Naslovna Novosti Ukrajinci napali civilni tanker nakon što su pretrpeli nove gubitke u Zaporožju,...

Ukrajinci napali civilni tanker nakon što su pretrpeli nove gubitke u Zaporožju, Donjecku [VIDEO]

1
ukrajinci napali civilni tanker nakon sto su pretrpeli nove gubitke u zaporozju donjecku video
ukrajinci napali civilni tanker nakon sto su pretrpeli nove gubitke u zaporozju donjecku video
google news

U više navrata je pisano da trenutne operacije na ukrajinskom frontu sve više asociraju na rovovski rat na Zapadnom frontu tokom Velikog rata. Izgleda da se u ovom sukobu javljaju nove asocijacije na oba svetska rata – mislimo na pomorske blokade koje su sprovođene i 1914-1918 i 1939-1945. godine.

Istina, ovog puta umesto famoznih nemačkih podmorničkih „vučjih čopora“ glavno sredstvo blokade na Crnom moru su dronovi kamikaze. Novi vid ratovanja se naročito razbuktao nakon početka tzv. „žitne krize“.

Još se nije slegla prašina oko oštećenja ruskog ”Olonegorskog gornjaka” koji je trenutno ukotvljen u  Novorosijsku i iz koga postepeno ističe gorivo, a već je stigla vest da su Ukrajinci nadvodnim dronom oštetili i jedno civilno plovilo – tanker „SIG“.

U noći 4. avgusta, oko 23:20 časova, na 32 milje od Kerčkog moreuza, prolomila se snažna eksplozija. Ubrzo se ustanovilo da je ukrajinsko nadvodno bespilotno vozilo sa 450 kg trotila, udarilo u desni bok ruskog tankera „SIG“, 20 cm iznad vodene linije.

Eksplozija je na trupu napravila otvor dimenija 2×1 m. Inače, brod je u trenutku udara bio ukotvljen. Odmah je snimljen i zapis razgovora putem radio-veze posade sa dispečerom u luci. Posada je izvestila da je usled prodora vode poplavljen mašinski prostor, da je tanker nepokretan i da je hitno potrebna pomoć tegljača kako bi se brod odvukao do najbliže luke.

„SIG“ je inače tanker za prevoz nafte tipa reka-more a pripada „projektu 52“. Izgrađen je 2014. godine u „SSRZ Kostromsk“ a remontovan je 2019. u OAO „Brodogradilišno-remontnom zavodu Midelj“.

osteceni olonegorski gornjak nna vezu
osteceni olonegorski gornjak nna vezu

Kao matična luka navodi se Sankt Petersburg. Brod je dug 141 m, širok 16,9 m, visina palube na sredini je 6,55 m, nadvodni gabarit pri gazu od 3,2 m iznosi 6,37 m, ima deplasman sa teretom od 856 tona, pogone ga dve mašine od po 1100 kW a maksimalna brzina je 10 čvorova. 

U međuvremenu, ruska Federalna agencija za pomorski i rečni saobraćaj saopštila je da je tanker “Sig” oštećen na južnom prilazu Kerčkom moreuzu nedaleko od Krimskog mosta, da nije potonuo, kao i da niko od 11 članova posade nije povređen.

Posada je oko otvora postavila bonove zapreke kako bi se sprečilo izlivanje nafte a iz luke je u pomoć odmah upućen spasilački tegljač “Merkurij” FGBU „Moske spasilačke službe“. Zanimljivo je da je „Merkurij“ (projekt 151) 1975. godine izgrađen u – Jugoslaviji! Inače, tegljač je dug 39,75 m a širok 9,63 m.

Šef  ukrajinske službe bezbednosti Maljuk izjavio je da je noćni napad na tanker zajednička operacija SBU i ukrajinske mornarice. 

Maljuk je takođe dodao da će se takvi „napadi na ruske brodove u Crnom moru nastaviti, jer Ukrajina ovu oblast smatra svojim akvatorijem. Napadi će prestati tek kada svi ruski brodovi napuste „teritorijalne” vode Ukrajine“. U slučaju da se napadi ukrajinskih čamaca – kamikaza nastave na civilna plovila u blizini Kerčkog moreuza, to će stvoriti velike rizike za dalji pomorski saobraćaj. 

Inače, na snimku koji se pojavio na mrežama, jasno se vidi da udar drona u tanker nije bio slučajan, odnosno, da se nije radilo o plovilu upućenom na Krimski most kome se isprečio „SIG“. Operater je manevrisao dronom oko tankera i namerno usmerio „kamikazu“ na njega.

S obzirom na to da se u blizini Kerčkog moreuza stalno gomilaju mnogi civilni brodovi, nesposobni da se zaštite, Ukrajini neće biti teško da svake noći lansira nekoliko dronova u ovo područje i uvek nađe žrtvu.

Kao odgovor na ovo, možda će biti potrebno formirati patrole i flotne konvoje iz sastava obalske straže, koji će dejstvovati na sve čamce čak i na putu do moreuza. U suštini, Rusi će morati da nastave da uništavanju neprijateljske lučke infrastrukture i čak ostvare pretnju o udaru na bilo koji brod koji uđe u neku od ukrajinskih luka.

Verbalne pretnje su jedno, tim pre što ih iz MO RF odavno niko nije shvatao ozbiljno, ali će se prvi zaista oštećeni brod pokazati kao delotvorno upozorenje bolje od hiljadu reči.

Sve ovo ukazuje da će se ponoviti pomorske blokade i vojna konvojska pratnja, slične onima iz dva svetska rata, kada je potopljeno na hiljade civilnih brodova a živote je izgubio veliki broj mornara.

Situacija na frontu nepovoljna za ukrajinske trupe

Ruska vojska je uništila tri ukrajinske jurišne grupe zapadno od Orehova u Zaporoškoj oblasti, izjavio je 4. avgusta vršilac dužnosti guvernera Jevgenij Balicki.

Prema rečima guvernera, ukrajinska udarna grupa pokušala je da izvrši napad na ruske položaje u blizini Rabotina.

„U isto vreme, naše vazdušno izviđanje je otkrilo koncentraciju tri jurišne grupe zapadno od Orehova. Sve grupe su uništene, preostali ukrajinski borci su se povukli u severnom pravcu“, napisao je Balički na svom Telegram kanalu.

Video snimci iz ovog pravca pokazuju uništeni tenk nemačke proizvodnje Leopard 2, kao i nedavne udare dronova i helikoptera na ukrajinske položaje i vozila.

U pravcu Donjecka, ruska Grupa snaga Vostok osujetila je pokušaj rotacije ukrajinskih jedinica u blizini Nikoljskog u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), rekao je portparol grupe Oleg Čehov.

„Jedinice istočne borbene grupe osujetile su pokušaj neprijatelja da rotira jedinice severoistočno od naselja Nikolskoje. Borci koji su stigli na rotaciju su uništeni“, rekao je portparol za TASS.

Čehov je dodao da je ukrajinska izviđačka grupa otkrivena i uništena od strane grupe severozapadno od Prijutnoje.

Pored toga, artiljerija grupe uništila je ukrajinski kontrolni centar za bespilotne letelice u Novodonjeckom regionu, rekao je portparol.

„Raketna artiljerijska vatra uništila je komandno mesto bespilotne letelice ukrajinskih oružanih snaga u Novodonjeckoj oblasti i tegljenu haubicu Msta-B u rejonu Novoivanovka“, rekao je on.

Čehov je takođe primetio da je artiljerijska vatra uništila stanicu za elektronsko ratovanje zapadno od Zolotaje Nive, minobacačku posadu kijevskih snaga severozapadno od Novodonjecka i posadu za bacanje granata severno od Urožajnoje.

On je dodao da je ruska lutajuća municija „Lancet“, uništila dve ukrajinske samohodne haubice „Gvozdika“ u regionu Donjecka.

„Lancetna municija uništila je dve samohodne haubice Gvozdika u oblastima severozapadno od Ravnopolja i Velike Novoselke“, rekao je portparol.

U pravcu Krasnog Limana, artiljerija i avijacija ruske grupe snaga Centar osujetili su nekoliko napada u blizini Torskog i šume Serebrjanski. Gubici Ukrajine iznosili su 90 vojnika, borbeno vozilo pešadije, dva oklopna vozila i dva minobacača.

Štaviše, protivvazdušna odbrana grupe oborila je četiri bespilotne letelice, a njena avijacija je pogodila dva neprijateljska uporišta u blizini Torskog i Serebrjanke.

1 KOMENTAR

  1. Teroristicki akt nema sta, taj moreuz je odavno bio granica izmedju dve zemlje, treba da im se oduzme bilokakav prilaz mora, al dzabe kad verujem da donovi ne dolaze sa Ukrajnskih teritorija.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version