Naslovna Novosti Pilot lovca MiG-29, kodnog imena ‘Plavi Šlem’, poginuo na teritoriji Ukrajine

Pilot lovca MiG-29, kodnog imena ‘Plavi Šlem’, poginuo na teritoriji Ukrajine

5
plavi slem u svom mig 29 1
plavi slem u svom mig 29 1
google news

Ruska vojska oborila je lovac MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, kojim je upravljao 23-godišnji pilot koji je izabrao pozivni znak „Plavi šlem“. Za njegovo stradanje se saznalo iz čitulje.

Smrt 23-godišnjeg ukrajinskog pilota MiG-29 sa pozivnim znakom Plavi šlem prijavljena je tokom nedavnog leta, kažu ukrajinski mediji.

Ukoliko vratimo film unazad, poslednji izveštaj o obaranju MiG-29 ukrajinskih snaga došlo je pre tačno nedelju dana. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je 29. decembra da je oboren upravo MiG-29.

Ranije je saopšteno da su 8. januara ujutru Vazdušno-kosmičke snage Rusije izvele raketni napad na Krivoj Rog u Dnjepropetrovskoj oblasti i na Čugujev u oblasti Harkov. Prema ukrajinskim izvorima, Moskva je rasporedila bombardere Tu-22M3 koristeći rakete H-22/32. U nizu regiona Ukrajine proglašena je uzbuna za vazdušni napad.

plavi slem u svom mig 29
plavi slem u svom mig 29

Pored toga, krstareće rakete H-101 su lansirane sa devet Tu-95MS na ciljeve režima Kijeva u Žitomiru i Hmeljnickoj oblasti, gde je pogođen aerodrom Starokonstantinov.

Objekti Oružanih snaga Ukrajine napadnuti su u oblastima u oblasti Hersonske oblasti pod kontrolom Ukrajine, kao i u oblastima Nikolajev i Odesa. Ruske bespilotne letelice kamikaze „Geran” rade na objektima u Odesi.

Koliko je aviona preostalo Ukrajini?

Gotovo je nemoguće odgovoriti na pitanje koliko Ukrajina trenutno ima aviona.

Sigurno je da su Ukrajini apsolutno potrebni avioni F-16, za kojima svetski centar moći aktivno sporvodi kampanju već skoro 8 meseci, što ukazuje da je situacija u vojnoj avijaciji Ukrajine daleko od ružičaste.

Ukrajinsku lovačku flotu činili sovjetski avioni MiG-29 Fulcrum, okosnica ukrajinske avijacije, i avioni Su-27 Flanker. 

poletanje mig 29ub sa cetiri r 73 april 2023 fotografija oruzane snage ukrajine
poletanje mig 29ub sa cetiri r 73 april 2023 fotografija oruzane snage ukrajine

Zvanični podaci iz izveštaja Fight International, koji važi za početak 2022. godine, ukazuju na ukupan broj od 69 ovih letelica. Tako su Ukrajinci na početku invazije imali 43 MiG-a 29 i 26 Su-27. Dakle, ukupno 69 aviona.

Ponovo naglašavamo da se brojke odnose na vreme pre eskalacije sukoba. Nakon toga, Ukrajinci su hitno vratili u službu nekoliko aviona koji su bili u minimalnom operativnom stanju.

Koliko su Rusi oborili aviona, teško je tačno reći, ali ako je verovati zvaničnim podacima iz Moskve, Rusi su do sada uništavali ukrajinsku vojnu avijaciju, ako računamo i helikoptere.

Tako, prema poslednjem zvaničnom izveštaju koji je Ministarstvo odbrane predstavilo u Moskvi, tvrdi se da je od početka „specijalne vojne operacije“ uništeno ni manje ni više nego čak 464 ukrajinskih aviona i 247 helikoptera. 

MiG-29UB Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, ilustrativna fotografija predratnih vremena
MiG-29UB Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, ilustrativna fotografija predratnih vremena

Brojke su verovatno preuveličane, međutim ni približno preterane kao navodni uspesi Ukrajine, pogotovo kada je reč o oborenim ruskim projektilima.

Rusi uništili vojnu avijaciju Ukrajine, ali Ukrajinci ipak lete

Ukrajinska vojna avijacija je očigledno inferiorna u svim aspektima od ruske, ali čak i tako, barem u prvim fazama invazije, Rusi nisu uspeli da iskoriste ovu prednost. 

Godinu i po dana nakon invazije na Ukrajinu, Kijev je konačno dobio zeleno svetlo za prijem F-16 Fighting Falcon, ali ukrajinska vojna avijacija još uvek leti.

Ukrajina 6. avgusta obeležila Dan vojnog vazduhoplovstva. Događaj je bio u senci brutalnog rata koji se rasplamsao 24. februara 2022. godine, a traje od 2014. godine

Uprkos nadmoći ruske vojne avijacije, oružane snage Ukrajine uspele su donekle da uspore rusku avijaciju u prvoj fazi. Ovo kao i neuspeh ruskog vazduhoplovstva da pruži kopnenu podršku pešadijskim trupama verovatno su doprineli drugačijem ishodu od planiranog u prvoj fazi rata.

oboreni mig 29 od strane drona shahed 136
oboreni mig 29 od strane drona shahed 136

Iako sa jasno inferiornom vojnom avijacijom, Ukrajinci su uspeli da „uspore“ ruske avione tako što su razvili solidan mobilni „kišobran“ u zoni sukoba, koristeći različite protivvazdušne sisteme, zbog čega Rusi i dalje drže svoje avione podalje.

Balans broja aviona i tehnološkog napretka trebalo je da bude odlučujući u korist Rusije, što se nije dogodilo.

MiG-29 ukratko

Sovjetski/ruski višenamenski lovac presretač MiG-29, poznat i kao “Fulcrum” prema NATO oznaci, je prvi put poleteo 1977. godine. MiG-29 je prvobitno dizajniran kao presretač, ali je kasnije modifikovan za različite uloge, uključujući vazdušnu borbu, blisku podršku i izviđanje.

Dvomotorni avion s visokom manevarskom sposobnošću. Ima delta krila i nosi dva motora Klimov RD-33 smeštena sa strane trupa, MiG-29 ostaje jedan od najčešćih borbenih aviona na svetu. Tokom godina njegove masovne proizvodnje proizvedeno je 1600 aviona. 

MiG-29 je bio u službi ne samo u sovjetskim zemljama, već i u zemljama NATO-a ali i ostatku sveta. Supersonični i izuzetno manevarski MiG-29 ima jedinstven dizajn integrisanog kola koji ne deli avion na trup i krila. Ima niz elektronskih sistema za otkrivanje i ometanje neprijateljskih signala.

Okvir aviona se sastoji od glatkih prelaza sa klasičnim bočnim zidovima samo u nosu. Poseduje troslojni kokpit s visokom vidljivošću i dizajnom koji olakšava rad pilota. MiG-29 je opremljen radarom N-019 ili N-010, zavisno od varijante.

nemacki luftvafe mig 29 ispaljuje radarski navodenu raketu vazduh vazduh r 27r na bespilotnu letelicu kf 4 pune razmere tokom misije obuke vatrenog oruzja u sjedinjenim drzavama
nemacki luftvafe mig 29 ispaljuje radarski navodenu raketu vazduh vazduh r 27r na bespilotnu letelicu kf 4 pune razmere tokom misije obuke vatrenog oruzja u sjedinjenim drzavama

MiG-29 je dizajniran za uništavanje svih vrsta vazdušnih ciljeva vođenim raketama i vazdušnom topovskom vatrom u teškim vremenskim uslovima, uključujući i u uslovima smetnji, kao i za uništavanje kopnenih ciljeva korišćenjem nevođenog oružja u uslovima smanjene vidljivosti.

Vrsta:Laki multifunkcionalni frontalni avion
Posada:1-2
Maksimalna brzina:2450 km/h
Domet:1430 km
Maksimalna visina:18000 m
Maksimalno opterećenje:+9G
Pratnja vazdušnih ciljeva:10
NaoružanjeUporišta naoružanja: 6 ispod krila + 1 za spoljni rezervoar za gorivo u centru trupa
Top: 30 mm GSH-30-1 aircraft gun, 150 rounds
Borbeno opterećenje: 2180 kg
R-60M do 6 projektila
R-27 verzije R-27R, R-27ER, R-27T, R-27ET (do 2 projektila, okačene samo na pilone unutrašnjeg krila)
R-73 do 6 projektila
R-77 do 6 projektila, počev od verzije 9-13C
BKO “Talisman”
B-8M1
S-24B
FAB-500M62
OFAB-250-270
KMGU-2
ZB-500
Karakteristike

5 KOMENTARA

  1. Gluposti imali su oni na pocetku rata neuporedivo vise aviona ,sve avione helikoptere su pokupili iz raznih zemalja sovjetske prizvodnje tako da su ih imali sigurno na stotine ,i to nije nista tajno

  2. Тај није стигао ни да се поштено обрије а камо ли да буде борбени пилот.
    Штета младих живота на обе стране.

  3. Rusi koriste samo mali deo svog avio kapaciteta.Šta bi bilo da masovno dignu svoje bombardere ,kao što je to radila Njemačka u drugom svj.ratu.Ipak Rusi gledaju da sačuvaju narod Ukrajine.Ako bi to masovno koristili,brzo bi završili rat u U-krajini .Nešta drugo planiraju.?

  4. Rusi su budale koje su dozvolili sa ih tuku njihovim oruzijem napravljenim u samoj Rusiji.
    Ukrajinci su samo jos vece budale zato su i ostali bez drzave i beze po svetu kao pacovi.

  5. Obzirom da je stradali pilot bio 23 godine star, ovo je zaista znak da im je avijacija na kolenima… Kakva šteta za narod.
    Briti bi 2 oka u glavi posvađali.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version