NaslovnaNovostiTurbulentna noć na Crnom moru: Rusi raketirali Odesu, Kijev napao brod Kotov...

Turbulentna noć na Crnom moru: Rusi raketirali Odesu, Kijev napao brod Kotov i Krimski most

Ruski izvori su izvestili da su Oružane snage Ruske Federacije tokom noći 05.03.2024. izvele višestruke udare po nekim ciljevima na liniji kontakta u Ukrajini, ali i na području iza fronta. Najviše udara zabeleženo je u Odeskoj oblasti.

Prema do sada objavljenim podacima, ruski dronovi su oštetili lučku infrastrukturu u Odesi, koju ukrajinska vojska koristi za pretovar vojne robe, uključujući municiju i dronove.

Nekoliko dronova tipa Geran napalo je ciljeve u oblasti sela Dačnoje, koje se nalazi severozapadno od Odese. Kroz lokalitet prolazi železnička pruga koju svakodnevno koriste vozovi sa ljudstvom i vojnom opremom Oružanih snaga Ukrajine, koji prolaze do i od Odese.

Ruski dronovi kamikaze takođe su pogodili vojne ciljeve u drugom gradu u Odeskoj oblasti. Reč je o Černomorskom gde su gađani hangari u kojima su bili smešteni pomorski dronovi ukrajinske vojske.

Serija eksplozija zabeležena je i na aerodromu Odesa. Ruska strana tvrdi da je nakon napada dronom uništeno lansirno postrojenje ukrajinskog PVO kompleksa.

Rusija je napala sa nekoliko dronova Geran. Ukrajinci ponovo tvrde svoju izuzetnu uspešnost, pa tako su izjavili da je protivvazdušna odbrana Odese uništila 18 od 22 drona.

Treba naglasiti da se pre samo nekoliko dana, dogodio još jedan napad na Odesu. Ni tada, ruski napadi tokom noći nisu bili ograničeni samo na Odesku oblast.

Oružane snage Ruske Federacije napale su i ciljeve u oblasti Pokrovski Donjecke Narodne Republike, koja je pod kontrolom ukrajinske vojske. Nekoliko eksplozija je takođe prijavljeno na severu Harkovske oblasti. Ruske udare u utorak uveče potvrdilo je i ukrajinsko vazduhoplovstvo.

U poruci objavljenoj na društvenim mrežama navodi se da je ruska vojska upotrebila 22 jurišna drona Šahed (zapad i Kijev idalje forsiraju taj naziv umesto Geran), koji su lansirani iz okruga Balaklava na poluostrvu Krim. Prema rečima ukrajinskih vojnih predstavnika, za odbijanje vazdušnih udara korišćene su protivvazdušne raketne jedinice i mobilne vatrene grupe.

Kao rezultat borbenih dejstava, protivvazdušna odbrana Odeske oblasti tvrdi da je uništila čak 18 dronova.

Pored ruskih udara na neke ciljeve na teritoriji Ukrajine, tokom noći zabeležena je i serija napada ukrajinske vojske iz vazdušnih i morskih dronova.

Oni su se fokusirali na ciljeve na jugoistoku poluostrva Krim, odnosno na Feodosiju i Kerč. Po svemu sudeći, jednu od meta ukrajinske vojske predstavljao je Krimski most preko Kerčkog moreuza, koji, međutim, nije bio pogođen udarima dronova.

Saobraćaj na mostu bio je u prekidu nekoliko sati. Prema do sada nepotvrđenim informacijama, ukrajinski pomorski dronovi su navodno napali patrolni brod Sergej Kotov (projekat 22160) Crnomorske flote Rusije, koji se nalazi u oblasti Feodosije. Međutim, posada broda je odbila napad ukrajinske vojske.

Ovo nije prvi put da je Sergej Kotov postao meta ukrajinskih boraca koji koriste dronove kamikaze protiv broda. Posmatrači su u svojim publikacijama više puta priložili video materijale koji pokazuju trenutke napada na brod.

Napominje se da kao odgovor na napade dronova, posada broda puca, uključujući i AK-176MA artiljerijsku montažu kalibra 76,2 mm, što ponekad dovodi do uništenja dronova u napadu.

Kontinuirani pokušaji napada na ruske pomorske snage u Crnom moru ukazuju na to da brodovi ruske Crnomorske flote svakako predstavljaju značajnu pretnju kijevskoj komandi.

Ukrajinski oficiri sistematski nastoje da udare po brodovima, pokušavajući tako da smanje njihovu borbenu efikasnost i ograniče dejstva flote u regionu.

Pored toga, britanske obaveštajne službe pažljivo prate situaciju u regionu Krima uz pomoć izviđačkih aviona, što ukazuje na visok nivo međunarodne pažnje prema situaciji u ovom strateški važnom regionu. Podsetimo, ako gledamo kroz istoriju, Britanija već vekovima nastoji da ostvari svoje prisustvo i kontrolu u Crnom moru i Krimu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave