Srušila se američka vojna letilica tokom vežbe NATO

Američka vojna letilica sa četiri člana posade srušila se tokom učešća u vojnoj vežbi NATO na severu Norveške, saopštili su norveški Centri za zajedničku koordinaciju spasavanja.

Letilica tipa Bell-Boeing V-22 Osprey (Ospri) učestvovala je u NATO vežbi “Hladan odgovor” kada je prijavljen njen nestanak oko 18.30, rekli iz spasilačkog centra za Rojters.

Kako se navodi, letelica je učestvovala u trenažnoj vežbi i trebalo je da sleti u 18 sati. Vremenski uslovi u zoni vežbi bili su loši i pogoršavali su se.

– Pronašli smo ga pošto smo primili signal za hitnu pomoć – rekao je portparol Spasilačkih centara.

Nakon što je u 18:26 prijavljen nestanak Ospreja, norveška vojska je poslala dva spasilačka helikoptera i jedan Orion dugog osmatračkog aviona u potragu za letelicom, navodi se u saopštenju. „Vremenski uslovi u ovoj oblasti su izazovni“, navodi se, dodajući da su „otkrića napravljena iz vazduha Gratadalen u Bejarnu“ u 21:17 časova.

„Otkrili smo letelicu koja se srušila. Nismo videli znake života“, rekao je za Rojters šef policije u Nordlandu Bent Ajlertsen. Vremenske prilike i rizik od lavina do sada su ometali avione da slete u blizini lokacije, rekao je Eilertsen. „Zbog vremenskih uslova nije bilo moguće spustiti se na lokaciju“, navodi se u saopštenju norveške vojske. „Policija i spasilačke ekipe su na putu ka tom području oko 22 sata.

Prema nezvaničnim saznanjima poginula su sva četiri člana posade američkog aviona tokom vežbe NATO.

Ostavite Vaš Komentar: