Naslovna Novosti Rusi se povukli iz Urožajnog na južnom ukrajinskom frontu, Ukrajinci napravili progres

Rusi se povukli iz Urožajnog na južnom ukrajinskom frontu, Ukrajinci napravili progres

1
i pored 7.500 zrtava za 10 dana kijev ne odustaje kontraofanziva u punom jeku tek predstoji
kontraofanziva ilustraija
google news

Volnovaški region Donjecke Narodne Republike postao je žarište najjačih borbi poslednjih dana. Prema ruskom vojnom dopisniku Vladimiru Romanovu, selo Urožajnoje, koje se ranije smatralo jednom od najžešćih tačaka vojnih sukoba, sada je prešlo pod kontrolu Oružanih snaga Ukrajine (OSU).

Nakon što je ruska vojska izgubila kontrolu nad selom Staromajorskoje, koje je 27. jula ušlo u sivu zonu, Oružane snage Ukrajine pojačale su stalne napade na Urožajnoje koje se nalazi na istočnom krilu ruske grupacije, u pokušaju da obezbede svoje uporište u oblasti.

Romanov nije iznosio detalje, napominjući samo da je sada Urožajnoje je pod kontrolom Oružanih snaga. Međutim, ove informacije još nisu dobile zvanične komentare Ministarstva odbrane Ruske Federacije, pa su informacije koje su izneli Romanov i brojni drugi ratni dopisnici i dalje upitni.

Nakon još jednog talasa masovnog granatiranja, nove ukrajinske jurišne jedinice napale su selo iz nekoliko pravaca i ušle u severnu periferiju. Prema preliminarnim izveštajima, ovog puta su njihovi napadi primorali ruske snage da se povuku.

Ruski vojni izvori su tvrdili da se ruska grupacija suočila sa problemima zbog nedovoljne kontrabaterijske vatre. Kao rezultat, jurišne ukrajinske grupe bile su dobro pokrivene ukrajinskom artiljerijom.

https://twitter.com/region776/status/1690221590670430208?s=20

Treba napomenuti da se Urožajnoje zapravo nalazi na periferiji glavne linije odbrane, a s obzirom na lokaciju Oružanih snaga Ukrajine u susednom Staromjorsku, postoji mogućnost da ukrajinska vojska pokuša da napravi prodor u pravcu Staromlinovke.

Kao rezultat dugih borbi i uprkos velikim gubicima, OSU su nedavno nekoliko puta uspelli da uđu u severnu periferiju sela, ali nisu mogli da se učvrste u naselju i odbačena od strane ruske vojske.

Pokušavajući da bar delimično poboljšaju svoje položaje, Oružane snage Ruske Federacije su navodno krenule u kontranapad na rejon Staromajorskoje, koji se nalazi na suprotnoj obali reke Mokri Jali.

Ako se preuzme, kontrola sela Urožajnoje će omogućiti da se ukrajinske jedinice približe jednoj od prvih ključnih linija ruske odbrane na južnim linijama fronta. Međutim, ako sagledamo dosadašnje ukrajinske „pobede“ u Staromajorskom, Rabotinu, Pitihatkiju, ruševine Urožajnoja će verovatno ostati u sivoj zoni u bliskoj budućnosti.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version