Naslovna Novosti Pariz pokreće još jednu koaliciju za pomoć Ukrajini – u prvom planu...

Pariz pokreće još jednu koaliciju za pomoć Ukrajini – u prvom planu haubice Caesar

2
caesar na vozilu dejstvuje
caesar na vozilu dejstvuje
google news

Prema veatima francuskog Ministarstva odbrane, ministar oružanih snaga Francuske, Sébastien Lecornu, sa svojim ukrajinskim kolegom Rustemom Omerovim, u Parizu je 18. januara 2024. pokrenuo koaliciju „Artiljerija za Ukrajinu“.

Cilj je da ojača kako kratkoročna, tako i dugoročna vojna podrška Kijevu. Ministar je takođe najavio da će Francuska u narednim nedeljama isporučiti 6 samohodnih haubica 155mm Caesar (Camion Équipé d’un Système d’Artillerie) i da je sposobna da proizvede 72 dodatna oruđa za Ukrajinu u 2024. godini.

To znači da Pariz planira da do 2025 godine Ukrajini isporuči 78 haubica od kojih će lično finansirati 12, dok će 6 platiti Kijev, a 60 bi palo na teret drugim partnerima.  

Šta je Artiljerijska koalicija?

Sébastien Lecornu  je 18 januara u Parizu pokrenuo koaliciju „Artiljerija za Ukrajinu“. Da bi podržale Kijev onoliko dugo koliko je potrebno, pedeset država Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, poznate kao „Ramstein format“, organizovale su se u koalicije za efikasniju podršku u kratkom, srednjem i dugoročnom periodu.

Tako su nastale koalicije za pomoć u kopnenoj PVO, oklopno-mehanizovanim snagama, vazduhoplovstvu, pomorskoj odbrani i, sada, artiljeriji. Pored Sjedinjenih Država, Francuska, “zbog priznatih industrijskih i operativnih sposobnosti u ovoj oblasti”, kopredsedava artiljerijskom koalicijom.

001 caesar ii
001 caesar ii

Cilj najnovije koalicije je da se ukrajinskim oružanim snagama u kratkom roku obezbede sposobnosti u ovom ključnom segmentu odbrane. Dugoročno, udruženje takođe ima za cilj da izgradi buduću ukrajinsku artiljeriju kroz ambiciozna i inovativna industrijska partnerstva.

O koliko haubica se radi i ko ih plaća?

Sébastien Lecornu je pojasnio francusku isporuku šest novih samohodnih haubica Caesar Kijevu u narednim nedeljama i tako još jednom demonstrira izdržljivost podrške Pariza. Ubrzanje proizvodnje u kompaniji Nexter omogućiće proizvodnju 72 dodatne haubice za Ukrajinu tokom 2024. godine (ukupno 78 u tekućoj godini).

Razmena unutar Artiljerijske koalicije trebalo bi da omogući finansiranje ove podrške uz mobilizaciju svih voljnih zemalja. U tom kontekstu, Francuska će iskoristiti 50 miliona evra iz svog Fonda za podršku Ukrajini za finansiranje 12 od navedene 72 haubice. „Znači, treba obezbediti fiansiranje još 60 oruđa.

Ovo je, praktično, bio apel francuskog ministra odbrane upućen svim saveznicima iz formata „Ramstein“ da doniraju neophodna sredstva. Istina, izjava nije potpuno jasna kada je u pitanju Naime, Lecornu navodi da će Pariz platiti 12 haubica a već 6 naručenih, koje će biti isporučene u narednim nedeljama, finansiraće Kijev. No, Francuzi kao svoj doprinos Koaliciji računaju i 49 haubica već isporučenih Kijevu. 

Municija i rakete

Što se tiče granata od 155 mm za haubice Caesar, Lecornu je ukazao da će Francuska do kraja januara biti u stanju da obezbedi mesečnu isporuku od 3000 komada. U ovom trenutku, mesečna kvota je 2000 a na početku rata 2022 bila 1000 granata.

Prema rečima francuskog ministra, ovo će biti postignuto zahvaljujući prelasku na ratnu ekonomiju a time i povećanje proizvodnje, ali i tehnologiji reciklaže baruta za municiju.

lancet udara po samohodnoj francuskog haubici caesar 155mm
lancet udara po samohodnoj francuskog haubici caesar 155mm

S druge strane, predsednik Francuske Republike je 16. januara najavio da će Kijevu tokom 2024 biti isporučeno četrdesetak raketa dugog dometa SCALP-EG (Système de Croisière Autonome à Longue Portée – Emploi Général pozbatije pod britanskim nazivom Storm Shadow) kao i nekoliko stotina komada modularne municije zemlja-vazduh A2SM (Armement Air-Sol Modulaire, AASM – mesečna kvota po 50 projektila). Ovim projektilima će se vršiti precizni daljinski udari po ruskoj pozadini.

No, kada se govori o francuskoj pomoći Kijevu, treba imati na umu da je isti ministar odbrane, Lecornu, 7. novembra 2023. najavio da će vlada u Parizu dopuniti fond za podršku Kijevu sa 200 miliona evra.

Osnovni cilj ovog poteza je bio da se omogući ukrajinskoj vojsci da može da diže kredite i tako nastavi sa kupovinom francuske opreme. Znači, i za 6 naručenih haubica Ukrajinci će morati da vraćaju kredit – Francuskoj.

Sve će ipak platiti Ukrajina?

Kada govorimo o isplati ostalih 60 Ceasara, nije poznato na koga računaju Francuzi. Možda na Nemačku, čija je ekonomija već u krizi a Berlin je obustavio isporuku Taurus. Ili se možda misli na Sjedinjene Države, koje su iscrpile svoj budžet za Ukrajini i ne mogu da se dogovore oko novih paketa. Ili je možda reč o Velikoj Britaniji, koja za to nema ni snage ni resursa.

003 caesar 8x8 1
Caesar 8×8

Ova efemerna „artiljerijska koalicija” imaće isti uspeh kao već uspostavljena „koalicija za kopnenu PVO” uz učešće Nemačke i Francuske. Naime, napori ove koalicije do sada nisu dali rezultate. 

Konačno, na Telegramu ruski analitičari ne bez sluradosti konstatuju da su „sva artiljerijska oruđa Cezar koja su prethodno poslata u Kijev imala tehničkih problema bez mogućnosti da se eliminišu“.

Ključne karakteristike CAESAR 155 mm

  1. Artiljerijski sistem: CAESAR koristi haubicu kalibra 155 mm sa odnosom dužine cevi prema kalibru od 52, što mu omogućava gađanje različitih vrsta artiljerijskih projektila, uključujući visokoeksplozivne, dimne, osvetljavajuće i precizno navođene projektile. Sistem ima domet od oko 40 kilometara.
  2. Pokretljivost: Konfiguracija na kamionskoj šasiji omogućava visoku pokretljivost i agilnost CAESAR-a, što mu omogućava brzo razmeštanje i premestanje na bojištu. Njegove sposobnosti za vožnju van asfalta omogućavaju mu rad u različitim terenima, što poboljšava taktičku fleksibilnost.
  3. Automatizacija: CAESAR je opremljen automatizovanim sistemom za rukovanje municijom, smanjujući opterećenje posade i omogućavajući brži tempo paljbe. Sistem može nositi do 18 granata, sa dodatnim zalihama municije u pratećem vozilu za snabdevanje municijom.
  4. Integracija C4I sistema: CAESAR ima napredne sisteme za komandu, kontrolu, komunikacije, računare i obaveštajne podatke (C4I), što omogućava njegovu integraciju u opšte mrežnocentrično ratovanje. Ova integracija poboljšava situacionu svest, koordinaciju sa drugim jedinicama i olakšava razmenu ključnih informacija.
  5. Izvozni uspeh: CAESAR sistem je izvezen u nekoliko zemalja širom sveta i svojevremeno je stekao priznanje za svoje performanse i pouzdanost. Korišćen je u raznim sukobima i “mirovnim operacijama” Zapada širom sveta, demonstrirajući svoju efikasnost u borbi.

2 KOMENTARA

  1. Makron se ku.ci, puska mu je prazna, ili on samo misli da je puna, ili misli da preplasi Ruse.
    Puno manja drzava, onda ugazi u Pariz, svi pobegose, sakrise se, otpor bi skroman.Napoleon krenu na Ruse pa se zaglavi.
    Istorija nam nudi info., da je to sto Makron prica, samo laz zbog straha od Rusa, i laganje Zelenskog.
    Emanuele, rat je uzasna stvar, bolje cuti, sto cackas mecku u pi… ?

  2. “Da bi podržale Kijev onoliko dugo koliko je potrebno, pedeset država Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, poznate kao „Ramstein format“, organizovale su se u koalicije za efikasniju podršku u kratkom, srednjem i dugoročnom periodu.” / Наглашавам ово ‘и дугорочном периоду’! Ово значи да они неће никако одустати, и да Русија ако жели да ово прекине мора идћи на потпуно заузимање Украјине (без обзира на цену) а та опција може да значи и рат са НАТОМ који не одустаје, а тек онда следи хаос! Надајмо се да тога неће доћи, јер тад неће бити добро никоме! Па чак ми нама осталима који смо изван тога!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version