretom od 300 kg. Čamac se kontroliše preko satelitskog signala ili korišćenjem Mesh radio tehnologije. 

Ukrajinska odbrambena industrija predstavila je svoj pomorski borbeni dron Magura V5 u julu mesecu 2023. godine.

Detalji o ovom novom dronu predstavljeni su prvi put na Međunarodnom sajmu odbrambene industrije (IDEF 2023). Pomorska bespilotna letelica MAGURA V5 je višenamenski bespilotni površinski brod nove generacije razvijen u Ukrajini.

Može da obavlja razne operacije kao što su nadzor, izviđanje, patroliranje, traganje i spasavanje, pomorsku zaštitu i borbene misije. Pomorski dron MAGURA V5 ima dizajn koji mu omogućava odličnu manevarsku sposobnost.

Dron MAGURA V5 dosta liči na jedan od dronova kojim su Ukrajinci nedavno napali ruski izviđački brod Priazovlje. Ukoliko jeste, to bi bila prva zabeležena upotreba u praksi.

kamikaza dron magura v5
kamikaza dron magura v5

,,Ovo je pristupačno rešenje koje se lako može pokrenuti sa bilo koje udaljene lokacije. Bespilotna kontrola minimizira potrebu za ljudskim resursima za završetak misija, smanjujući potencijalni gubitak ljudskih života dok rade u teškim okruženjima“, izjavili su tada proizvođači.

Ukrajinci su u martu 2023. godine predstavili i nove verzije dva drona pod nazivom „Bakhmut“ i „Monobank“.

10 KOMENTARA

 1. Ако не будемо контролисали Крим бит ће то смрт за нашу морнарицу. И овако и онако је смрт.

  • Zlatko, ako mislite na Kotov (Napisali ste Koton), gaz je 4.8 metara. U poslednjem prilogu smo opisali njegovo naoružanje, za koje i sami Rusi smatraju da nije adekvatno za odbranu od podvodnih, nadvodnih i vazdušnih UAV.

 2. Ukri polako Rusima demilitarizuju Crnomorsku flotu.Rusi kako nesposobni trebali da je izmeste iz Crnog mora,fok Turci moguce kasnije,na nagovor Nato ,zatvore Bosfor i Dardanele.

 3. Rusija je ipak drzava 3 sveta. Mornarica je previse za njih. Pesadija i tenkovi su dovoljni za njih sve preko toga ce upropastiti.

  2
  1
 4. Svega ovog ne bi bilo kad bi Rusi terali špijunske avione iz Crnog mora.
  Aj da budu malo pametni dok još imaju brodove pa da pošalju svoje avione u Crno more.

 5. Sad ce ovi Rusofili da kazu da ovo opet pokvareni Englezi lazu🤣🤣🤣! A ovi drugi Srbi pro-Nato orijentisani ce da se vesele i likuju ovu vest! Kao narod smo dotakli dno, vise ne znamo ni ko smo, a ni sta smo, vecito se delimo na Delije i Grobare, na Cetnike i Partizane, na one koji vole Rusiju i na one koji vole zapadni svet, i da ne nabrajam dalje, pravi cirkus stalno cemo da se delimo samo nikako da se ujedinimo i budemo slozni

  10
  1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave