NaslovnaNovostiPad četvrtog lovaca F-16 u proteklih godinu dana, ovog puta u blizini...

Pad četvrtog lovaca F-16 u proteklih godinu dana, ovog puta u blizini USAF baze Holoman u Novom Meksiku

U utorak, 30. aprila, F-16 Fighting Falcon američkog vazduhoplovstva srušio se u blizini vazduhoplovne baze Holoman u Novom Meksiku, preneo je Foks njuz, pozivajući se na zvanične predstavnike baze.

Incident se dogodio oko 11:50 po lokalnom vremenu (18:50 po beogradskom) zapadno od baze, u blizini Nacionalnog parka Vajt Sends.

Pilot aviona, koji pripada 49. Puku američkog ratnog vazduhoplovstva, uspeo je da se katapultira pre pada. Trenutno mu je pružena neophodna medicinska pomoć.

Vazduhoplovstvo je saopštilo da se pilot, koji nije identifikovan, katapultirao iz lovca i odvezen je kolima hitne pomoći. Avijatičar je kasnije „pušten iz medicinske ustanove sa lakšim povredama“, saopštilo je Holomanovo 49. krilo na društvenim mrežama u utorak uveče.

Vlasti pozivaju građane da izbegavaju područje pada zbog mogućeg prisustva opasnih hemikalija koje su se mogle nalaziti u srušenom lovačkom avionu. Uvode se mere predostrožnosti radi osiguravanja bezbednosti lokalnog stanovništva i stručnih službi uključenih u otklanjanje posledica incidenta.

Napominjemo da je ovo četvrti pad lovca F-16 američkog ratnog vazduhoplovstva u poslednjih godinu dana, što dovodi u pitanje pouzdanost ovog vremešnog tipa aviona. Nadležne vlasti trenutno proučavaju uzroke i okolnosti incidenta.

U decembru 2023. godine, lovački avion F-16 američkog vazduhoplovstva srušio se kod jugoistočne obale Južne Koreje, a mesec dana kasnije drugi F-16 se srušio na zapadnu obalu Južne Koreje. Oba pilota su se bezbedno katapultirala.

Prošlog maja, još jedan pilot F-16 se katapultirao i preživeo pre nego što se avion srušio na poljoprivredno zemljište u blizini vazdušne baze Osan.

U svim ovim slučajevima piloti su uspeli da se katapultiraju i prežive, a sobzirom na učestalost nesreća, korisnici drušvenih mreža navode da im “zli neprijatelji” poput Kine i Rusije ni ne trebaju.

Pored toga, u novembru se kotroverzna američka letelica V-22 Osprey, sposobna za vertikalno poletanje i sletanje, srušila kod obale Japana, pri čemu je poginulo svih osam ljudi u njoj. Svi avioni ovog tipa su od tada prizemljeni, a Kongres je pokrenuo istragu o nadzoru ovog programa.

F-16 Fighting Falcon ukratko

F-16 Fighting Falcon je multifunkcionalni laki lovac četvrte generacije, monoplan sa jednom kobilicom, izrađen po klasičnoj šemi. Avion ima jedan motor u repu. Trup je polu-monokok.

Krilo sa povećanim zamahom glatko se uliva u trup. Ovaj dizajn omogućava stvaranje pomoćne sile podizanja pod povećanim napadnim uglom.

f 16 block 70
f 16 block 70

Ugao prednje ivice krila je 40 stepeni. Ispod trupa se nalazi neregulisani kolektor vazduha. Šasija ima hidraulički pogon. A-stub se nalazi odmah iza usisnika vazduha. Lovac ima integralni aerodinamički raspored, bočno težište je pomereno napred, a postoji i visoko osetljiv radar.

F-16 je prvi avion brzine 2 maha u službi američke vojske. Borbeno vozilo sa resursom od 8.000 sati dizajnirano je za letove i manevre sa preopterećenjem od 9 g. U različitim modifikacijama i sukobima širom sveta, gledamo ga već preko 40 godina.

F-16 ima mnogo modifikacija. Počevši od modela „Blok 25“, smanjena je radarska vidljivost aviona. Tanak sloj zlata nanosi se na površinu vrata nadstrešnice kokpita. Zahvaljujući ovoj inovaciji, incidentno zračenje je ravnomerno raspršeno i ne pada duboko u kabinu. Počevši od verzije Block 32, u proizvodnji usisnika vazduha korišćeni su materijali koji apsorbuju radar.

Avioni Blok 40/42 Night Falcon se proizvode od 1988. Lovci su opremljeni sistemom LANTIRN, radarom APG-68(V), digitalnim sistemom kontrole leta, sistemom za automatsko praćenje terena. Letelica može da nosi vođene rakete AGM-88B.

Vrsta:Lovac
Posada:1
Maksimalna brzina2180 km/h
Dolet:4220 km
Maksimalna visina:18.000 m
Borbeni radijus:550 km
Projektili:Vazduh-vazduh:
AIM-9 Sidewinder × 6
AIM-120 AMRAAM × 6
IRIS-T × 6
Python-4 × 6
Python-5 × 6
Vazduh-zemlja:
AGM-65 Maverick × 6
AGM-88 HARM × 2
AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM)
AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW) × 4
Protivbrodske:
AGM-84 Harpoon × 2
AGM-119 Penguin × 4
Varijante:F-16A/BF-16C/DF-16E/FF-16INF-16IQF-16NF-16V

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave