NaslovnaNovostiUsled sve češćih nesreća, američko vazduhoplovstvo prizemljuje svoju flotu letelica V-22 Osprey

Usled sve češćih nesreća, američko vazduhoplovstvo prizemljuje svoju flotu letelica V-22 Osprey

General-potpukovnik Toni Bauernfajnd, komandant Komande za specijalne operacije vazduhoplovstva (AFSOC), izdao je direktivu za operativno zaustavljanje flote Vazduhoplovstva V-22 Osprey, 6. decembra 2023. godine.

Ova mera ima za cilj da ublaži potencijalne rizike dok se nastavljaju istrage o nedavnoj nesreći V-22 u blizini Jakušime u Japanu, koja se dogodila 29. novembra 2023. godine.

Preliminarni nalazi istrage ukazuju na potencijalni materijalni kvar kao uzrok nesreće. Međutim, osnovni uzrok ove nesreće ostaje neidentifikovan, što izaziva potrebu za sveobuhvatnom istragom.

Zaustavljanje je nametnuto da bi se olakšala pedantna istraga, omogućavajući identifikaciju uzročnih faktora i preporuka koje su bitne za bezbedan povratak flote Vazduhoplovstva V-22 u letačke operacije.

Izrazi zahvalnosti upućeni su Zajedničkim snagama i snagama za samoodbranu Vlade Japana, obalskoj straži, agencijama za sprovođenje zakona i civilnim dobrovoljcima na njihovoj podršci i naporima tokom operacija potrage i spasavanja članova posade uključenih u nezgodu.

Podsetimo, avion američke vojske V-22 Osprei srušio se krajem novembra u blizini Kagošime na zapadu Japana sa osmoro članova posade.

v 22 osprey 1
v 22 osprey 1

Nesreća se dogodila oko nešto pre 15 časova po lokalnom vremenu (05:47 GMT) u blizini ostrvskog aerodroma, a svedoci su rekli da je levi motor aviona izgledao u plamenu dok se spuštao, javili su tada mediji, pozivajući se na lokalne vlasti.

U avgustu ove godine, američki Osprey se srušio kod obale severne Australije dok je prevozio trupe tokom rutinske vojne vežbe, ubivši tri američka marinca.

U martu 2022. godine, ista letilica sa četiri člana posade srušila se tokom učešća u vojnoj vežbi NATO na severu Norveške, saopštili su tada norveški Centri za zajedničku koordinaciju spasavanja. Tada su poginula sva četiri člana posade.

Još jedan pad iste letelice u okean kod japanskog južnog ostrva Okinave dogodio se u decembru 2016. godine, što je dovelo do privremenog prizemljenja ovih aviona američke vojske.

U pitanju je avionom sa nagibnim rotorom, koji može da leti i kao helikopter i kao avion sa fiksnim krilima. Koriste ga američki marinci, američka mornarica i japanske snage za samoodbranu.

Raspoređivanje Ospreja u Japanu bilo je kontroverzno, a kritičari kažu da je hibridna letelica sklona nesrećama, dok američka i japanska vojska ostaju pri stavu da je letelica bezbedna.

Podsetimo Osprey je premašio 10 puta veći iznos od prvobitnog budžeta. Imao je 2 velika fatalna sudara tokom razvoja i testiranja ubivši 23 marinca. Za 30 godina letelica je imala 16 nesreća sa punim gubitkom, uključujući nešo više od 60 smrtnih slučajeva. Takođe vojnici se žale kako im je neprijatno pozadi. Povlači previše G sile za one koji sede pozadi.

Većina nesreća dogodila se sa najčešćom od tri varijante nagibnog motora, MV-22B, koju je nabavio i njom upravljao američki marinski korpus. Došlo je do nekoliko nesreća sa CV-22B, kojim je upravljala Komanda za specijalne operacije američkog vazduhoplovstva.

Još uvek nije došlo do udesa najnovije varijante namenjene isporukama na brodu, CMV-22B, kojom je letela američka mornarica.

Predsedniku Sjedinjenih Država obično nije dozvoljeno da leti u V-22 Osprey-u zbog bezbednosnih razloga.

IzvorBBC

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave