Naslovna Novosti Prvi lovac F-16 stiže u Ukrajinu pre kraja proleća, obećavaju Belgijanci, dok...

Prvi lovac F-16 stiže u Ukrajinu pre kraja proleća, obećavaju Belgijanci, dok Grci gase nadu o isporuci svojih

7
f 16 am oruzanih snaga portugala
f 16 am oruzanih snaga portugala
google news

Belgijski premijer Aleksandar de Kru rekao je da će prvi lovac F-16 sa već obučenim ukrajinskim pilotima biti predat Kijevu do kraja ovog proleća.

Očigledno je da jedan lovac F-16 do sada neće uticati na prevlast na nebu i da će postati dobrodošla meta ruskih pilota na Su-35 i Su-57.

Napominjemo da je juče javljeno da su još tri F-16 Fighting Falcon Ratnog vazduhoplovstva Kraljevine Holandije stigle u rumunsku avio-bazu Borčea. Pretpostavlja se da će ukrajinski piloti proći praktičnu obuku na ovim letelicama.

Ukupno će koalicija lovaca, koju čine Danska, Holandija i Norveška, prebaciti u Ukrajinu oko 60 aparata F-16, međutim kao što vidimo, tajming se redovno menja. Sa druge strane, saveznici su nedavno obećali da će Kijevu obezbediti avione sa „većim udarnim sposobnostima“.

Od ostalih vesti koje prate epopeju F-16, juče su demantovane glasine o prebacivanju grčkih boraca u Atini u Kijev. Grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je da nije spreman da besplatno obezbedi avione.

“Nismo spremni da Ukrajini damo avione F-16. Takve informacije su se pojavile u medijima, ali to nije tačno”, rekao je šef grčke vlade.

grčki f 16
grčki f 16

Holandija je obećala Ukrajini 18 aparata F-16, da bi potom povećala isporuke lovaca za polovinu eskadrile, ali još nije ni objavila datum isporuke. Obećanje su dale i Belgija i Norveška, ali ni ne precizirajući ukupan broj aviona.

Danska je takođe prošle godine najavila da će ubrzati za dve godine svoj plan da ukine F-16 i zameni ih modernijim F-35. Danci su prvobitno hteli da povuku F-16 iz upotrebe 2027. godine, ali novi plan predviđa 2025. godinu, za koju se tvrdi da će utrti put za njihovu donaciju Ukrajini.

Danska ima ukupno 43 aviona F-16, od kojih je 30 funkcionalno, dakle u aktivnoj službi. Međutim, nakon neočekivanog obrta, danski lovci F-16 odleteće u Argentinu umesto u Ukrajinu. Danci su naime nedavno potpisali sa Argentinom protokol o prodaji 24 lovca F-16 u vrednosti od 300 miliona dolara.

“Optimistični” nemački mediji tvrde da Oružane snage Ukrajine mogu da pokrenu novu ofanzivu čim prime lovce F-16. Međutim, neki “pesimislitčki” zapadni mediji nagoveštavaju da će Ukrajina izgubiti i F-16 i pilote čim lovci uđu u neprijateljstva.

Takođe, izuzetno ratoborna Francuska namerava da svoje AASM bombe prilagodi avionima F-16, koji će biti isporučeni Ukrajini.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da lovci F-16 više neće postati „srebrni metak“ za Oružane snage Ukrajine u akcijama sa Rusijom. Međutim uporan je da su oni važni i „ojačaće“ kapacitete Ukrajine, u svom intervjuu za američko-nemački tabloid Bild.

“Činjenica da saveznici iz NATO-a snabdevaju F-16, kao i obuku pilota i naoružanja za F-16, je još jedan primer značajne vojne podrške NATO saveznika Ukrajini. Ali stanje na ratištu ne može da promeni jedan sistem naoružanja. Ovo nije srebrni metak koji će promeniti ceo rat,” rekao je Stoltenberg.

Istovremeno, lovci su važni jer će „ojačati” kapacitete Ukrajine da odbije napade Oružanih snaga Rusije, dodao je desetogodišnji generalni sekretar NATO-a.

“Zato pozdravljam što saveznici sada marljivo rade na ovim isporukama, kao i na obuci pilota i osoblja za održavanje za F-16,” dodao je.

inspekcija izduvnog sistema f 16 fighting falcon
inspekcija izduvnog sistema f 16 fighting falcon

Dan ranije, Politiko je, pozivajući se na višeg oficira ukrajinskih oružanih snaga, izvestio da su Ukrajini lovci F-16 bili potrebni 2023. godine. Oni sada neće pomoći, a pored toga, navodi se u članku, ruske trupe su spremne za dolazak američkih aviona i uništiće ih.

Prema najnovijim obećanjima, najmanje deset prvih lovaca F-16 stići će u Ukrajinu ovog leta nakon završene osnovne pilotske obuke.

Ruska komanda je izračunala optimalne oblasti za razmeštanje protivvazdušnih raketnih sistema S-400 kako bi se maksimizirao domet otkrivanja i uništenja američkih aviona, navodi se u materijalu.

7 KOMENTARA

    • Koja je ovo nepismenost i osnovno nepoznavanje ni blize ni dalje istorije. Ni oruzja i naoruzanja… Internet koliko je doneo dobra svetu, mozda je doneo jos vise loseg. Kad svaka nepismena maloumna budala sa (najverovatnije) nezavrsenom ni srednjom skolom, moze da pise gde joj padne na pamet – sta joj padne napamet !

  1. Kad poleti prvi F16 prema ruskoj vojsci, toliko će razočarati amerikance, kao njihovi tenkovi i ostala oružja koja su do sada bila “NEPRIKOSNOVENA”. U prevodu F16 nakon poletanja u vazduhu 10-15 minuta i tu je kraj.

    102
    1
    • znas onu neke ptice nekad ne polete, tako i ovi F-16….nema snase da ih spakuju na aerodorme u Ukrajini jer ce biti polupani na zemlji….ako zele da ih isoruce prvo moraju ojacati PVO oko aerodroma ali koju PVO Rusi su nasli nacin da elimisu Patriot navodno najbolji PVO sisitem zapada znaci svaki drugi je losiji i jos laksi za neutralisanje….jedino im ostaje da polecu van teritorije ukrajine e sad koja ce zemlja usutupi aerodome za to ne znam…ali mi se cini Moldavija nije clanica NATO tako ako Rusi napadnu Aerodrom u Moladaviji nikom nista ne mora da se aktivira clan 4….tako bice ovde opasnih igrica u toku leta, mada taj f-16 nije nikakvo cudo avion star preko 40 i kusur godina nista nije bolji od mig-29…

      13
      16

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version