Naslovna Novosti Ukrajina priznala da je pomorski dron, sa 850 kilograma eksploziva, napao Kerčki...

Ukrajina priznala da je pomorski dron, sa 850 kilograma eksploziva, napao Kerčki most [VIDEO]

4
trenutak udara na krimski most
trenutak udara na krimski most, juli 2023
google news

Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) objavila je za Si-En-En ekskluzivni snimak koji prikazuje trenutak 17. jula kada je ukrajinska vojska koristila pomorsku bespilotni letelicu za napad na ruski most na aneksiranom Krimu.

Takođe su pružili nove detalje o napadu i upozorili na nastavak takvih napada.

New video shows attack on $4 billion Russian bridge

Ovo je prvi put da SBU zvanično tvrdi da su izveli “operaciju” ove vrste. Napad 17. jula naneo je ozbiljnu štetu Kerčinskom mostu i, prema zvaničnicima, ubio je dva civila.

Podsetimo, glasnogovornica ukrajinske operativne komande „Jug“ Natalija Gumenjuk iznela je tada senzacionalnu tvrdnju. Ona je oštećenje Krimskog mosta nazvala “ruskom provokacijom” koja ima za cilj da se ne produži dogovor o žitu, koji je tog dana isticao. 

17. jula, oko 4.00 sata, Sergej Aksionov, guverner Krima, saopštio je da je saobraćaj na Kerčinskom mostu obustavljen jer je došlo do vanrednog događaja u oblasti pristaništa 145 u Krasnodarskom kraju.

Ovo je bio drugi napad na ovaj vitalni prelaz za Ruse i pokazao je koliko je Rusima teško da brane jedinu vezu Rusije sa poluostrvom.

Most je otvorio ruski predsednik Vladimir Putin 2018. godine i simbol je spajanja Krima sa Rusijom. Takođe je karika za transport koju ruske snage koriste na frontu u Ukrajini, tvrde Ukrajinci.

Šef Ukrajinske službe bezbednosti Vasil Maliuk rekao je za Si-En-En da je korišćeni dron, nazvana „Morska beba, Sea Baby”, rezultat višemesečnog istraživanja i razvoja koje je ukrajinska vojna industrija uložila odmah nakon invazije. Površinski dronovi su izum Službe bezbednosti Ukrajine“, rekao je on.

„Nijedna od privatnih kompanija nije uključena. Uz pomoć ovih dronova nedavno smo izveli uspešan udar na most na Krimu, veliki amfibijski desantni brod Olengorskij Gornjak i naftni tanker SIG“, izjavio je on.

Maliuk je mislio na civilni tanker SIG pogođen u Crnom moru, za koji ukrajinski zvaničnici tvrde da je navodno prevozio gorivo za rusku vojsku.

Nedavni napad na amfibijski jurišni brod Olengorskij Gornjak pokazao je da ukrajinski dronovi imaju veliki domet, pogađajući rusku pomorsku luku Novorosisk na istočnoj obali Crnog mora.

SBU su kome drugom nego Si-En-Enu dostavili video snimak julskog napada, koji pokazuje trenutke pre nego što je dron Sea Baby, napunjen sa do 850 kilograma eksploziva, udario u jedan od betonskih potpornih stubova mosta.

Izvori u okviru ove službe su Si-En-Enu dostavili i dva CCTV video-snimka koji pokazuju trenutak kada je dron udario u deo mosta, a zatim još jednu eksploziju, koju je izazvao drugi dron koji je udario u železničku deonicu oko pet minuta kasnije, iz suprotnog smera.

„Radimo na nizu novih zanimljivih operacija, uključujući i vode Crnog mora. Obećavam vam, biće zanimljivo, posebno za naše neprijatelje“, hvali se Maliuk na CNN-u.

Maliuk je takođe preuzeo odgovornost za prvi ukrajinski napad na most 8. oktobra 2022, ali je odbio da precizira.

Sabotaža na Krimskom mostu?
Sabotaža na Krimskom mostu

Šef SBU je rekao da je julski napad dronom rezultat višemesečne pripreme za zajedničku “operaciju” sa ukrajinskom mornaricom, koju je vodio sa admiralom Aleksijem Neižpapom.

„U završnoj fazi priprema nismo mogli ni da razmišljamo o spavanju ili hrani. Bili smo potpuno fokusirani na operaciju. Poslednjih nekoliko dana bilo je prilično užurbano. Kada se dogodila eksplozija, bili smo veoma srećni i počeli da čestitamo jedni drugima. Ovo je bio veoma emotivan trenutak za sve nas i za našu pobedu, koja će sigurno doći uskoro“, rekao je Maliuk.

Kako je naveo Maliuk, zapadni partneri Ukrajine pokazali su interesovanje za aktivnosti SBU i čak spremnost da uče iz njihovog iskustva.

4 KOMENTARA

  1. Isto kao što su digli nemačke gasovodne u Baltiku sada udaraju i u crnom moru a navode ih američki dronovi.a o sposobnosti Ukrajine da razvije podvodne dronove pogotovo u ovim uslovima(ni mala deca nebi u to poverovala).

  2. Njegose, ne znam dal si ometen ili pometen.
    Slavis zemlju koja je dusu djavolu prodala, upravu si za citata, napravili ih zapadni vukovi ovcama pa ih sada cerece. Procitaj ti malo teme sednica skupstine UN od 2018 na do 2021, nije bilo zemlje u okruzenju a pugotovo Madjarska koja je imala ogromne probleme sa ukrajnom. Ta zemlja je suljala u vecu zatvorenost i dubijozu nego Albanija posle rata. Rusi su ovde strana koja se stiti. Kad bi Rusi napujdali Meksiko na ameriku, nego ova gamad podigla zidine ka susednoj zemlji i preti raketama.
    Slava Civilizaciji koja je otisla u _urac.

  3. Vuk na ovcu svoje pravo ima, ka tirjanin na slaba čoeka. AL TIRJANJSTVU STATI NOGOM ZA VRAT, dovesti ga k poznaniju PRAVA, to je ljudska dužnost najsvetija!

    Slava Ukraini!

  4. Jednog dana kada izadjete iz tog bunkera videcete sta je ostalo od vase zemlje.
    Da li cete i onda cestitati jedni drugima?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version