NaslovnaNovostiVojna letelica V-22 Osprey srušila se kod obale Australije, tri američka marinca...

Vojna letelica V-22 Osprey srušila se kod obale Australije, tri američka marinca nastradala

Vojni avion MV-22B Osprey sa 23 američkih marinaca srušio se tokom vežbe kod obale Australije. Preostali marinci su navodno spaseni, a još petoro je “prevezeno u bolnicu Kraljevski Darvin u teškom stanju”, rekli su iz bolnice u saopštenju za javnost.

Nesreća se dogodila na udaljenim ostrvima Tivi. Australijsko osoblje nije učestvovalo u nesreći koja se dogodila tokom vežbe Predators Run 2023.

V-22 Osprey je multifunkcionalni vojni avion/helikopter sposoban za vertikalno poletanje i sletanje, ali i za obavljanje funkcija tradicionalnog aviona. Projektovan je za obavljanje misija kao dugodoletni helikopter i turbo-prop avion sa velikom brzinom putovanja.

Aktivno ga koristi američka mornarica i dizajniran je za obavljanje različitih zadataka, uključujući prebacivanje trupa, medicinsku evakuaciju i transport tereta.

Spasilačke službe u Australiji i Sjedinjenim Državama odmah su mobilisane za operacije potrage i spasavanja. U toku je aktivna potraga za preostalim članovima posade i vojnim licima. Radove otežavaju vremenski uslovi i velika akvatorija na kojoj je došlo do udesa, navodi Rojters.

v 22 osprey 1

Prošle godine, isti tip letelice, V-22 Osprey sa četiri člana posade srušio se tokom učešća u vojnoj vežbi NATO na severu Norveške, saopštili su tada norveški Centri za zajedničku koordinaciju spasavanja.

V-22 Osprey ukratko

V-22 Osprey, inovativni višenamenski vojni avion sa vertikalnim poletanjem i sletanjem (VTOL), predstavlja jedan od najznačajnijih koraka ka pokušaju transformacije vojne avijacije.

Razvijen u saradnji kompanija Boeing i Bell Helicopter (sada poznate kao Bell Textron), Osprey kombinuje sposobnosti tradicionalnih helikoptera sa brzinom i doletom aviona sa fiksnim krilima.

v 22
v 22

Idejni razvoj ovakog tipa letelice u SAD je trajao preko 35 godina. Ministarstvo odbrane SAD započelo je zajednički projekat aviona sa vertikalnim poletanjem i sletanjem (JVX) 1981. godine. V-22 Osprey je svoj prvi let zabeležio davne 1989. godine, da bi komercijalno ušao u službu tek 2005. godine.

Koncept i Unikatnost

Jedna od glavnih karakteristika koja čini Osprey posebnim je sposobnost promenljive geometrije. Ovaj avion koristi rotore koji se mogu naginjati, omogućavajući mu da se ponaša kao helikopter prilikom vertikalnog poletanja i sletanja, a istovremeno kao avion sa fiksnim krilima tokom horizontalnog leta.

Ova fleksibilnost omogućava Ospreyu da pređe veće udaljenosti brže nego što je to moguće sa tradicionalnim helikopterima, čime se povećava operativna efikasnost.

Multifunkcionalnost

Osprey je osmišljen da izvršava širok spektar operativnih zadataka. U svojoj osnovnoj ulozi, ovaj avion služi za transport trupa, tereta i opreme. Zahvaljujući sposobnosti VTOL-a, Osprey može pristupiti i teško dostupnim terenima, čime se olakšava izvršavanje misija u različitim uslovima.

Takođe, Osprey se koristi za spasilačke operacije, specijalne vojne akcije, medicinski transport i humanitarne misije.

Performanse

Brzina i dolet Ospreya su impresivni. Sa mogućnošću postizanja brzine od oko 500 km/h u horizontalnom letu, Osprey je znatno brži od većine helikoptera. Ovo je od ključnog značaja za brze intervencije, transport trupa i dostavu opreme na većim udaljenostima.

Štaviše, Osprey ima domet koji znatno premašuje kapacitete većine helikoptera, omogućavajući brzu reakciju na različite izazove.

Razvoj i Kontroverze

Razvoj Ospreya nije bio bez izazova. Tokom testiranja, nesreće i tehnički problemi su izazvali kontroverze i sumnje u sigurnost i efikasnost aviona.

Kroz niz unapređenja i promena proizvođači su postepeno poboljšali performanse i pouzdanost aviona, međutim nesreće poput navedenih su idalje učestale.

Globalna Primena

Osprey nije ograničen samo na Sjedinjene Američke Države. Ovaj avion se koristi u vojnim snagama u još nekim delovima sveta kao deo njihove flote. Njegova sposobnost brzog premeštanja i izvršavanja različitih zadataka ga čini korisnim resursom za različite vojne operacije i scenarije.

Zaključak

V-22 Osprey je bez sumnje hrabri i revolucionarni korak napred u svetu vojne avijacije. Njegova sposobnost kombinovanja karakteristika helikoptera i aviona otvara nove mogućnosti za brze i efikasne vojne intervencije, transport i podršku.

Iako je prošao kroz brojne teškoće tokom razvoja, Osprey je postao neizostavna komponenta pojedinih vojnih flota u svetu, osiguravajući da će njegova inovativna tradicija nastaviti da oblikuje budućnost vojne avijacije.

Naslediće ga V-280 Valor

Bell je prvi put predstavio V-280 2013. Za razliku od svog prethodnika, V-22, njegovi motori na vrhu krila su fiksni, što je dostignuće koje bi trebalo da smanji troškove održavanja.

v 280 valor
v 280 valor

Sa masom od 8 tona, V-280 može da nosi do 14 potpuno opremljenih vojnika sa krstarećom brzinom od 520 km/h. U zavisnosti od konfiguracije, borbeni domet je između 925 i 1500 km.

Dizajniran je da kombinuje brzinu, domet i efikasnost aviona sa fiksnim krilima sa mogućnostima vertikalnog poletanja i sletanja (VTOL) helikoptera.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave