NaslovnaNovostiDa li je napadom na nadhorizontski radar 29B6 "Kontejner" Ukrajina prešla Putinovu...

Da li je napadom na nadhorizontski radar 29B6 “Kontejner” Ukrajina prešla Putinovu nuklearnu „crvenu liniju“?

Ukrajinske bespilotne letelice su pokrenule napad na ruski radar, jedan jedini operativni, a koji vidi “iznad horizonta”, verovatno prešavši jednu od moskovskih „crvenih linija“ za potencijalnu upotrebu nuklearnog oružja.

Ovu „crvenu liniju“ zapadna štampa definiše kao „kršenje nuklearnog odgovora“ u skladu sa ukazom Kremlja koji je potpisao predsednik Vladimir Putin 2020. godine.

Napad na nadhorizontski radar 29B6 „Kontejner“

Dan ranije pojavila se vest da je drugi ukrajinski dron za nedelju dana oboren na teritoriji Mordovije. S obzirom na nepostojanje posebno važnih objekata u regionu, sugerisano je da se radi o pokušaju da se pogodi najmoćniji radar “Kontejner”.

Kako primećuje Dejvid Brenan, ukrajinske bespilotne letelice su direktno gađale 590. odvojeni radio-inženjerski centar vojne jedinice 84680 u gradu Kovilkino u sredu ujutru i 11. aprila.

Kovilkino se nalazi u Republici Mordoviji, 600 kilometara od ukrajinske granice, gde se nalazi radar Kontejner.

Šta je radar „Kontejner“?

Nadhorizontski radar 29B6 „Kontejner“ deo je ruske mreže za otkrivanje radara i upozoravanja na vazdušne napade, uključujući napade balističkim projektilima. Ovaj objekat je izuzetno važan jer omogućava kontrolu do 3 hiljade kilometara vazdušnog prostora uključujući i Evropu.

radar 29b6 kontejner
radar 29b6 kontejner

„Radar je u potpunosti dokazao svoj značaj i efikasnost u praćenju kretanja u vazdušnom prostoru na udaljenosti većoj od nekoliko hiljada kilometara od državne granice. U proteklom vremenskom periodu, pomoću kontejnerskog radara, otkriveni su i utvrđeni parametri putanje strateških, izviđačkih i taktičkih aviona, uključujući letove stelt lovaca zemalja NATO-a“, saopštila je pres služba RTI.

Ministarstvo odbrane Rusije ranije je objavilo planove za stvaranje neprekidnog radarskog polja za otkrivanje aerodinamičkih ciljeva pomoću nadhorizontske stanice „Kontejner“. Ovo bi bilo slično postojećem sistemu upozorenja na rakete, koji se koristi za otkrivanje balističkih ciljeva.

Nadhorizontski radari „Kontejner”, koje je razvio NPK „NIIDAR” (deo pomenutog „RTI”), namenjeni su za ultra-daleko izviđanje vazdušnog prostora i rade na principu odbijanja radio talasa od Zemljine jonosfere. NIIDAR je takođe proizvođač radara Voronjež-DM.

Radar može da nadgleda vazdušni prostor do 100 km visine i ima domet od 3.000 km. Glavni projektant je bio Valentin Strelkin.

U javnosti su dostupni podaci da se razvoj i proizvodnja 29B6 „kontejnera“ odvijaju od 1995. do 2000. godine, a od 2002. do 2012. godine stanica je testirana i, shodno tome, dovedena u operativno stanje.

Tek 2012. godine Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je zvanično objavilo da je nadhorizontski radar 29B6 „Kontejner“ stavljen na istraživačko-borbeno dežurstvo, a punopravno borbeno dežurstvo ove stanice, počeo je 2019. godine.

Sistem se sastoji od dva odvojena antenska niza: jedan za predajnik i jedan za prijemnik. Antenski niz prijemnika sadrži 144 antenska stuba, svaki visok 34 m.

Niz ima tri dela: Unutrašnji deo je širok 900 m sa razmakom od 7 m između jarbola, a dva spoljna dela su široka po 200 m sa razmakom od 14 m. Ukupna širina niza je 1.300 metara.

Prijemna stanica ima tri niza, raspoređena u jednakostranični trougao. Antenski niz predajnika ima 36 rekonfigurabilnih stubova i širok je 440 m.

Nema smisla računati koliko u teoriji košta radar 29B6 „Kontejner“, sobzirom da se smatra jedinim na svetu i prema javno dostupnim informacijama, ujedno i najmoćniji kojim raspolaže Ruska Federacija.

kontejner domet
kontejner domet

Takođe od 2012. godine pojavili su se izveštaji o planovima Ministarstva odbrane Ruske Federacije da postavi drugu stanicu 29B6 „Kontejner“ na Dalekom istoku, sa rokom za stavljanje na borbeno dežurstvo 2018. godine. Međutim 2020. godine, ovaj rok se pomerio na 2024. godinu.

Detalji napada na radar

Kako prenosi Newsweek, izvori navode da rezultati napada nisu utvrđeni. Uprkos tvrdnjama ukrajinskih medija da je navodno bio uspešan, Ministarstvo odbrane je objavilo uspešno obaranje dronova tipa aviona, što implicira da do napada nikada nije došlo.

Istovremeno, stručnjaci ističu da bi, ukoliko dođe do oštećenja radarskog sistema „Kontejner“, ovi napadi mogli da ispune jedan od „uslova koji određuju mogućnost da Ruska Federacija koristi nuklearno oružje“, kako je predviđeno predsedničkim dekretom iz 2020. godine.

To uključuje „pribavljanje pouzdanih informacija o lansiranju balističkih projektila usmerenih na teritoriju Ruske Federacije i/ili njene saveznike“, „upotrebu nuklearnog oružja od strane neprijatelja ili drugih vrsta oružja za masovno uništenje na teritoriji Ruske Federacije i/ili njenih saveznika“, „uticaj neprijatelja na kritične državne ili vojne objekte Ruske Federacije, koji bi doveo do poremećaja u odgovoru nuklearnih snaga“ i „agresija na Rusku Federaciju korišćenjem konvencionalnog naoružanja kada bi samo postojanje države bilo ugroženo“.

Da li je Ukrajina prešla Putinovu nuklearnu crvenu liniju?

Pretnja od nuklearne eskalacije, bilo kroz nuklearno oružje ili mogućom katastrofom u jednoj od mnogih civilnih nuklearnih elektrana u zoni sukoba, smatra se veoma ozbiljnom i realnom.

Rusija je više puta upozoravala da postoji granica za sve i, prema Dejvidu Brenanu, Ukrajina je prešla Putinovu nuklearnu „crvenu liniju“, što bi moglo da prouzrokuje veoma oštar odgovor kako za sam Kijev, tako i za Zapad.

17 KOMENTARA

  1. Није то украјна урадила него катлички фашисти украјна и непостоји више

    17
    1
  2. Kakva novinarska patka. Čime se vi zanosite, čoveče! Ovi i sami ne veruju šta govore. Kakav nuklearni odgovor, kakvi bakrači! To je kao kada bih ja izjavio da sam lansirao dron i da je on pogodio nešto u Londonu. Uostalom, za ovakvu stvar treba biti izuzetno neuk da bi se progutala, a vi zaključite sami. Hajde redom. Prvo, teško da je ukrofašistički sistem bilo šta lansirao, a to ne prevelik zalogaj za njih, kao da svinja hoće slona da pojede, bukvalno tako. Drugo, ovaj sistem je bukvalno prevelik da ga uništi nekoliko dronova od par kilograma eksploziva, a ovo vam može potvrditi svaki miner. Tu bukvalno postoji na stotine stubova na 2Km dužine, a čitav sistem napajanja i detekcije se nalazi pod zemljom, a centrala negde sasvim drugde. Čak i da se pogodi jedan od ovih stubova i to sa nekoliko dronova, što bi moralo da bi se stub srušio, ovakvi stubovi se lako popravljaju, ne složenije od dalekovoda, ili telekomunikacionih repetitora. Treće, čitav sistem je samo repetitor mnogo starije stanice sistema Kokot(Petlić) koji služi da komunicira sa podmornicama kroz globus Zemlje preko niske frekvencije vrlo visoke amplitude, a čitava stanica se nalazi na južnom Uralu i upravlja iz tajnog grada Magnitogora. Ovo je sistem iz Hladnog rata, a bio je jedan od tri takva, pored ugašenog u Litvaniji i ugašenog u Pripjatu. Ko je bio u Černobilju i video ovaj u Pripjatu, zna da ga dronovi ne mogu srušiti, to je ogromna struktura. Četvrto je da je taj kontrolni centar udaljen par hiljada kilometara od ukrofašističkih položaja i da nije moguće da ga dosegne ni jedan dron. Peto je da je onaj repetitor kontejnera na dalekom istoku već operativan. U svakom slučaju ovo ne izaziva nikakvu nuklearnu odmazdu, a ukrajinska vest je tipa piše na tarabi pa probaj, ali vi novinari mora da pišete gluposti jer bi ste crkli da to ne radite.

    141
    3
  3. Biće obavešteni englezi i ameri o napadu na radar, nadam se višestruko.
    Podvodni kablovi i sateliti su idealne mete.

    38
  4. Неби ме ништа изненадило да је тачна вест. Направили су много грешака и мислим да би стварно требало да се уозбиље

    6
    16
  5. Rusi jos nisu izgubili samo nukl.podmornicu ,druga sva oruzja su im unistavana.Ispada nesposobni skroz.

    17
    45
  6. Svi navedeni podaci govore mnogo ali ne i o,da bi vodeća nuklearna sila bila toliko glupa sagradila samo jedan ovakav sistem na onolikoj teritoriji.Drugo,danas postoje i vrlo moćni sateliti,koji nisu vezani za zemlju.Vest je,kako reče jedan od čitalaca-više senzacionalizam a možda i ruska strategija,da vide dokle Zapad može da ode sa rušenjem bandera po Rusiji(mamac)…Uglavnom,videće se.

    25
  7. Nije to radar koji vidi “iznad horizonta”, već IZA horizonta. Svi radari vide iznad horizonta.
    A ukri, i ako su pokušali napad na ovaj radar, očito nisu uspeli. A čak se ne zna ni da li su pokušali. Novinarski senzacionalizam. Smanjite doživljaj.

    67
    2
    • У праву си! Амери имају свој радар који види иза хоризонта, један је стациониран у Катару и добацује поглед чак изнад Кине. Мислим да није овог типа изградње али делује исто.Тај је био сад срце одбране од овог напада Ирана на Израел. Лаик сам ал кад прочиташ неки стручан текст видиш колико су радари важни, тачније они су срце свега, без њих ПВО системи не могу ништа./ Ово је текст сензације, а можда и да се укаже и на овакву могућност, никад се не зна.

  8. Ukre se igraju vatrom,posle će im sve to stostruko izaći na nos i sam će im đavo biti kriv koji sam po sebi i jeste krivac za sve a đavo je zapad!

    70
    1
  9. Videćemo u narednim danima ruski odgovor Ukrajini. Što se tiče dogovora Rusije i zapada, sa zapadom nema dogovora, to smo videli i gledamo u slučaju Srbije.

    223
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave