NaslovnaNovostiRusija uspela da blokira satelitsko snimanje; Na Krimu aktiviran do sad neviđen...

Rusija uspela da blokira satelitsko snimanje; Na Krimu aktiviran do sad neviđen sistem za elektronsko ratovanje

Rusko elektronsko ratovanje na Krimu uključuje i aktivne i pasivne mere, uključujući i suzbijanje radio komunikacija. U Ukrajini, ruske snage koriste elektronsko ratovanje za ometanje taktičkih radio komunikacija, kao i radarskih sistema.

Nedavni satelitski snimci objavljeni na društvenoj mreži Tviter izgleda otkrivaju da je Rusija počela da koristi ekstremno moćan sistem za elektronsko ratovanje duž obale Krima, tačnije u regionu Sevastopolja.

rusija uspela da blokira satelitsko pracenje na krimu aktiviran do sad neviden sistem za elektronsko ratovanje

Satelit Sentinel-1 Evropske svemirske agencije snimio je slike 24. novembra koje su zbunile stručnjake. Misterija leži u dešifrovanju da li slike prikazuju upotrebu sistema radio-elektronskog ratovanja ili toliko moćnog radarskog sistema.

Čini se da je svrha ove aktivnosti da se poveća robusnost odbrambenih strategija protiv napada bespilotnih letelica i pomorskih plovila bez posade koje Ukrajina u poslednje vreme intenzivno koristi za napad na rusku infrastrukturu na Krimu.

Može se zaključiti da su ove mere uglavnom usmerene na jačanje zaštite infrastrukture i osnovnih objekata na poluostrvu.

Pojedini zapadni analitičari sugerišu da ne treba žuriti sa zaključkom da elektromagnetne smetnje koje je satelit Sentinel-1 primetio ukazuju na prisustvo novog ruskog radarskog sistema u Sevastopolju.

Postoji prilično velika verovatnoća da se radi o fiksnom radarskom sistemu, a ne o mobilnom, već nedavno ugrađenim u PVO Krima. Ova hipoteza postaje verodostojnija ako uzmemo u obzir da se sedište Crnomorske flote nalazi u Sevastopolju, koji je, zajedno sa nekoliko podmornica i brodova ruske flote, ciljana kamikaza dronovima.

Takođe zapadni analitičar, Dejmijen Sajmon posmatrao je, na osnovu satelitskih snimaka, aktivnost ruskih sistema za elektronsko ratovanje u Sevastopolju, glavnoj operativnoj bazi ruske Crnomorske flote, prenosi Naval Njuz.

naval njuz

Analitičar navodi da Rusi pokušavaju da dovedu u zabludu sistem AIS (koji ne koriste službe pomorskog saobraćaja) – identifikacioni podaci nekoliko brodova i čamaca „teleportovanih” sa mora na 8 km na kopnu.

Koje sisteme Rusija koristi da generiše toliko jake elektromagnetne smetnje?

Postoje dva radarska sistema u Rusiji, za koji zapadni a i ostali analitičari zasigurno znaju. U pitanju to su Voronjež (u verzijama Voronjež-DM i Voronjež-M) i Nebo-M. U pitanju su toliko moćni sistemi da mogu da spreče satelite da prate oblast u kojoj se nalaze.

Treba napomenuti da radarski sistemi koji razvijaju toliko jake elektromagnetne smetnje mogu oštetiti ili uništiti komandne i kontrolne mreže ometanjem, sprečavajući rad svih pa i vojnih komunikacionih sistema.

Taktika uključuje igru mačke i miša između Rusije i Ukrajine, što odražava nevidljivi rat koji se vodi na radio-frekvencijama. Upotreba novih tehnologija dodatno ilustruje razvoj elektronskog ratovanja u regionu.

voronjez radar
voronjez radar

Voronjež sistem generiše ekstremno jake elektromagnetne smetnje. Posebno je impresivan obim ovih aktivnosti. Signali smetnji su detektovani i u regionu Jevpatorije, što ukazuje na ekstremnu snagu korišćene opreme.

Obe verzije Voronjež sistema mogu generisati elektromagnetne smetnje u radijusu većem od 150 km. Sistemi Voronjež-DM i Voronjež-M su sposobni da emituju jake elektromagnetne talase koji mogu da poremete ili ometaju obližnje elektronske uređaje i komunikacione sisteme.

Smetnje izazivaju radari koji emituju visokofrekventne radio talase, koji mogu stvoriti elektromagnetna polja koja ometaju normalan rad osetljive opreme u radijusu od 150 km.

Radarski sistem Voronjež-DM, na primer, dizajniran je za otkrivanje i praćenje balističkih raketa velikog dometa, pa i interkontinentalnih.

U radijusu od 150 km elektromagnetni talasi koje emituje radar mogu ometati različite elektronske uređaje kao što su radio, televizori, pa čak i komunikacione mreže. Do smetnji konkretno dolazi kada radarski elektromagnetni talasi ometaju normalan prenos i prijem signala od strane ovih uređaja.

Nebo-M je 3D radarski sistem koji ima programabilni višepojasni dizajn. Radarski kompleks se sastoji od centralne fuzije podataka, modula komandnog mesta i tri radara koji su raspoređeni na odvojenim kamionima 8×8 od 24 tone.

nebo m 1
nebo m 1

55Ž6ME Nebo-M RLM-ME je VHF-radarska komponenta ovog radarskog sistema. Nebo-M RLM-ME je 3-D radar za prikupljanje podataka. U pitanju je naslednik 1L13 Nebo-SV „Box Spring“ i lako se razlikuje od njega pošto je smer polarizacije vertikalni, a ne horizontalni. Sistem se može rasporediti za 40 minuta.

19 KOMENTARA

  1. Nije ni čudo što se desila ona oluja na Krimu kad su rusi popalili ovu skalameriju 📡😳😲❗ Dobro da nisu pomerili putanju Zemlje 🌎 u svemiru 🤭❗

  2. Ha,ha,ha… Amerika već 20 godina nema svoje čipove! Svi čipovi, napredne tehnologije,danas se proizvode u Tajlandu, Južnoj Koreji, Japanu, Kini … I mnoge firme iz drugih zemalja rade na razvoju sopstvenih tehnologija za proizvodnju čipova. I nisu samo čipovi bitni za ove sisteme elektronskog ratovanja. Mnogo važniji su algoritmi, izlazna RF snaga i antenski sistemi. U ovim oblastima su Rusi bez premca! Čista matematika a tu su Rusi bolji od “zapada”.

    • Rusi su jako dobri, ali nisu bez premca u svim segmentima radarske tehnologije (jesu u dugotalasnim metraškim radarima. tj “VHF” radarima ). Imaju Amerikanci itekako moćnih radarskih sistema u srednjem i kratkom centimetraškom opsegu, pogotovo u svojoj mornarici, a imaju dosta dobrih radara i u decimetraškom opsegu. A moćne i sposobne radarske sisteme imaju i Kinezi, a bogme i Francuzi (najsposobnije od svih Evropskih država).

      Što se tiče nas, najsofisticiraniji radari našeg VOJIN-a su američke proizvodnje AN/TPS-70, a uskoro će to biti GM-200 i GM-400 radarski sistemi sa aktivnom faznom rešetkom (AESA) Francuske proizvodnje.

      • Да, тачно. Амери имају доста те опреме. Нарожито је интересантан тај дециметарски опсег… Читао сам негде да нарочито воле да користе дужине између 17 и 32 центиметра. И много пазе на боју, јер је она гаранција за добру величину.
        А французи су баш способни. Тренутно њиховим јединицама за ЕИиПЕД руководи генерал Хаким Хассимбулах. Пореклом из Бордоа. Чист франсез. Тако да се да видети да и ту боја много значи… Мислим због те дужине.

        • Nisi smešan, a ako si došao na vojni portal da trolaš, možeš slobodno da odjebeš u troskoku. Šteta što ovaj portal nema admine, popio bi ban kao bela lala.

    • Помешали сте Тајланд са Тајваном. У Тајланд можеш да наджеш само младе приститутке са косим очима

  3. Sentinel-1 je radarski satelit za precizno topografisanje terena (radio-topografija), nije satelit koji uslikava fotografije u vizuelnom ili infracrvenom spektru. Logično je da će radio-topografski satelit biti osetljiv na jake radarske/radio emisije sa tla, čak i ako nisu direktno usmerene ka njemu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave