Naslovna Novosti Francuska namerava da svoje AASM bombe prilagodi avionima F-16, koji će biti...

Francuska namerava da svoje AASM bombe prilagodi avionima F-16, koji će biti isporučeni Ukrajini

4
u ukrajini prvi put primecen lovac mig 29 sa francuskom vodenom bombom hammer
u ukrajini prvi put primecen lovac mig 29 sa francuskom vodenom bombom hammer
google news

Francuska namerava da prilagodi svoje AASM vođene bombe za upotrebu na američkim avionima F-16 koje su zemlje NATO-a namenile za ukrajinsku vojsku.

Prema rečima šefa francuskog Ministarstva odbrane Sebastijena Lekornua, Pariz namerava da sa anglosaksonskim partnerima razgovara o mogućoj adaptaciji AASM bombi.

Šef francuskog ministarstva odbrane je takođe primetio da su ove bombe prethodno bile prilagođene za upotrebu na avionima sovjetske proizvodnje.

Ministar je rekao i da preduzeća francuskog vojnoindustrijskog kompleksa planiraju da do kraja ove godine proizvedu 600 jedinica AASM avio-bombi, a sledeće godine očekuju da će dostići nivo proizvodnje od 1,2 hiljade godišnje. Francusko Ministarstvo odbrane planira da pošalje 50 AASM vazdušnih bombi ukrajinskim oružanim sangama svakog meseca tokom 2024. godine.

Podsetimo, General-potpukovnik Mikola Oleščuk, komandant Vazduhoplovnih snaga Ukrajine, tvrdio je na video snimku objavljenom 4. marta 2024. godine, da je ukrajinska vojska koristila precizno navođenu municiju AASM-250, koju je isporučila Francuska.

aasm hammer
aasm hammer

Ranije je francuski predsednik Emanuel Makron najavio planirane dodatne isporuke raketa dugog dometa SCALP Kijevu. Pariz takođe namerava da se pridruži takozvanoj međunarodnoj „artiljerijskoj koaliciji“ za snabdevanje Ukrajine oružjem i municijom.

Konkretno, francuska odbrambena preduzeća planiraju da proizvode tri hiljade artiljerijske municije mesečno za ukrajinsku vojsku. Pored toga, Francuska podržava češku inicijativu za kupovinu artiljerijske municije iz trećih zemalja van Evropske unije za otpremu u Ukrajinu.

Francuska Ukrajini šalje još 78 haubica Cezar

Francuska će uskoro moći da isporuči Ukrajini 78 haubica Cezar, a takođe će povećati zalihe granata kako bi zadovoljila hitne potrebe Kijeva za municijom za borbu protiv ruske vojske, dodao je francuski ministar odbrane.

001 caesar ii
001 caesar ii

Na konferenciji za novinare u utorak, francuski ministar odbrane rekao je da su se Francuska, Ukrajina i Danska dogovorile da finansiraju proizvodnju samohodnih haubica Cezar 155 mm, što će omogućiti Francuskoj da ih “brzo isporuči”, prenosi AP.

Prema Sebastijenu Lekornu, Francuska takođe planira da isporuči Ukrajini 80.000 granata kalibra 155 mm ove godine. Francuska je Ukrajini već isporučila 30.000 granata.

Pored toga, Lekornu je podsetio da se Francuska pridružila inicijativi koju je predvodila Češka Republika za identifikaciju i nabavku zaliha municije u zemljama van Evropske unije.

Prema planu, Prag ima za cilj da dobije 800.000 artiljerijskih granata za Kijev, a prve granate bi trebalo da budu isporučene Ukrajini najkasnije do juna. Prema navodima češke vlade, inicijativi se pridružilo najmanje 18 zemalja.

Sebastijen Le Korone je takođe rekao da je spreman da iskoristi svoja ovlašćenja da ubrza proizvodnju oružja i granata potrebnih Ukrajini u samoj Francuskoj, navodi Rojters.

prikazani snimci unistenja samohodne haubice caesar francuske proizvodnje od strane municije lancet
prikazani snimci unistenja samohodne haubice caesar francuske proizvodnje od strane municije lancet

Ova ovlašćenja mogu uključivati rekviziciju industrijskih objekata ili određivanje prioriteta za proizvođače oružja. Proizvodne linije su posebno tražene u stvaranju protivvazdušnih raketa i artiljerijskih granata, dodao je on.

4 KOMENTARA

  1. Значи овако: уништиш 78 Cеsara и бар половину авиона Ф16 и та муниција им не вреди ништа!

    13
  2. dok se zapad bez USA slozi i skupi municiju za Ukrajinu, od Ukrajinaca nece ostati nista…njima treba sa i odamah…..

    2
    3

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version