Naslovna Novosti Neočekivan obrt nakon Putinovog govora: Danski lovci F-16 odleteće u Argentinu umesto...

Neočekivan obrt nakon Putinovog govora: Danski lovci F-16 odleteće u Argentinu umesto u Ukrajinu

65
rdaf f 16 u formaciji
rdaf f 16 u formaciji
google news

Slanje dugoočekivanih lovačkih aviona F-16 Kijevu odloženo je na neodređeno vreme. Uprkos pozivima premijera zemlje da preda svo ovo oružje Kijevu, ministar odbrane je odlučio da proda avione za konkretan novac drugom partneru.

Tokom posete Buenos Ajresu, šef danskog odeljenja za odbranu Troels Lund Poulsen potpisao je sa argentinskim kolegom Luisom Petrijem protokol o prodaji 24 lovca F-16 u vrednosti od 300 miliona dolara. Potpisivanju je prisustvovao američki ambasador u Argentini Mark Stenli, što ukazuje na potpuno odobravanje sporazuma od strane Sjedinjenih Država.

Nakon isplative prodaje zastarelih aviona južnoameričkoj zemlji, dansko ratno vazduhoplovstvo i dalje ima na raspolaganju još 19 F-16, koje vlada planira da prebaci Ukrajini. Međutim, prema rečima ministra odbrane zemlje, to će se dogoditi tek nakon što Kopenhagen dobije obećane nove američke lovce pete generacije F-35.

Pored toga, nakon odbijanja Nemačke da pošalje rakete Taurus u Kijev, koje bi mogle da budu modifikovane, te lansirane iz aviona F-16, izgubljena je značajna tačka snabdevanja Ukrajine ovim lovcima.

zelenski u kokpitu f 16
zelenski u kokpitu f 16

Moguće je da će zapadni saveznici, nakon jučerašnjeg upozorenja Vladimira Putina o neizbežnom uništenju američkih aviona ukoliko uđu u službu Oružanih snaga Ukrajine, razmisliti o planovima prebacivanja ovih letelica u Ukrajinu, komentarišu upravo zapadni izvori.

“Zapad sam sebi kopa grob”

Zapadni posmatrači, pogotovo bespokorni sledbenici liberalnih demokrata, izrazili su ogorčenje zbog ove odluke.

Nemački novinar Julian Ropke je tvitovao: „Dok se Rusi kreću na zapad, Danska daje Ukrajini 19 svojih F-16, a preostala 24 [aviona] prodaje Argentini. Zašto? Zato što niko na vlasti – ni u SAD, ni u u EU – ne želi da Ukrajina dobije ovaj rat i porazi Rusiju. Zapad sam sebi kopa grob. Čestitam“.

Nemački poslanik Norbert Rotgen takođe piše na Mreži X: „Petr Pavel (predsednik Češke) uspeo je sam da kupi i prikupi sredstva za 800.000 ili više granata za Ukrajinu. Kako je moguće da drugi lideri ne mogu da koordiniraju i kupe ova 24 F-16 iz Danske? Ovo nije šala. Evropska bezbednost je u pitanju.”

Istovremeno, pojedini korisnici društvenih medija iznose logičan stav da su SAD, kao proizvođač F-16, odobrile preprodaju letelice iz Danske u Argentinu kako bi sprečile Argentinu da kupi još borbenih aviona od Kine.

Kako navodi Aerotime, Buenos Ajres je, pored F-16, razmatrao i opciju nabavke Su-24, koji je ranije pripadao Rusiji, ili kinesko-pakistanskog JF-17 Thunderbolt, a to je nešto što ne sme da se dogodi. Podsetimo u Argentini je od nedavno na vlasti proamerička vlada na čelu sa Havijerom Milijem.

Šta je rekao Putin?

Ruski predsednik Vladimir Putin je tokom sastanka sa vojnim pilotima i učesnicima SVO dao nekoliko izjava u vezi sa odnosima Rusije sa NATO-om i potencijalnim isporukama lovaca F-16 Ukrajini.

Prema rečima šefa države, Rusija ne namerava da započne vojne operacije protiv zemalja Severnoatlantske alijanse. Međutim, on je izrazio zabrinutost zbog razmatranih planova za snabdevanje Kijeva američkim lovcima F-16, tvrdeći da bi takvi koraci samo pogoršali situaciju za Ukrajinu.

zelenski pozira u kokpitu f 16
zelenski pozira u kokpitu f 16

Putin je naglasio da će, ukoliko ovi planovi budu sprovedeni, ruska strana preduzeti mere za uništavanje ovih letelica na isti način kao i drugu vojnu opremu koju koriste ukrajinske trupe.

Predsednik Rusije je ukazao i na mogućnost upotrebe F-16 sa teritorija trećih zemalja, što bi ih, po njegovom mišljenju, učinilo legitimnim metama za Moskvu.

Važna tačka je podsećanje da su lovci F-16 sposobni da nose nuklearno oružje, što će ruska vojska uzeti u obzir pri planiranju strategije odbrane.

65 KOMENTARA

      • Najspecijalnije u SVO su dva miliona ruskih vojnika sa iskustvom u modernom ratovanju, koji mogu da povedu 5 miliona novih bez pada kvaliteta. Po ukronacistickim podacima o poginulim Rusima, treba im 200 godina da dostignu broj zrtava iz 2. svetskog rata.

        22
        1
    • Uvazena ,Lijepa imena,kurs je trenutno 100 za 1.Iako nijesam ljubitelj piva,moguce do pocetka Feste pivske Minhenske, necete moc platit u Rubljama izvjesno je ni u toku trajanja,nit u vremena skora.Slobodno ponesite Dinare sa njima problema nema.P.S.Lijep provod u lijepm Minhenu.UZIVAJTE

    • За три године планирам да посетим тетку у Русији.Она има Станчић у Берлину Једва чекам.

      31
      • Šta i kakve avione da pošalju Ukrajini, to će rusi da obore nakon 3 minuta leta, kao i ove “Stelt” F35, koji po negde i sami padaju. A što se tiče “Oktobar-festa”, može da se desi da se pivo prodaje u Rubljama.

  1. Eto ti sad, Kad F16 iz Danske nisu dati UKRAJINI onda su ZASTARELI tipovi aviona a preostalih 19 su dobri i nisu zastareli da sa njih mogu da lansiraju SAVREMENE RAKETE kad uh isporuče UKRAJINI. Manite te LAŽI I ZAMAJAVANJE, SVI SU SAD POSTALI STRUČNJACI SAMO DA SE NEŠTO PIŠE I LAŽE OVAJ NAROD – – – FUJJJJ

    50
    1
  2. Gospodo, svi vi lupeta te gluposti. Kao što su mnogi pokušavali da otmu Kim od Srbije tako pokušavaju da rasparča u Rusiju. Na svu sreću baš u takvim slučajevima sav nb arod koji živi na teritoriji Rusije znaju koja bagra je zapad, a neonacisti Ukraine su njihov instrumenti nisu se dobro preračunali, misleći da su oni vladari čitavog sveta. Kako u prošlosti tako i sada slomiće sebi nos. I Hitlera su Anglosaksonce nahuškali da napadne Rusiju, a kako je prošao zna ceo svet.

    305
    43
    • polako kucaj previse si nervozan puno slova ste izostavili, KIM nije odavno Srpska teritorija jer tamo nema izvrsnu i ni zakonodvanu vlast…onog momenta kad je Srpska vojska i policija napustila Kosovo ono je prestalo da bude u sastavu Srbije, isto vazi i za Tajvan, Krim, Abhaziju, Juznu Osetiju i ostale regione gde nema vojske maticnih drzava a dal ce to neko priznati ili nece to je cinjenica….Kosovo ce biti ponovo Srpsko kad tamo bude pono Vojska i Policija a to se nece vise nikada desiti jer cemu kad tamo na 90% teritorije nema Srba…kasno smo se setili da branimo srpstvo na kosovu ono je izgubljeno davno pre 1999….dolazak Alabanaca preko Prokletija traje od pocetka 20 veka i samo je kulminiralo 1999….

      148
      97
      • Ovaj hahha jeste to da Kosovo nije srpsko a i nikad nece vishe biti,ali pogreshio si kad si naveo da albanci preshli Prokletije,albanci su tu vekovima,vecinski su bili do sadashnjeg Beograda a i Atine do Selanika ili po vashem Solunu,to je bio abitat albanaca kroz citavu istoriju,a to shto ste vi padom Otomanske imperije it o na izdisaju kao svake imperije koja traje ali ne zauvek imali inicijativu pomocu druge imperije to Ruske, i zatekli albance u jadnom geopolitickom ,vojnom i svkojakvim polozhajem ,ocistili to jest pravili prvi genocid 1878,pa probali i drugi to vam vishe nikad nece proci albanski elemenat je opstajao kroz vekove i svakim danom jacel shto vishe…

        1
        183
        • Umirem od smeha na ove arhigluposti🤣🤣🤣 Bili Šćiptari tamo i ovamo, a te jadne Šćiptare, poludivljake sa Kavkaza i Čerkezije ne spominje ni Plinije Stariji, Ptolomej, Jordanes, Prokopije, Porfirogenit, samo ih spominje Mihailo Ataliot dvorski hroničar sa dvora imperatorke Zoe u 11om veku, kad su sa Sicilije došli, a pre toga sa Kavkaza🤣🤣🤣 Vi šćiptarski neoromantici ste baš smešni🤣 Nikako da prihvatite činjenicu da ste stvoreni voljom Londona i zapadne masonerije, a radi vrlo jednostavnih geopolitičkih potreba, a to je da Srbija ne izađe na Jadransko more i ne kontroliše Otran. Baš je više nego jadno da pokušavate da silom ugurate nauku u takvu prizemnu dnevnu politiku.

          118
          1
        • joooj nemoj lupetati gluposti nepismeni papku, zar te nije bar malo blam od nebuloza koje si napisao??? previše debila ima mogućnost da piše kojekakve provokacije…

          6
          7
  3. Kada sam negde procitao, da ce Ameri da u nekoj fazi, nekada, daju Ukraini ,Grcke zastarele F16 blok 25-30, ali ce sa njih skinuti radare i postaviti nesto jos starija???? Aoj tog bezobrazluka, sta rade tim omrcenim Ukraincima, pa oni imaju Mig 29, koi je za klasu bolji od takvog F16.

    81
    12
  4. Ciste hangare za nove avione, salju neispravne letelice, a naplatice ih kao nove. Uz avion salju i dva fizikalca da guraju da upale😂😂😂

    154
    6
  5. Ajd te lupetaj. Ukrajinski front ne znači da su armije i divizije ukrajinske. Ime se dobija po teritoriji a ne čije su jedinice. Drugo, niko se ne raduje stradanju vojnika obe zaraćene strane. Oni su bukvalno nahuškani jedni na druge. To je tragedija slovenskih naroda.

    120
    6
  6. Dobar,vrlo Spretno napisan clanak,pohvale autoru.Umjesto da budemo makar neutralni zbog Cinjenice Nesporne,da su nam Ukrajinske divizije oslobadjale pola Srbije,radujemo se njihovim nevoljama.Nije bas Hriscanski,Sojski niti Cojski..Razmisljajte ,Uvazena gospodo.

    27
    491
    • Те украјинске дивизије су , ослобађајући нас, силовале, жариле и палиле, што. се приписувало Русима. То су преци садашњих бандеровсца, тако да…

      190
      28
    • 😂😂😂cekaj bre UJKO iz CG jesu nas oslobodjali Rusi ili Ukrainci? Jer si pre par meseci pisao da su nas oslobadjali Rusi i da je bilo masovnih silovanja od strane Ruske vojske.Drugo ovde se vidi borba protiv Ukronacista i njihovih a i tvojih sponzora poznatijih kao NATO.Neogo tvojoj ustaskoj/milogorskoj propagandi granica nema.

      177
      4
      • Uvazeni Uki,ne bogohulite,lazno svjedocit je jedan od Smrtnih grijeha ..oslobadjale su nas vojska Sovj Sav,odnosno Ukrajinske divizije..i na zalost je Tacno da su iste,krajem rata i nakon,cinile mnogobrojna Zlodjela nad neduznim..U Beogradu je naime,ostao izvjestan br Instruktora,manji br u Zagrebu..To je uz rezol Inforb bio i jedan od Vaznijih razloga Rasola FNRJ i Sovjeta..To je Istina i ne Pokusavajte manipulisati,nije Nikog pa ni Vas Dostojno.

        4
        125
        • Cime manipulisemo? Sam si reko da su bas oslobadjali Ukrainci, a da si ranijeokrvio Ruse za ta silovanja i istale zlocine, sad ispada da treba da budemo zahvalni Ukrima za oslobadjanje i silovanje? Mada ste vi poznati po prevrtljivosti i selektivnom pamcenju.

          61
      • U Srbiji je krajem 1944 i početkom ,dolaskom Sovjetske Armije bilo preko 10 000 silovanja Srpkinja od strane Sovjeta! A da Rusi nisu došli i oslobodili Srbiju od Nemaca , Brozovi partizani bi još danas bezali i sakrivali se po Bosni i Crnoj Gori !

        43
        3
    • Koje ukrajinske divizije jel Banderine. To što je imala prefiks ukrajinska ne znači da su je činili ukrajinci, ime su dobijale po republikama i oblastima a ne KO je sačinjavao. Bilo je ukrajinaca ali i Rusa iz Ukrajine i to u mnogo većem broju. Misliš li da su beloruski front činili samo Belorusi ili ukrajinski samo Ukrajinci eee bolje ništa ne piši nego ovakve gluposti i prazne priče.

      54
    • Upravo te ukrainske divizije navodno osobađajući nas su silovali i ubijali naše bake i djedove. Mi smo učeni da su to radili Rusi. Da nepričam šta su nama radili lopovi ukrainski dok smo 90ih vozili za Rusiju. Treba to malo pročistiti.

      58
      1
      • Meni su u Ukrajini 2021. jednu noć hteli da skinu dva točka sa vozila.Vozio sam za Rusiju,išao sam dosta puta pre rata za Rusiju i malte ne uvek imao nekih problema u tranzitu kroz Ukrajinu u Rusiji nikada ni jedan problem nisam imao.

        50
      • Uvazeni,Nakon oslobodjenja Bugarske,Ukrajinske divizije su nastavile Dejstvo i uz jedinice Slavnog Peka Dapcevica,Narodnog Heroja i Proslavljenog Partizanskog ratnika,potiskivale Fasisticke Vojske Njemacke i od Avgusta oslobadjale od Dimitrovgrada do Subotice u sirem zahvatu i citavu Baranju..no to je Teska tema,Sremski front je Stradaliste Hrabrih Junaka Sveukuone Jugoslovenske omladine..postovanje i Vama.

        30
        251
        • oslobadjale su nas jedinice SSSR vojske sastavljene od Ukrajinaca koji su bili lojalni Moskvi, a znamo svi koliko je Ukrajinaca isto bilo lojalno Berlinu katolicki deo Ukrajine…zato ce Ukrajina i biti podeljena a pravoslavnu lojalnu Moskvi i katolicku lojalnu zapadu….neverovatno koliko vi lupetate….

          15
        • Hajde ustašo odvratni prestani da ljigaviš i pametuješ ovde.
          Idi lepo kao svaka podguzna NATO muva i ratuj za ukronaciste.
          Povezuju vas i karakter i ideologija.
          I nemoj ovde da nas “poštuješ i uvažavaš” i glumiš nekog načitanog i pametnog.
          Svoj pos’o – kako bi rekli stari,časni Crnogorci,moji preci,kakvih više nema!
          Prodali ste se za đinđuve.
          Kompleksaši i neljudi,ničiji!

          37
    • Онај коме за познавање историје није потребан интернет

      Ово нема везе са хришћанством, већ са познавањем азбуке рата. Стога да прецизирамо:
      Фронтови су мењали имена према врсти операције, простору преко ког су прелазили, итд. Тако је Калињинградски мењао име у Балтички, Вороњешки у Први украјински, Југозападни фронт у Трећи украјински – који је ослобађао Београд заједно са нашом групом армија, итд. Примера има двоцифрен број (посебно су брзо мењали имена кад су ступили на тле Пољске, па затим Немачке).
      Ни по бабу, ни по стричевима. Нису нас ослобађали Украјинци, већ припадници Црвене армије (службено зване РККА):
      ПС
      Уважени Бука, пре него што поставите коментар, прочитајте га још једном и проверите. Не треба уносити емоције у чињенице.

      39
      • Hvala Vam zaista na Tacnosti i Iscrpnosti.molim Vas Uvazeni,Kontekst je vazan,nijesam Istoricar.Zahvalnost jos jednom

        4
        26
        • Онај коме за познавање историје није потребан интернет

          Молим, контекст је увек важан, наравно. Није све лако ни пропратити. Многе теорије падају у воду, а неке се враћају из прошлости и доказују своју виталност.
          Поштујем коректнан одговор и грађанску полемику.
          Поздрав!

          ПС Тај Трећи украјински фронт има и ”прадеду”. 😉 Најпре је био Брјански фронт, па Орловски фронт, па Југозападни (направљен спајањем два фронта, Донског и Вороњешког). Извор: Војна енциклопедија. При том и има и побочне ”рођаке” јер су Донски и Вороњешки имали пре тога друга имена, али да не ширим причу.

          11
        • tako je niste istoricar, niste bas vojni ekspert, niste vi nista vi ste slucaj za posmatranje, posetite psihijatra vasa licnost je podvojena….probajte zbog vas samih mi i ovako ne odlucujemo o sukobu u Ukrajini, vec zapad i britanci ali izgleda da se zapad povukao da su ostali samo retoricki britanci….kraj je blizu godinu-dve….

          12
    • Misliš rusi iz Ukrajine….da i to su ukrajinci. Isto, kao i crnogorska vojska, koja je pomogla u Mojkovačkoj bici, da prođe srpska…te neke 1915…
      Ili je to bila crnogorska vojska od srba…ili srpska vojska….

      37
      1
    • Koje bre ukrajinske divizije,oslobadjale Srbiju,postojala je samo “Crvena Armija” a u njenom sastavu kao teritorijalno odredjenje bili su ” frontovi” ili divizije na pr.voronjeski,ukrajinski ali sastavljeni od Rusa ponajvise.
      po toj tvojoj logici bi se mogli reci da je prva dalmatinska divizija bila sastavljena od dalmatinaca i hrvata a ne od Srba iz Dalmacije ne lupetaj leba ti.

      23
    • Potrebno je biti zaista objektivan i razumeti neke činjenice. Još posle Velikog rata je počeo da deluje OUN(nije Organizacija ujedinjenih nacija, već Organizacija ukrajinskih nacionalista) koji se u početku zvao Društvo za oslobađanje Galicije i koga su osnovale još austrougarske službe. Blisko su sarađivali sa nacistima, a u današnjoj zap. Ukrajini su načinili genocid nad manjinskim Poljacima, Jevrejima i Romima. Tokom II Svetskog rata su bili isto što i ustaše u vermahtu, a vršili su i terorističke napade nad regularnom sovjetskom vojskom, isto kao i danas. Upravo su to preci ovih koji danas ratuju protiv Rusa, dok su divizije i korpusi o kojima govorite, bili sastavljeni od etničkih Rusa uglavnom koji su samo stacionirani u nekoj lokalnoj oblasti. Nas su oslobađale divizije sa juga Ukrajine(i danas su tamo dominantni etnički Rusi) i one iz nekadašnjeg SSR Turkestan, tj današnjeg Kazakstana, a tamo su uglavnom bili stacionirani Rusi zbog nekadašnjih Basmači pobuna(pobune islamista). Ako želite da budete objektivni, tada ne treba izvrtati činjenice u korist dnevne politike, već se treba rukovoditi naučnim činjenicama. Inače je moj deda bio pod komandom Koče Popovića i kasnije Leke Rankovića koji mu je kasnije bio šef u OZNA(današnja VBA) i često je govorio o Rusima koji su nas oslobodili. Uvek ih je zvao Rusi, obraćao im se kao Rusima i na ruskom, a oni su sebe zvali Rusima. Moj deda nije bio neki selja, već pravnik po obrazovanju, bio je visokoobrazovan i dobro je poznavao svetske prilike. Sa druge strane, ove što danas zovemo Ukrajincima, oni su zvali Galičnicima i smatrali ih većim ustašama od Hrvata i zvali su ih unijatima. Tako su se zvali i u mojoj porodici. Dakle, niko ih nije dovodio sa oslobađanjem Jugoslavije u vezu, a još manje sa regularnom crvenom armijom.

      14
    • Ujko uči ruski dok je vreme. Rusi vam sve pokupovaše od zemlje, distribucije plina a sad i Zvečevo, baš me zanima kakava će biti Vodka.

      49
      5
      • Polako sa tim – pa oni ruski znaju bolje od nas ! NDH je projekat Vatikana , Berlina ali i Kominterne ( Moskva ) . Polako s tim učenjem – uvek su najače centrale KFB – a bile u Zagrebu i Sofiji .
        Šta misliš , koliko je KGB – ovaca u HDZ – u !? Mnogo !! Svi bitni !

        16
        3
  7. Sad ce BUKA da se razocara 😂😂😂, prevlast u vazduhu blaa blaa truc truc.
    Ili ce verovatno ko i sve njegove placene kolege da promeni nick i da navija za pobednika ko i zadnjih 200god (doduse samo su presvlacili uniforme)

    226
  8. Sto kaze nas narod:ZVACE BULJA GACE.
    🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺💕🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸…DO POBEDE PRAVOSLAVNIH…URA…URA…URAAAAAA.!!!

    114
    3

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version