NaslovnaNovostiSrušio se F-16 američkog vazduhoplovstva u Južnoj Koreji: Treći pad za samo...

Srušio se F-16 američkog vazduhoplovstva u Južnoj Koreji: Treći pad za samo 8 meseci

Američki lovački avion F-16 srušio se u vodama kod zapadne obale Južne Koreje nakon “hitne situacije u letu”, navodi se u saopštenju američkog vazduhoplovstva danas, 31. januara, dodajući da je pilot “bezbedno katapultiran” i da je svestan prevezen u medicinsku ustanovu na procenu.

Avion se srušio dok je leteo iznad Žutog mora u blizini vazduhoplovne baze (274 km južno od Seula) koju koriste i američke i južnokorejske snage.

„Veoma smo zahvalni spasilačkim snagama u Republici Koreji i svim našim kolegama koji su omogućili brzi oporavak našeg pilota “, rekao je Metju C. Getke, komandant 8. borbenog krila, prve prekomorske jedinice koja je dobila F-16 avion, još 1981. godine.

Katapultirani pilot je spašen oko 50 minuta nakon pada aviona. Razlozi nesreće još nisu poznati i traga se za ostacima aviona.

Treća nesreća F-16 za samo osam meseci

Ovo je treća nesreća u kojoj su učestvovali američki borbeni avioni F-16 od maja 2023. godine i druga u poslednja dva meseca. U svim slučajevima, piloti su uspeli da se katapultiraju i prežive, a sobzirom na učestalost nesreća, korisnici drušvenih mreža navode da im “zli sused” Severna Koreja ni ne treba.

U decembru se još jedan avion F-16 Osmog Krila srušio se u Žuto more kod jugoistočne obale Južne Koreje, a pilot se takođe katapultirao na sigurno pre pada. Tada je Getke naredio dvodnevno prizemljenje letova da bi se istražio pad i pronašao avion. Nije jasno ni da li je ta istraga završena.

Prošlog maja, još jedan pilot F-16 se katapultirao i preživeo pre nego što se avion srušio na poljoprivredno zemljište u blizini vazdušne baze Osan.

Pored toga, u novembru se kotroverzna američka letelica V-22 Osprey, sposobna za vertikalno poletanje i sletanje, srušila kod obale Japana, pri čemu je poginulo svih osam ljudi u njoj. Svi avioni ovog tipa su od tada prizemljeni, a Kongres je pokrenuo istragu o nadzoru ovog programa.

Sjedinjene Države su najvažniji vojni saveznik i patron Južne Koreje. U Južnoj Koreji trenutno je stacionirano neverovatnih 28.500 američkih vojnika.

F-16 Fighting Falcon ukratko

F-16 Fighting Falcon je multifunkcionalni laki lovac četvrte generacije, monoplan sa jednom kobilicom, izrađen po klasičnoj šemi. Avion ima jedan motor u repu. Trup je polu-monokok.

Krilo sa povećanim zamahom glatko se uliva u trup. Ovaj dizajn omogućava stvaranje pomoćne sile podizanja pod povećanim napadnim uglom.

Ugao prednje ivice krila je 40 stepeni. Ispod trupa se nalazi neregulisani kolektor vazduha. Šasija ima hidraulički pogon. A-stub se nalazi odmah iza usisnika vazduha. Lovac ima integralni aerodinamički raspored, bočno težište je pomereno napred, a postoji i visoko osetljiv radar.

F-16 je prvi avion brzine 2 maha u službi američke vojske. Borbeno vozilo sa resursom od 8.000 sati dizajnirano je za letove i manevre sa preopterećenjem od 9 g.

F-16 ima mnogo modifikacija. Počevši od modela „Blok 25“, smanjena je radarska vidljivost aviona. Tanak sloj zlata nanosi se na površinu vrata nadstrešnice kokpita. Zahvaljujući ovoj inovaciji, incidentno zračenje je ravnomerno raspršeno i ne pada duboko u kabinu. Počevši od verzije Block 32, u proizvodnji usisnika vazduha korišćeni su materijali koji apsorbuju radar.

Avioni Blok 40/42 Night Falcon se proizvode od 1988. Lovci su opremljeni sistemom LANTIRN, radarom APG-68(V), digitalnim sistemom kontrole leta, sistemom za automatsko praćenje terena. Letelica može da nosi vođene rakete AGM-88B.

Vrsta:Lovac
Posada:1
Maksimalna brzina2180 km/h
Dolet:4220 km
Maksimalna visina:18.000 m
Borbeni radijus:550 km
Projektili:Vazduh-vazduh:
AIM-9 Sidewinder × 6
AIM-120 AMRAAM × 6
IRIS-T × 6
Python-4 × 6
Python-5 × 6
Vazduh-zemlja:
AGM-65 Maverick × 6
AGM-88 HARM × 2
AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM)
AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW) × 4
Protivbrodske:
AGM-84 Harpoon × 2
AGM-119 Penguin × 4
Varijante:F-16A/BF-16C/DF-16E/FF-16INF-16IQF-16NF-16V
Karakteristike F-16

2 KOMENTARA

    • Сасвим тачно! Зато НАТО и постоји да може да живи американска војна индустрија.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave