Naslovna Novosti Holandija povećala isporuke lovaca F-16 Ukrajini za polovinu eskadrile

Holandija povećala isporuke lovaca F-16 Ukrajini za polovinu eskadrile

8
u rumuniji otvoren centar za obuku ukrajinskih pilota na f 16a
u rumuniji otvoren centar za obuku ukrajinskih pilota na f 16a
google news

Holandija namerava da poveća obim vojne podrške Ukrajini slanjem dodatnih šest lovaca F-16, čime će ukupan broj obećanih aviona povećati na 24, izjavila je ministarka odbrane te zemlje Kajsa Olongren, ističući značaj nadmoći u vazduhu za Ukrajinu.

Saopštenje je usledilo nakon prethodnih obećanja Holandije da će poslati 18 borbenih aviona F-16, koji će se koristiti za obuku ukrajinskih pilota u Rumuniji.

Odluka o isporuci dodatnih aviona doneta je nakon okončanja razgovora o mogućoj prodaji šest lovaca F-16 američkoj kompaniji Draken International. Strane su zaključile da se prodaja i isporuka ovih aviona neće desiti u bliskoj budućnosti.

Lovci F-16 koji se planiraju prebaciti u Ukrajinu ranije su bili deo holandskih oružanih snaga, ali su postali nepotrebni nakon što je zemlja prešla na korišćenje modernijih lovaca pete generacije, F-35.

S obzirom na trenutne okolnosti, Ukrajina će verovatno dobiti najmanje 48 lovaca F-16 od NATO-a i Sjedinjenih Država.

Juri Ignat, portparol komande ukrajinskog vazduhoplovstva, izjavio je nedavno da Ukrajina trenutno nije spremna da ugosti avione F-16, čak i ako bi ih sada poklonile evropske nacije.

Trenutno Ukrajini nedostaje neophodna infrastruktura i kvalifikovani piloti za upravljanje ovim avionima.

„Nije jednostavna stvar imati avione. Reč je o celom sistemu koji zahteva odgovarajuće okruženje, dobro opremljene aerodrome i specijalno obučene pilote“, naglasio je ukrajinski zvaničnik.

f 16am block 20 mlu
f 16am block 20 mlu

Dok se spekuliše o tome kada bi Ukrajina mogla da nabavi zapadne avione, Ignat nije precizirao konkretan vremenski okvir. Nedavno je sličan stav iznelo i dansko Ministarstvo odbrane, navodeći da će isporuka letelice u velikoj meri zavisiti od obuke ukrajinskih pilota i stvaranja adekvatne logistike i infrastrukture za održavanje aviona na teritoriji Ukrajine.

Prema izveštaju američkih medija, koji je citirao visokog američkog vojnog zvaničnika u Pentagonu, ukrajinski piloti trenutno nisu obučeni za upravljanje F-16. Oni se obučavaju, a prema procenama američkih vojnih zvaničnika, više ukrajinskih pilota moglo bi biti spremno da upravlja avionima do kraja leta 2024. godine.

Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva nedavno je izrazio neizvesnost u vezi sa rokovima isporuke F-16, navodeći: „Ne mogu da potvrdim kada će Ukrajina dobiti prvu seriju F-16”.

Inače, Ukrajina namerava da promeni flotu borbenih aviona, potpuno prešavši na zapadne modele. Nakon američkih F-16, u budućnosti Kijev planira nabavku lovca pete generacije F-35 i Gripena najnovije verzije, izjavio je isti predstavnik Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat.

Međutim, planovi će se realizovati u dalekoj budućnosti, kada Ukrajina odnese „konačnu pobedu” nad Rusijom, tvrdi gospodin Jurij. Takođe treba da razmišljamo o budućnosti, a ne samo o F-16. Postoje avioni F-35, a biće tu i novi model Gripena, rekao je gospodin Ignat.

Zapadni piloti F-16 u Ukrajini?

Vojni ekspert Oleg Ždanov odgovorio je na pitanje da li piloti iz zemalja partnera Ukrajine mogu da učestvuju u ratu protiv Rusije na borbenim avionima F-16, ako potpišu ugovor sa ukrajinskom vojskom.

,,Da, mogu. Da bi to uradili, moraju da podnesu ostavke iz oružanih snaga kojima pripadaju, ako su aktivni, pa da dođu ovde, ako država to dozvoli, i potpišu ugovor. Dalje, moraju da se bore u Oružanim snagama Ukrajine po ukrajinskoj vojnoj obuci. To ne važi samo za pilote“, rekao je on.

Prema rečima Ždanova, prošle godine se razgovaralo o mogućnosti učešća stranih pilota: „Kada je postalo jasno da će nam avioni biti predati, jedna od ideja je bila da dovedemo pilote F-16 iz zapadnih rezervi kako bismo ubrzali prebacivanje lovaca”.

prvi lovci f 16 stigli u ukrajinu
lovci f 16 na snežnoj pisti

Međutim, čini se da odluka nije doneta u korist ove ideje, dodao je Ždanov: „Izgleda da je na određenom političkom nivou odlučeno da piloti budu isključivo naši, da je bolje obučavati pilote i za budućnost. I tako – da. Realno, mogu da potpišu ugovor i da se bore. Najvažnije je da imate avione za borbu. Moguće je naći voljne pilote, ali avione, e to je već problematično.”

Podsetimo, pre samo nekoliko nedelja, stradao je ukrajinski pilot od samo 23 godine. Pilot lovca MiG-29, kodnog imena ‘Plavi Šlem’, poginuo na teritoriji Ukrajine 8. januara 2024. godine.

8 KOMENTARA

  1. Ovaj Mr Pit-Guslač baš neki hejter F-16 aviona.
    Na svakoj vesti o F-16 avionima on mora biti mirođija da komentariše.

  2. Kako se stvari razvijaju, sve je jasnije da će se obistiniti najcrnje slutnje. Ukrajina će morati da bude smirena Ruskim nuklearnim udarima, po Ukrajinskim gradovima, i morati da bezuslovno kapitulira! Ruski vrh još uvek odoleva, ali će morati da popusti pritisku svog naroda, čim prve krstareće rakete pogode Moskvu, i Ruski vrh ne svati da već počinje “Bitka za Moskvu”! Vajat Erp je uvek prvi potezao, i zato uvek dobijao dvoboje! Zbog toga je ostajao živ! Rusija mora prva da potegne, da ne bude kasno! BITKA ZA MOSKVU JE POČELA!

    • Треба имати дебео разлог да се употреби нуклеарно наоружање. Схваташ ли да Америка и Британија гарантују суверенитет Украјине. Онда они могу да гађају Русију,а Русија граничи са Кином и С.Корејом па ти види

      • Grešiš, britanija nema svoje nuklearke. Imaju američke za koje im oni moraju dati dozvolu. A to znači uzvratni udar Posejdonima, i Sarmatima po svim nuklearnim silosima i centrima odlučivanja u americi i britaniji. A protiv toga odbrane nema. S400, S500 će poprilično obarati te njihove zastarele rakete. Naj mlađi model je Minitment 3 sa kraja prošlog veka.

        • Ala se ti nalupeta kao maskim po diviziji.

          1.Britanija itekako ima svoje nuklearke kao i samostalnost da ih lansira. Sve ostalo je mitomanija.

          2. Nema odbrane ni protiv Minutmena 3 a ni protiv Trajdent dvojke. A što se tiče S-400 i S-500 ne zasmejavaj me i toga kako će oni “poprilično obarati” ICBM bojeve glave, molim te ne zasmejavaj me. Ovaj prvi se pokazao kao prenaduvano smeće nesposobno da pouzdano obori ni prvu generaciju ATACSM, a ovaj drugim tj. S-500, još nije ni operativan, a i kad postane operativan biće inferioran u odnosu na THAAD sistem, koji isto tako NE MOŽE da obara ICBM bojeve glave.

          Ali dobro, Putinofilija je opasna bolest na ovom portalu, tako da me više ništa ne čudi.

    • Koje nuklarno oruzije, dal si ti pri sebi, ovi idioti da zele i da im je dozvoljeno odavno bi razrovali ukrajnu, za koj moj vise mrcvare svoj narod nemam pojma, da su ameri u pitanju ukrajnsko tlo bi odavno svetlelo od zracenja.

  3. Свеједно је да ли ће Холандија (НИЗОзем-ска) послати још пола или целу ескадрилу ловаца-кршева “Ф-16″(‘Летећих мртвачких ковчега’) – што високо лети – НИСКО пада !
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version