Naslovna Novosti PVO Ukrajine zvanično posustaje; Loš odgovor na jučerašnji masivni raketni napad ruskih...

PVO Ukrajine zvanično posustaje; Loš odgovor na jučerašnji masivni raketni napad ruskih trupa

3
kh 22
H-22
google news

Korisnici društvenih mreža u Rusiji i Ukrajini intenzivno komentarišu najnoviji masovni raketni i bespilotni napad ruskih trupa na ciljeve na teritoriji Ukrajine od jutra 08.01.2024.

Prvi put posle dugog perioda, prenosimo zvaničnu informaciju vojnih predstavnika Ukrajine, sa određenom dozom verodostojnosti, prema kojoj je ukrajinska PVO uspela da presretne samo 18 od 51 ruske rakete, i to:

  • 0 od 4 projektila Kindžal;
  • 18 od 24 rakete H-101;
  • 0 od 8 raketa H-22;
  • 0 od 6 raketa Iskander-M;
  • 0 od 2 rakete H-31P.

Istovremeno, ukrajinska strana tvrdi da je oborila svih 8 jurišnih dronova Geran koje su koristile ruske trupe.

Iz ovih podataka proizilazi da je uspešnost PVO Ukrajine bila 35%. Ovo je izrazito mali procenat, s obzirom na to da su poslednjih meseci ukrajinski zvaničnici prijavili brojke koje se približavaju 100%, čak i preko, kako su u šali poručili brojni čitaoci u komentarima.

To može ukazivati na određeni zamor ukrajinske PVO, čiji se uzroci uglavnom sastoje od:

  • iscrpljivanje resursa sistema PVO koji su bili u vlasništvu na početku sukoba i koji potiču, posebno iz sovjetskog perioda (S-300, Buk-M1);
  • uništenje dela sredstava PVO koja su Ukrajini isporučili zapadni partneri;
  • nedostatak protivvazdušnih raketa, s obzirom na smanjenje podrške država koje podržavaju ukrajinsku vojsku, uključujući i SAD.

Ovo činjenično stanje su poslednjih dana prepoznali čak i zvaničnici u Oružanim snagama Ukrajine. Na primer, portparol Ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat rekao je da Kijev nije u stanju da zaštiti celu teritoriju Ukrajine od udara ruske vojske.

lancet kamikaza dron unistava ukrajinski pvo sistem buk m1
lancet kamikaza dron unistava ukrajinski pvo sistem buk m1

Prema njegovim pojašnjenjima, sistemi protivvazdušne odbrane dovoljni su samo za lokalnu zaštitu pojedinačnih ciljeva na teritoriji Ukrajine.

„Ne možemo da zatvorimo celu teritoriju Ukrajine protivvazdušnom odbranom, da nijedna ruska raketa ne proleti iznad nje“, izjavio je Ignat jednom prilikom.

Prema javno dostupnim podacima, početkom 2022. godine ukrajinska vojska je imala više od 320 PVO kompleksa, ali je većina njih uništena tokom sukoba sa Rusijom.

Međutim, tokom pružanja zapadne vojne pomoći 2022-2023, Kijev je periodično dobijao nova sredstva i sisteme PVO. Tako je Ukrajina 2022. godine dobila od Slovačke diviziju kompleksa S-300.

Nemačka je takođe isporučila ukrajinskoj strani četiri baterije protivvazdušne odbrane Iris-T. Istovremeno, ukrajinska vojska je dobila nekoliko baterija protivvazdušnih raketa Patriot američke proizvodnje.

iskander m
iskander m

Uprkos podršci Zapada, u julu prošle godine, savetnik u Kancelariji predsednika Ukrajine Mihail Podoljak rekao je da će ukrajinskoj vojsci biti potrebno još najmanje 10-12 PVO sistema Patriot da zaštiti celu teritoriju Ukrajine od ruskih raketnih napada.

Nedostatak sredstava protivvazdušne odbrane mogao se osetiti ove zime, imajući u vidu činjenicu da su Oružane snage Ruske Federacije poslednjih meseci nagomilale značajne zalihe balističkih i krstarećih raketa.

Dakle, uprkos činjenici da su ruske trupe u poslednjih 10 dana izvele tri masovna napada na Ukrajinu, u kojima su upotrebile značajne količine municije, pretpostavlja se da i dalje imaju ogromnu broj projektila koje lansiraju sa kopna, vazduha i mora.

Ukrajinski obaveštajci procenjuju da Ruska Federacija trenutno ima zalihe od 828 raketa dugog dometa, uključujući:

  • 74 balističke rakete Kindžal;
  • 190 balističkih projektila Iskander-M;
  • 134 krstareće rakete H-101;
  • 184 krstareće rakete Kalibar;
  • 104 krstareće rakete Iskander-K;
  • 140 protivbrodskih raketa H-22.

Što se tiče hipersoničnih raketa Kindžal, treba napomenuti da one mogu da pređu celu teritoriju Ukrajine u vremenskom intervalu od minut do maksimalno 6 minuta.

Rakete H-47M2 Kindžal, za koje ukrajinski izvori tvrde da se često lansiraju sa teritorije Lipecke oblasti Ruske Federacije, mogu da stignu do Harkova za 1,7 minuta, Kijeva za 3,2 minuta ili do Užgoroda za 6,3 minuta.

mig 31k lansira h 47m kindzal
mig-31k lansira h-47m kindžal

Kako se čini, ista situacija u kojoj se nalazi protivvazdušna odbrana Ukrajine karakteriše i ukrajinsku artiljeriju, koja se suočava sa pravom „glađu za granatama“.

Da li prenošenje donekle realnog stanja na terenu od strane Oružanih snaga Ukrajine ima za cilj da “otvori oči” zapadu u posustaloj pomoći, ostaje da vidimo.

3 KOMENTARA

  1. I priča o uspehu i priča o neuspehu moraju se posmatrati kao propagandni trenutak. Ko vidi ovo vidi drugačije ili je vidovit ili slep (slepilo raznih vrsta, preterana mržnja, ljubav, strast..)

  2. Ljudi, pa zar niste čuli, iznad Ukre nema ni magle. Slavna vojska staraca sve skida slavim Patriotima, čak i maglu. Kome jenki država pomaže, taj se neće ofajdigi.

  3. Докле ће ови Украјинци да лажу…оборили ово оно а они сваки дан губе територије..има ли неко у врху Украјине да је нормалан да оволико лажу..нема..поздравио их њихов наркоман…хахахаха…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version