Naslovna Novosti Kijev po prvi put upotrebio francuske vođene bombe AASM-250 da gađa ruske...

Kijev po prvi put upotrebio francuske vođene bombe AASM-250 da gađa ruske ciljeve [VIDEO]

2
kijev po prvi put upotrebio francuske vođene bombe aasm 250 da gađa ruske ciljeve [video]
kijev po prvi put upotrebio francuske vođene bombe aasm 250 da gađa ruske ciljeve u martu mesecu 2024
google news

General-potpukovnik Mikola Oleščuk, komandant Vazduhoplovnih snaga Ukrajine, tvrdio je na video snimku objavljenom 4. marta 2024. godine, da je ukrajinska vojska koristila precizno navođenu municiju AASM-250, koju je isporučila Francuska.

Precizno navođena municija AASM-250 korišćena je u kontekstu navodnog napada na vojni objekat Oružanih snaga Rusije u regionu Hersona, koji je sada pod komandom ruskih trupa.

Ova operacija je označila prvu upotrebu takve municije od strane ukrajinskog vazduhoplovstva u kontekstu aktuelnog sukoba, tvrde u Kijevu. Međutim, nije navedeno koji avioni su izvršili udar. Izvozna verzija ovog oružja se naziva Hammer, te se ovo može posmatrati i reklamom u znak zahvalnosti za dobijeno oružje.

AASM je moderna raketna vođena bomba francuskog porekla. Razvijena je za upotrebu kao precizno oružje. Odugovlačenje razvoja dovelo je do toga da je Francuska nabavila Enhanced Paveway II kao privremeno oružje. Navodno se AASM pokazao veoma efikasnim u borbi.

Nabavku ove municije potvrdio je ranije francuski ministar odbrane Sebastijen Lekornu. Tokom konferencije za novinare, on je najavio odluku Francuske da Ukrajini isporuči rakete SCALP-EG i vođene bombe vazduh-zemlja modularnog oružja (AASM, Armement Air-Sol Modulaire), uključujući početnu seriju od 40 krstarećih projektila SCALP-EG i naknadne isporuke AASM bombi.

Francuska je u januaru najavila novu vojnu pomoć Ukrajini, koja se sastojala od 40 raketa dugog dometa SCALP-EG, 50 AASM bombi (modularne vazduh-zemlja) mesečno tokom narednih godinu dana.

Ova pomoć je u skladu sa prethodnim obećanjima francuskog predsednika Emanuela Makrona i ukoliko se obistini namenjena je snabdevanju ukrajinskog vazduhoplovstva sa skoro 600 takve municije do kraja godine.

AASM municija, takođe poznata kao HAMMER (Highly Agile Modular Munition Extended Range), poboljšaće donekle sposobnosti ukrajinskog vazduhoplovstva, kao što je precizno gađanje ciljeva velikog dometa.

AASM je zasnovan na konvencionalnoj glupoj bombi i dodaje deo za navođenje napred i deo za pojačavanje pozadi. Pojačivač se sastoji od raketnog motora na čvrsto gorivo i četiri fiksna krila. Odeljak za navođenje dolazi u tri tipa glava tragača i ima osam skraćenih krila koja služe kao kontrolne površine.

Sve tri opcije koriste GPS i inercijalnu navigaciju. Jedna opcija dodaje infracrveno navođenje za mapiranje terena, a druga dodaje poluaktivno lasersko navođenje. AASM se može nositi raznim zapadnim avionima, uključujući Rafale i Mirage 2000.

Međutim, integracija ove municije zapadne proizvodnje predstavlja različite izazove zbog problema kompatibilnosti sa avionima sovjetskog porekla kojima trenutno upravlja Ukrajina.

Rešavanje ovih problema može zahtevati modifikacije postojeće flote ili nabavku novih aviona kompatibilnih sa ovom municijom. Pored toga, potrebna je značajna obuka i za pilote i za zemaljsko osoblje kako bi se osigurao pravilan rad i integracija ovog oružja u postojeće sisteme u službi oružanih snaga Ukrajine.

aasm hammer
aasm hammer

Strateški, upotreba AASM municije od strane Ukrajinaca mora uzeti u obzir izuzetno naprednu rusku protivvazdušnu odbranu, koja može da presreće takve navođene bombe.

Stoga, uprkos njihovoj preciznosti i dometu, njihova efikasnost nikako nije zagarantovana protiv protivnika poput Rusije, opremljenog sofisticiranim protivmerama kao što su sistemi za elektronsko ratovanje. Takođe, upotreba ove municije povećava rizik za ukrajinske avione, čiji je broj svakim danom sve manji.

2 KOMENTARA

  1. Hrvati dobijaju ove bombe u sklopu “osnovnog paketa naoruzanja” sa Rafalima. Predlog za clanak: Sa kakvim bombama raspolaze Srbija te postoje li domaci projekti za “pametne” bombe?

    2
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version