NaslovnaNovostiSrušio se američki F-16 tokom trenažnog leta; Pilot je uspeo da se...

Srušio se američki F-16 tokom trenažnog leta; Pilot je uspeo da se katapultira

F-16 Fighting Falcon srušio se danas, u ponedeljak ujutru, kod zapadne obale Južne Koreje, saopštilo je 8. borbeno krilo. Pilot je spašen nakon katapultiranja kada je letelica prijavila uzbunu na letu u 8.43 ujutro, saopštila je baza američkih vazduhoplovnih snaga u Južnoj Koreji.

Pilota je spasila južnokorejska obalska straža u Žutom moru i vraćena u vazdušnu bazu Kunsan, navodi se u saopštenju 8. borbenog krila. Uzrok vanredne situacije se istražuje, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Komandant jedinice pukovnik Metju Getke rekao je da je zahvalan na spasavanje pilota i da je u dobrom stanju, navodi se u saopštenju.

Vazdušna baza Kunsan koja se nalazi u gradu Gunsan na zapadnoj obali Južne Koreje jedna je od dve glavne vazdušne baze koje američka vojska koristi u toj zemlji. U Kunsanu radi oko 30 aparata F-16.

Incident se dogodio sedam meseci nakon što se jedan od F-16 8. borbenog krila srušio na farmu u blizini vazdušne baze Osan, 30 milja južno od prestonice, 6. maja.

F-16 Fighting Falcon ukratko

F-16 Fighting Falcon je multifunkcionalni laki lovac četvrte generacije, monoplan sa jednom kobilicom, izrađen po klasičnoj šemi. Avion ima jedan motor u repu. Trup je polu-monokok.

Krilo sa povećanim zamahom glatko se uliva u trup. Ovaj dizajn omogućava stvaranje pomoćne sile podizanja pod povećanim napadnim uglom.

Ugao prednje ivice krila je 40 stepeni. Ispod trupa se nalazi neregulisani kolektor vazduha. Šasija ima hidraulički pogon. A-stub se nalazi odmah iza usisnika vazduha. Lovac ima integralni aerodinamički raspored, bočno težište je pomereno napred, a postoji i visoko osetljiv radar.

F-16 je prvi avion brzine 2 maha u službi američke vojske. Borbeno vozilo sa resursom od 8.000 sati dizajnirano je za letove i manevre sa preopterećenjem od 9 g.

F-16

F-16 ima mnogo modifikacija. Počevši od modela „Blok 25“, smanjena je radarska vidljivost aviona. Tanak sloj zlata nanosi se na površinu vrata nadstrešnice kokpita. Zahvaljujući ovoj inovaciji, incidentno zračenje je ravnomerno raspršeno i ne pada duboko u kabinu. Počevši od verzije Block 32, u proizvodnji usisnika vazduha korišćeni su materijali koji apsorbuju radar.

Avioni Blok 40/42 Night Falcon se proizvode od 1988. Lovci su opremljeni sistemom LANTIRN, radarom APG-68(V), digitalnim sistemom kontrole leta, sistemom za automatsko praćenje terena. Letelica može da nosi vođene rakete AGM-88B.

Vrsta:Lovac
Posada:1
Maksimalna brzina2180 km/h
Dolet:4220 km
Maksimalna visina:18.000 m
Borbeni radijus:550 km
Projektili:Vazduh-vazduh:
AIM-9 Sidewinder × 6
AIM-120 AMRAAM × 6
IRIS-T × 6
Python-4 × 6
Python-5 × 6
Vazduh-zemlja:
AGM-65 Maverick × 6
AGM-88 HARM × 2
AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM)
AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW) × 4
Protivbrodske:
AGM-84 Harpoon × 2
AGM-119 Penguin × 4
Varijante:F-16A/BF-16C/DF-16E/FF-16INF-16IQF-16NF-16V
Karakteristike F-16

3 KOMENTARA

  1. Ovaj Američki F-16 block 70 što se srušio je veoma daleko od letećeg mrtvačkog sanduka!Često tokom trenažnih letova padaju i novi avioni sa još velikim eksploatacionim resursom.Uzrok može biti neki kvar,greška pilota,sudar sa pticom,drugim avionom,lošeg vremena itd.

  2. Летење на одавно застарелим (са краја 80.-их и с’почетка 90.-их год.) “Ф-16″(‘Летећи мртвачки ковчег ‘) ловцима није опасно- само падање!
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave