NaslovnaNovostiAmerički tiltrotor V-22 Osprey srušio se rano jutros u more kod obala...

Američki tiltrotor V-22 Osprey srušio se rano jutros u more kod obala Japana, sa 8 članova posade

Avion američke vojske V-22 Osprei srušio se danas, u sredu u blizini Kagošime na zapadu Japana sa osmoro članova posade, saopštila je japanska obalska straža, prenosi Rojters.

Portparol obalske straže rekao je da su poslati patrolni čamci i avione na lokaciju kod japanskog ostrva Jakušima, ali nije naveo više detalja o incidentu, uključujući status onih koji su bili u letelici. Portparol američkih snaga u regionu dodao je da se još prikupljaju informacije o incidentu.

Nesreća se dogodila oko nešto pre 15 časova po lokalnom vremenu (05:47 GMT) u blizini ostrvskog aerodroma, a svedoci su rekli da je levi motor aviona izgledao u plamenu dok se spuštao, javili su japanski mediji, pozivajući se na lokalne vlasti. Letelica je nestala sa radara u 14:40 časova. po lokalnom vremenu, rekao je glavni sekretar japanske vlade Hirokazu Macuno.

U avgustu ove godine, američki Osprey se srušio kod obale severne Australije dok je prevozio trupe tokom rutinske vojne vežbe, ubivši tri američka marinca.

Još jedan pad iste letelice u okean kod japanskog južnog ostrva Okinave dogodio se u decembru 2016. godine, što je dovelo do privremenog prizemljenja ovih aviona američke vojske.

U pitanju je avionom sa nagibnim rotorom, koji može da leti i kao helikopter i kao avion sa fiksnim krilima. Koriste ga američki marinci, američka mornarica i japanske snage za samoodbranu. Raspoređivanje Ospreja u Japanu bilo je kontroverzno, a kritičari kažu da je hibridna letelica sklona nesrećama, dok američka i japanska vojska idalje tvrde da je letelica bezbedna.

V-22 Osprey ukratko

V-22 Osprey, inovativni višenamenski vojni avion sa vertikalnim poletanjem i sletanjem (VTOL), predstavlja jedan od najznačajnijih koraka ka pokušaju transformacije vojne avijacije. 

Razvijen u saradnji kompanija Boeing i Bell Helicopter (sada poznate kao Bell Textron), Osprey kombinuje sposobnosti tradicionalnih helikoptera sa brzinom i doletom aviona sa fiksnim krilima.

v 22
v 22

Idejni razvoj ovakog tipa letelice u SAD je trajao preko 35 godina. Ministarstvo odbrane SAD započelo je zajednički projekat aviona sa vertikalnim poletanjem i sletanjem (JVX) 1981. godine. V-22 Osprey je svoj prvi let zabeležio davne 1989. godine, da bi komercijalno ušao u službu tek 2005. godine.

Koncept i Unikatnost

Jedna od glavnih karakteristika koja čini Osprey posebnim je sposobnost promenljive geometrije. Ovaj avion koristi rotore koji se mogu naginjati, omogućavajući mu da se ponaša kao helikopter prilikom vertikalnog poletanja i sletanja, a istovremeno kao avion sa fiksnim krilima tokom horizontalnog leta. 

Ova fleksibilnost omogućava Ospreyu da pređe veće udaljenosti brže nego što je to moguće sa tradicionalnim helikopterima, čime se povećava operativna efikasnost.

Multifunkcionalnost

Osprey je osmišljen da izvršava širok spektar operativnih zadataka. U svojoj osnovnoj ulozi, ovaj avion služi za transport trupa, tereta i opreme. Zahvaljujući sposobnosti VTOL-a, Osprey može pristupiti i teško dostupnim terenima, čime se olakšava izvršavanje misija u različitim uslovima. 

Takođe, Osprey se koristi za spasilačke operacije, specijalne vojne akcije, medicinski transport i humanitarne misije.

Performanse

Brzina i dolet Ospreya su impresivni. Sa mogućnošću postizanja brzine od oko 500 km/h u horizontalnom letu, Osprey je znatno brži od većine helikoptera. Ovo je od ključnog značaja za brze intervencije, transport trupa i dostavu opreme na većim udaljenostima. 

Štaviše, Osprey ima domet koji znatno premašuje kapacitete većine helikoptera, omogućavajući brzu reakciju na različite izazove.

Razvoj i Kontroverze

Razvoj Ospreya nije bio bez izazova. Tokom testiranja, nesreće i tehnički problemi su izazvali kontroverze i sumnje u sigurnost i efikasnost aviona. 

Kroz niz unapređenja i promena proizvođači su postepeno poboljšali performanse i pouzdanost aviona, međutim nesreće poput navedenih su idalje učestale.

Globalna Primena

Osprey nije ograničen samo na Sjedinjene Američke Države. Ovaj avion se koristi u vojnim snagama u još nekim delovima sveta kao deo njihove flote. Njegova sposobnost brzog premeštanja i izvršavanja različitih zadataka ga čini korisnim resursom za različite vojne operacije i scenarije.

Zaključak

V-22 Osprey je bez sumnje hrabri i revolucionarni korak napred u svetu vojne avijacije. Njegova sposobnost kombinovanja karakteristika helikoptera i aviona otvara nove mogućnosti za brze i efikasne vojne intervencije, transport i podršku. 

Iako je prošao kroz brojne teškoće tokom razvoja, Osprey je postao neizostavna komponenta pojedinih vojnih flota u svetu, osiguravajući da će njegova inovativna tradicija nastaviti da oblikuje budućnost vojne avijacije.

Naslediće ga V-280 Valor

Bell je prvi put predstavio V-280 2013. Za razliku od svog prethodnika, V-22, njegovi motori na vrhu krila su fiksni, što je dostignuće koje bi trebalo da smanji troškove održavanja.

v 280 valor
v 280 valor

Sa masom od 8 tona, V-280 može da nosi do 14 potpuno opremljenih vojnika sa krstarećom brzinom od 520 km/h. U zavisnosti od konfiguracije, borbeni domet je između 925 i 1500 km.

Dizajniran je da kombinuje brzinu, domet i efikasnost aviona sa fiksnim krilima sa mogućnostima vertikalnog poletanja i sletanja (VTOL) helikoptera.

IzvorRojters

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave