NaslovnaAvijacijaZvanični naslednik legendarnog američkog helikoptera Black Hawk: V-280 Valor

Zvanični naslednik legendarnog američkog helikoptera Black Hawk: V-280 Valor

Ministarstvo odbrane SAD odlučilo je u decembru 2022. da će zamena legendarnih helikoptera UH-60 Black Hawk biti rešenje koje je predložio Bel – helikopter V-280 Valor.

Tako je, kao rezultat odluke, Bell dobio ugovor od 232 miliona dolara od američke vojske – prvu ratu od onoga što će na kraju biti 7,1 milijarda dolara. Avans je za razvoj i jedan za početnu seriju letelica.

valor defiant
valor protiv defianta

Odluka se nije nimalo dopala gigantima Sikorsky – Boeinga koji su predložili projekat Defiant-X, pa su osporavali ovu odluku i pokrenuli salvu optužbi protiv američkih zvaničnika.

Dve kompanije su dodale da bi Defiant-X bio sposobnije rešenje, dok su implicirali da je njihov predlog finansijski povoljniji. Kasnije je naširoko objavljeno da će Sikorsky-Boeing tužiti američku vojsku kao rezultat te odluke.

„Podaci i diskusije nas navode da čvrsto verujemo da naši predlozi programa nisu dosledno procenjeni kako bi pružili najbolje rešenje za američku vojsku, naše vojnike i američke poreske obveznike“, navodi se u saopštenju Sikorsky i Boinga, objavljenog krajem 2022.

Sykorski – Boeing konačno je priznao poraz

Prema brojnim medijima, Sikorsky i Boeing su odustali od ideje da tuže američku vojsku.

Dve kompanije su zvanično objavile da neće blokirati program budućih jurišnih letelica velikog dometa sudskim putem, ali su ponovile svoje duboko razočaranje odlukom da izaberu rešenje koje je predložio Bell.

v 280 valor
v 280 valor

„Razočarani smo i ostajemo ubeđeni da je naša ponuda Defiant-X bila superiornija u pogledu finansijskih, ali i tehnoloških prednosti“, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Sikorsky je takođe dodao da će se sada fokusirati na pobedu na predstojećem tenderu za novi tip izviđačkih aviona u programu Future Attack Reconnaissance Aircraft (FARA), kao i na takmičenje za nadogradnju aktuelnih helikoptera Black Hawk.

Američki zvaničnici su priznali da je ponuda Sikorsky-Boing sa Defiant-X bila povoljnija sa finansijske tačke gledišta, ali je bila inferiornija u pogledu tehničkih aspekata u odnosu na izabranu ponudu – Bell sa V-280 Valor.

V-280 Valor ukratko

Bell je prvi put predstavio V-280 2013. Za razliku od svog prethodnika, V-22, njegovi motori na vrhu krila su fiksni, što je dostignuće koje bi trebalo da smanji troškove održavanja.

Sa masom od 8 tona, V-280 može da nosi do 14 potpuno opremljenih vojnika sa krstarećom brzinom od 520 km/h. U zavisnosti od konfiguracije, borbeni domet je između 925 i 1500 km.

Dizajniran je da kombinuje brzinu, domet i efikasnost aviona sa fiksnim krilima sa mogućnostima vertikalnog poletanja i sletanja (VTOL) helikoptera.

1 KOMENTAR

  1. Довољна су 3-4 прецизна поготка из најобичнијег стрељачког наоружања у прегиб елисе и мотора (који је сада статичан, а ротор иде у вертикалу и отвара ”изнутрице” – каблове, хидрауличка црева, електронику) када је елиса у хеликоптерском моду, и ово чудо иде као камен доле.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave