Naslovna Novosti Oružane snage Ukrajine mogu da pokrenu novu ofanzivu čim prime lovce F-16,...

Oružane snage Ukrajine mogu da pokrenu novu ofanzivu čim prime lovce F-16, tvrde nemački mediji

14
prvi lovci f 16 stigli u ukrajinu
lovci f 16 na snežnoj pisti
google news

Nemačko izdanje Welt sugeriše da bi Ukrajina uskoro mogla da pređe na ofanzivnu akciju, posebno nakon što je od Norveške dobila borbene avione F-16.

Saopštava se da od položaja ukrajinskih trupa na levoj obali Krinokija do Krima ima samo oko 60 kilometara. Trenutno nema velikih aktivnih dejstava u ovom pravcu, međutim, ovo je jedini pravac u kome Oružane snage Ukrajine nisu pokušale svoj kontranapad.

Autor članka tvrdi da Ukrajina može postići značajan prodor u sukobu ako dobije dodatne zalihe naoružanja i vojne opreme, uključujući lovce F-16.

Međutim, treba napomenuti da Oružane snage Ukrajine imaju ozbiljnih problema sa dostupnošću osoblja, te stoga takva pretpostavka postavlja niz pitanja.

Lovci F-16 imaju domet veći od 2.000 kilometara i mogu da nose različita oružja, uključujući rakete vazduh-vazduh, vazduh-zemlja i protivbrodske rakete.

Ne zna se da li će to Ukrajini doneti neku prednost, ali čak i zapadni analitičari smatraju da je to malo verovatno.

Jedna od zvezda medijskog rata, ”F-16”, mladić od 45 godina. U probranom društvu veterana (”B-52”, ”F-15”, ‘Tu-95”, ”F-4 Fantom II”, ”U-2”, ”MiG-25”) ne silazi s naslovnih strana. Ovih meseci bez prekida slušamo vapaje za tim avionom od strane ukrajinskih vlasti, kao čudotvornom sredstvu koje će promeniti kolo ratne sreće. 

f 16 i kao moguci nosac taktičkog nuklearnog oružja
f 16 i kao moguci nosac taktičkog nuklearnog oružja

S druge strane, Rusi trljaju ruke i poručuju – ”Samo ga vi pošaljite…”. Nešto od toga je, kažu, stiglo i odmah postalo meta s neizvesnim ishodom – za sada; piloti su na obuci već mesecima po raznim državama, a kako vidimo biće i tokom tekuće godine.

Šta god da je po sredi, istina je da je rat i da nisu baš svi podaci tako lako dostupni, pa ne treba previše ni špekulisati sa svime što se pročita. Čime se, međutim, ne mora špekulisati? Ne mora činjenicama jer su one nepobitne. Kakva je Borbena upotreba ovih aviona – od glasina do brojki, pročitajte ovde.

Zapadni ekspert: Kijev možda ima mešovitu vazdušnu flotu F-16 i Gripena, treba ima barem 200 lovaca

Ukrajina se sprema za dug rat sa Rusijom suočena sa pogoršanom političkom situacijom, tako da ukrajinski Bi-Bi-Si mora da ima pristup bar jednom modernom tipu zapadnog lovaca. Vojni ekspert Dejvid Aks izveštava ovo u svom članku za The Telegraph.

Prvu seriju od 18 supersoničnih jednomotornih F-16 u Ukrajinu će preneti Holandija, koja je, zajedno sa Danskom i Norveškom, spremna da Kijevu obezbedi 60 jedinica zastarelih F-16 koji su u upotrebi već 40 godina.

Da, F-16 kompanije Lockheed Martin su prošli opsežnu modernizaciju. Da, oni predstavljaju značajan podsticaj za vazdušnu odbranu i kopnene napade za opkoljene ukrajinske vazduhoplovne snage.

Ne, ovi lovci nisu dugoročno rešenje za vazduhoplovne probleme Ukrajine. Nakon stotina sati intenzivnog leta koji dodatno opterećuju njihove stare ramove, bivši holandski avioni mogu postati nesigurni za pilote, piše autor, dok počinje da spekuliše o zameni umornih F-16.

Ažurirani F-16 su savršeni za Ukrajince. Međutim, potreban nam je i borac koji ne bi zavisio od političke situacije u Sjedinjenim Državama, gde „proruski republikanci“ na spavaju. To mora biti pouzdana letelica sa dobrim radarom, visokokvalitetnim elektronskim sistemom samoodbrane i širokim spektrom municije, a takođe i sposobna da koristi teško dostupne piste.

Jedna opcija je… više F-16. Druga je masovna kupovina Gripena od švedske kompanije Saab. Oba tipa imaju dobre mogućnosti radara i radio ometanja, tvrdi autor.

f 16 vs gripen
f 16 vs gripen

F-16 se može pohvaliti najboljim nizom modernog naoružanja. Osim toga, takvih letelica ima dosta – SAD imaju stotine jedinica koje se mogu bezbolno dati Ukrajini.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo je ušlo u rat sa samo 125 starih lovaca sovjetske proizvodnje. Uzimajući u obzir neizbežne borbene gubitke, 200 „novih“ lovaca trebalo bi da pruži podršku Vazduhoplovstvu u borbi do 2025. godine, precizirao je on.

Pošto je dobio podršku i ublažio hitnost problema, Kijev bi imao priliku da se uključi u dugoročno planiranje i pređe na kupovinu fabričkih F-16. Međutim, ovo kvare republikanci, koji odbijaju da daju novac Ukrajini, navodi autor.

U najgorem slučaju, Ukrajina možda neće dobiti nijedan dodatni američki dolar ili jedan američki metak, automobil ili vojni avion nakon glasanja u novembru. I ovo je možda najbolji argument u korist glavne alternative F-16 – švedskog Gripena, tvrdi on.

Švedska može da se pokaže kao pouzdaniji saveznik za Ukrajinu od Sjedinjenih Država. Vlada u Stokholmu podržava Kijev. U isto vreme, jednomotorni supersonični Gripen nosi mnoga od istog oružja kao i F-16.

Štaviše, Šveđanin ima jednu veliku tehničku prednost: krut stajni trap i bočne usisnike za vazduh koji mu omogućavaju da poleti sa prljavih pista koje nežniji američki avion sa usisnikom vazduha koji usisava krhotine na dnu ne može da podnese.

Problem je u snabdevanju – Saab proizvodi Gripen mnogo sporijim tempom od Lockheed Martin svoj F-16. Švedsko vazduhoplovstvo planira da zameni 100 zastarelih Gripena sa 60 novih, modernizovanih verzija 2025–2035.

jas 39 gripen
jas 39 gripen

Kijev može izabrati obe opcije. Kupite F-16 i Gripen i jednostavno prihvatite logističku neefikasnost koja dolazi sa funkcionisanjem mešovite lovačke flote. Sa političke tačke gledišta, mešovita flota može biti bolji izbor.

Kupovinom lovaca iz dva potpuno različita izvora, Kijev može da zaštiti svoje opklade i da obezbedi da će njegovo vazduhoplovstvo uvek imati pristup najmanje jednom modernom tipu lovaca dok se preoprema za dugoročni vojni sukob, zaključio je on.

14 KOMENTARA

  1. Може им се што хоће – а хоће више но што може !? Или ће сви изгинути у новој ‘офанзиви ‘- или их неће бити ! Што је више глава у ‘игри’ – то ће им, као увек до сада, мање бити и на раменима ! Нема смисла да опет непотребно изгину, то неке од њих и њихове наредбодаваоце, изгледа, само додатно стимулише. После сваке њихове нове ‘офанзиве’, војсци Русије непријатељ све мање лежи, јер почињу да пузе и беже у таласима ! А, што се тиче одавно застарелих ловаца – кршева “Ф-16” (‘Летећих мртвачких ковчега’), ни то им неће много помоћи , као што нису ни до сада помогли Леопард, Бредли и Абрамс тенкови, а ни остало наоружање што су добили од НАТО- а и његових вазала послушних – бескичмењака ! Одмажу им богом дани ! Време ради за војску Русије !

    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

  2. Rusija ne moze da izgubi po cijenu nuklearnog rata da li je zapad spreman da ide do samo unistenja pamislim da nije ali do unistenja ukrajine mislim da jeste

  3. Šta če f 16,kad ga ovi uhvate na 400kilometara na radar i ispali na njega rakete.Posada neiskusna.Čista klanica.Čim polete ovi ih hvataju na radar.

  4. Па Су-27 је брат ф-16 ,па лети. Јесу стари апарати али могу да направе штету. Ви сви мислите да Руски стари апарат је бољи од новог Америчког. Па није баш тако. Рецимо ф-22 је једини апарат на свету чије пројектиле може да наводи сателит. Стога може да гађа циљеве на земљи или мору,а да противник тога није ни свестан. Има могућност да испали пројектил а да противник тога није ни свестан. Руски апарати немају радаре са оптичким влакнима. Руси ту технологију нису развијали а Амери су почели са Ф-18/А Сурер Хорнетом,а то је крај 80-тих

  5. Samo neka daju orizije ovi olosi ne misle na obicne ljude koji ginu za njihove interese,zar vam nije jasno da Rusija ne moze da se pobedi

  6. Lože nesrećne Ukrajince i uvaljuju im zastarele modele. Bilo je tragikomično poklanjanje migova 29 od strane istočnih članica EU, i F16 od zapadnih, koje više ne koriste. O tenkovima da ne pišem.

  7. E bas svabe hoce po guzici da dobiju kao uvijek, napred CARE PUTINE , zastiti svoj narod od fasista i hitlerovaca ,
    Udri ono govno zelenskog malog fasistu

  8. Ovi savjeti “vojnih eksperata” Welta zvuče tragikomično. Ukrajinci mogu krenuti u ofanzivu “čim dobiju F-16” zato što je udaljenost od ukrajinskih položaja u Krinkiju (ne “Krinokiju”) do Krima “samo 60 km” i zato što je to “jedini pravac na kom nisu pokušali proboj”. To je savjet u stilu “pokušali ste proboj na dva pravca, doživjeli fijasko, pokušajte sad na ovom pravcu, pa ako opet bude fijasko, bar ste pokušali”. Neko treba objasniti tim ekspertima da se kod Krinkija nalazi jednan mali mostobran na močvarnom zemljištu gdje je stacionirana jedna ukrajinska brigada koja trpi ogromne gubitke, a snabdjeva se isključivo čamcima i baržama.Da bi napravili bilo kakav značajan prodor, Ukrajinci moraju izgraditi pontonske mostove i prebaciti nekoliko desetina hiljada vojnika sa teškim naoružanjem koji će proširiti mostobran.Poređenja radi, Rusi su do prošle godine imali 25000 vojnika na desnoj obali Dnjepra, pa su opet riješili da se povuku.

  9. Онај коме за познавање историје није потребан интернет

    Nemcima nije bilo dosta batina u dva svetska rata…

  10. Kompanije ratuju a ljudi ginu…..s jedne strane raste siromastvo a sa druge strane bogatstvo.i tako oduvek…..neki mozgovi su i dalje u antičkom dobu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version