Naslovna Novosti Ukrajina: Ne možemo da primimo F-16 čak i ako su spremni; Nemamo...

Ukrajina: Ne možemo da primimo F-16 čak i ako su spremni; Nemamo opremljene aerodrome i obučene pilote

2
prvi lovci f 16 stigli u ukrajinu
lovci f 16 na snežnoj pisti
google news

Juri Ignat, portparol komande ukrajinskog vazduhoplovstva, izjavio je da Ukrajina trenutno nije spremna da ugosti borbene avione F-16, čak i ako bi ih sada poklonile evropske nacije. Trenutno Ukrajini nedostaje neophodna infrastruktura i kvalifikovani piloti za upravljanje ovim avionima.

Kako je Ignat izjavio tokom nastupa na ukrajinskoj televiziji, brojni evropski lideri su pokazali spremnost da ove avione što pre prebace u Ukrajinu. Međutim, to nije izvodljivo rešenje za Ukrajinu u ovom trenutku.

Ignat je ukazao da pored očigledne potrebe za lovačkim avionima, postoji i potreba za kompatibilnom infrastrukturom koja može da podrži F-16. Pored toga, problem otežava nedostatak pilota obučenih da upravljaju ovim avionima.

„Nije jednostavna stvar imati avione. Reč je o celom sistemu koji zahteva odgovarajuće okruženje, dobro opremljene aerodrome i specijalno obučene pilote“, naglasio je ukrajinski zvaničnik.

Dok se spekuliše o tome kada bi Ukrajina mogla da nabavi zapadne avione, Ignat nije precizirao konkretan vremenski okvir. Nedavno je sličan stav iznelo i dansko Ministarstvo odbrane, navodeći da će isporuka letelice u velikoj meri zavisiti od obuke ukrajinskih pilota i stvaranja adekvatne logistike i infrastrukture za održavanje aviona na teritoriji Ukrajine.

Prema izveštaju američkih medija, koji je citirao visokog američkog vojnog zvaničnika u Pentagonu, ukrajinski piloti trenutno nisu obučeni za upravljanje F-16. Oni se obučavaju, a prema procenama američkih vojnih zvaničnika, više ukrajinskih pilota moglo bi biti spremno da upravlja avionima do kraja leta 2024. godine.

Zemlje poput Danske i Belgije izrazile su snažnu podršku obuci ukrajinskih pilota za upravljanje F-16. Centri za obuku u Danskoj dosledno koriste ove avione, a F-16 koje je isporučila Belgija uskoro će se navodno pridružiti programu, poboljšavajući iskustvo obuke ukrajinskih pilota.

Izvori u Danskoj, Britaniji i drugim zapadnim zemljama saopštili su da šest pilota ukrajinskih vazduhoplovnih snaga trenutno stiču praktično iskustvo sa F-16 iznad danskog vazdušnog prostora. Pored toga, još 10-12 pilota se obučava „na zemlji“ u Velikoj Britaniji, počevši od učenja engleskog, što se ispostavilo kao ozbiljna prepreka.

zelenski
zelenski

Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva nedavno je izrazio neizvesnost u vezi sa rokovima isporuke F-16, navodeći: „Ne mogu da potvrdim kada će Ukrajina dobiti prvu seriju F-16”.

Sada već bivši holandski premijer Mark Rute ranije je rekao da njegova zemlja planira da Ukrajini obezbedi početnu flotu od 18 borbenih aviona F-16. Međutim, Rute je precizirao da se moraju ispuniti određeni preduslovi da bi se ova isporuka mogla održati.

Inače, Ukrajina namerava da promeni flotu borbenih aviona, potpuno prešavši na zapadne modele. Nakon američkih F-16, u budućnosti Kijev planira nabavku lovca pete generacije F-35 i Gripena najnovije verzije, izjavio je isti predstavnik Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat.

Međutim, planovi će se realizovati u dalekoj budućnosti, kada Ukrajina odnese „konačnu pobedu” nad Rusijom, tvrdi gospodin Jurij. Takođe treba da razmišljamo o budućnosti, a ne samo o F-16. Postoje avioni F-35, a biće tu i novi model Gripena, rekao je gospodin Ignat.

2 KOMENTARA

  1. Па како то сад “недостаје инфраструктура”? До јуче претише са тим авионима. Додуше, кроз медије се провлаче неке приче да Амери уопште почињу да затежу око слања своје технике у прве борбене редове, и то од кад су видели како су прошли немачки и британски тенкови, да не би брукали своју технику, јер би на тај начин постало очигледно колико претерују у рекламирању те исте технике, па би самим тим и потражња опала. Могу рећи само : “хаа-хаа”.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version