Naslovna Novosti SAD odobrile slanje lovaca F-16 iz Holandije i Danske u Ukrajinu

SAD odobrile slanje lovaca F-16 iz Holandije i Danske u Ukrajinu

4
rdaf f 16 u formaciji
rdaf f 16 u formaciji
google news

Administracija Bele kuće potvrdila je informaciju da SAD zajedno sa svojim partnerima razmatraju transfer borbenih aviona F-16 u Ukrajinu iz trećih zemalja.

Države Danska i Holandija su uverile da će ubrzati odobravanje svih potrebnih formalnosti za transfer ovih letelica u Ukrajinu čim se završi obuka ukrajinskih pilota. Danska i Holandija su nedavno zatražile takva uveravanja.

Prema jednom američkom zvaničniku, kojeg citira Rojters, američki državni sekretar Entoni Blinken poslao je pisma vlastima u Danskoj i Holandiji. On je uverio da će odgovarajući zahtevi zemalja biti odobreni.

„Pišem da izrazim punu podršku Sjedinjenih Država i za transfer borbenih aviona F-16 u Ukrajinu i za obuku ukrajinskih pilota od strane kvalifikovanih instruktora F-16“, navodi se u pismu Blinkena.

On je napomenuo da je „veoma važno da Ukrajina može da se zaštiti od ruske agresije i kršenja svog suvereniteta”. Osim toga, američki državni sekretar je naglasio da će transfer aviona F-16 omogućiti Ukrajini „da u potpunosti iskoristi nove mogućnosti čim prva grupa pilota završi obuku“.

f 16 lansira adm 160b
f 16 lansira adm 160b

Ranije je procenjeno da će Ukrajina primiti do 50 borbenih aviona F-16, međutim, isporuke će se verovatno vršiti u malim serijama.

Zapad očigledno razume da će slanje 50 boraca u Ukrajinu dovesti do toga da svi oni mogu biti uništeni jednim raketnim udarom. Isporuka 12 borbenih aviona garantuje njihovu sposobnost da budu raspoređeni na vojnim aerodromima na bezbedniji način.

Vojna podrška nastavlja da se potencira

Ukrajina je 17. avgusta dobila još dva lansera PVO sistema IRIS-T, koje je prethodno predala Nemačka.

Osim toga, Češka je najavila da će u Ukrajinu prebaciti seriju helikoptera Mi-24B. Česi to ne rade dobrotvoro već će zauzvrat češka vojska od Sjedinjenih Država dobiti helikoptere UH-1I Venom i AH-1Z Viper, a prva četiri helikoptera već stižu u Češku.

Istovremeno, broj helikoptera koji će biti poslati u Ukrajinu nije poznat.

black hawk i mi 24
black hawk i mi 24

Takođe, grupa evropskih zemalja, na čelu sa Velikom Britanijom, preneće Ukrajini opremu PVO za ukupan iznos veći od 114 miliona dolara. Tako će Ukrajina dobiti anti-dron sisteme od norveške kompanije Kongsberg.

Takozvani “međunarodni fond za Ukrajinu” grupa zemalja koja uključuje Britaniju, Norvešku, Holandiju, Dansku i Švedsku, takođe su dogovorili još dva ugovora za opremu za protivvazdušnu odbranu, koji će biti otkriveni kasnije.

4 KOMENTARA

  1. Шта су навалили са Ф-16(‘Мртвачки сандук који лети’)авионима ,који су већ одавно застарели, јер су с краја 80.-их и с почетка 90.-их година !? Американци хоће да их се реше по сваку цену,јер их имају ко гована!

  2. Da se Vi školovani pitate ode Ukrajina u krasni k…. ja ne mogu da verujem da su svi drknuti toliko u glavu i da guraju jadne Ukre da ginu ..oni misle da ratuju protiv Iraka Srbije i ostalih jadnika …ovo se nece zavrsiti bez upotrebe Nuclear wapon
    Najebacemo

  3. Razgoropadili su se! Sve smo bliže trećem svetskom ratu, upotrebi niklearnih arsenala, i kraju “civilizacije”, ako je uopšte možemo tako nazvati, zbog krvoprolića od nastanka čovečanstva! Sad smo na korak od kataklizme, armagedona, i uništenja planete koju nazivamo “Zemlja”!

  4. Ovo postaje tragikomično! Samo da stigne artiljerija, i Ukrajina pobeđuje. Samo da još stignu “leopardi”, i Ukrajina pobeđuje. E, sad su F-16 novo čudotvorno oružje koje će doneti preokret na frontu. Kako da ne…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version