Naslovna Novosti Da li su lovci F-16 Za Ukrajinu korak bliže ka globalnom nuklearnom...

Da li su lovci F-16 Za Ukrajinu korak bliže ka globalnom nuklearnom ratu?

0
f 16 lansira adm 160b
f 16 lansira adm 160b
google news

Uzmimo da je kontraofanziva ukrajinske vojske propala, NATO sada svim silama pokušava da eskalira i produži rat.

Dok ruske snage nastavljaju ofanzivu na severnom frontu Donbasa, ukrajinske snage već teško drže ono malo položaja koje su uspele da zauzmu tokom letnje kontraofanzive.

Nedavno je ruska vojska uništila ukrajinsku grupaciju na jednom od svojih mostobrana u Hersonskoj oblasti, dok su izgubili jedno selo na južnom frontu.

Sa druge strane, najnoviji satelitski snimci prikazuju lokaciju skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine uništenog 19. avgusta u blizini Lisogorke u oblasti Hmeljnicki.

Situacija nije bolja ni za ukrajinsku vojsku. Posle višemesečnih borbi, ukrajinska vojska je ušla u Urožajnoje. Međutim, već 18. avgusta, preliminarni izveštaji sa fronta tvrdili su da je glavna ukrajinska grupacija u selu zaustavljena.

Sve dok to područje kontroliše ruska artiljerija, Ukrajinci ne mogu tamo da prebacuju velike rezerve. Ukrajinski pokušaji da se domognu bokova u oblasti Urožainoe su propali, dok gubici u ljudstvu i stranoj vojnoj tehnici rastu. Prema podacima ruske vojske, samo 16. avgusta ukrajinska vojska je izgubila više od 850 vojnika.

kontraofanziva ilustracija
kontraofanziva ilustracija

Loše vesti po Ukrajinu stižu i iz američkih obaveštajnih služba, koje citira Vašington post. Kako navodi izdanje, analiza američkih obaveštajnih struktura pokazuje da Ukrajina ove godine neće stići do grada Melitopolja, koji je ključ za jugoistok. 

U ovom slučaju Kijev neće moći da ostvari svoj glavni cilj a to je uništenje ruskog mosta ka Krimu.

Da bi sakrio neuspehe na frontu, Kijev je ponovo svakodnevno gađa Moskvu dronovima. Presretnutna ruskom protivvazdušnom odbranom, bespilotna letelica je razbila još nekoliko prozora po Moskvi.

U međuvremenu, još jedan ukrajinski pomorski dron je uništen dok je pokušavao da napadne brodove ruske Crnomorske flote.

Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) objavila je za Si-En-En ekskluzivni snimak koji prikazuje trenutak 17. jula kada je ukrajinska vojska koristila pomorski bespilotni čamac za napad na ruski most na aneksiranom Krimu. 

Nemoć njegovih ukrajinskih snaga gurnula je NATO u novu fazu njihovog učešća u ratu.

Britanske vlasti potpisale su nove ugovore vredne 90 miliona funti za isporuku sistema PVO Kijevu. Nemačka će navodno poslati još dva protivvazdušna raketna sistema Iris-T. Međutim, prema Rusima, ulogu glavnog podstrekača globalnog rata i dalje ima Vašington.

rdaf f 16 u formaciji
RDAF F-16 u formaciji

SAD su konačno odobrile transfer lovaca F-16 iz Danske i Holandije u Ukrajinu po završetku obuke pilota. Više nema prepreka za snabdevanje Ukrajine lovcima F-16, saopštio je Kopenhagen.

SAD su pristale da obučavaju ukrajinske pilote na F-16. Letelica bi navodno mogla da bude poslata u Ukrajinu do kraja godine. Programu obuke su se pridružile Danska i Holandija, uz podršku SAD, Belgije, Francuske i Velike Britanije.

Posle posete Švedskoj, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je u nedelju Holandiju u nastojanju da ojača ukrajinske vazduhoplovne snage američkim lovcima F-16.

Holandija je, zajedno sa Danskom, prednjčila u odnosu na ostale zemlje zapada u ideji da obuče ukrajinske pilote da lete na F-16 i da prosledi američke avione Kijevu.

Umeđuvremenu i prebacivanje švedskih boraca Gripena ponovo dolazi u prvi plan, te u Kijev ovi lovci mogu biti isporučeni već u januaru.

Transfer švedskih borbenih aviona Gripen u Ukrajinu je u fazi odobrenja. Kako je tokom teletona naglasio zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Andrej Sibiga, ovaj proces zahteva odobrenje ne samo od Švedske, već naravno SAD, koje su učestvovale u proizvodnji komponenti za ove letelice.

f 16 vs gripen
F-16 i Gripen

Kremlj je još odavno naveo da bi se, pošto je F-16 sposoban da nosi nuklearne bojeve glave, prebacivanje F-16 u Kijev smatralo nuklearnom pretnjom sa Zapada.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version