NaslovnaNovostiPripadnici 1. slovenske brigade prikazali snimak prvog zarobljenog nemačkog borbenog vozila pešadije...

Pripadnici 1. slovenske brigade prikazali snimak prvog zarobljenog nemačkog borbenog vozila pešadije Marder 1A3 u Ukrajini

Nemačko borbeno vozilo pešadije Marder 1A3 postalo je trofej za vojnike 1. Slavjanske brigade koji se bore na Avdijevskom pravcu. Snimke zarobljene nemačke opreme objavljuju ruski resursi.

Prvi izveštaji da su ruske jedinice zarobile nemačko borbeno vozilo pešadije Marder 1A3 pojavile su se 14. marta, ali se jednostavno radilo o vozilu koje je uletelo u duboki krater kod Orlovke u pravcu Avdijevke. Kako je navedeno, ukrajinske trupe nisu uspele da evakuišu vozilo u pozadinu i napustili su ga.

Moguće je da je reč o istom borbenom vozilu pešadije, jer borci brigade kažu da su uzeli vozilo „ispod nosa“ neprijatelju. Štaviše, 1. slovenska brigada se bori na pravcu Avdijevke.

Ukrajinski borci su sve češće prinuđeni da koriste rezerve i zapadnu opremu, koju su pažljivo do sada čuvali. Kako je ranije saopšteno, nemačka borbena vozila pešadije ušla su u službu 82. odvojene vazdušno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine, koja se borila na pravcu Zaporožja.

U septembru prošle godine brigada je nakon pretrpljenih gubitaka povučena na reorganizaciju. Moguće da su trenutno u pravcu Advijevke zajedno sa 47. zasebnom mehanizovanom brigadom, koja je naoružana američkim tenkovima Abrams i borbenim vozilima pešadije M2 Bredli.

Inače, 47. mehanizovana brigada nedavno je dobila čak petog komandanta po redu usled, između ostalog i značajnog gubitka istih.

Sa druge strane, pored Mardera, 82. vazduhoplovna brigada Oružanih snaga Ukrajine naoružana je i američkim oklopnim transporterima Strajker i britanskim tenkovima Čelendžer 2.

img 7594
zarobljeni Marder

Podsetimo, Nemačka je Oružanim snagama Ukrajine isporučila verziju borbenog vozila pešadije Marder 1A3, koju je Bundesver usvojio 1989. godine. Nemci su radije zadržali modernije verzije za sebe.

Prvi ukrajinski BVP Marder 1A3 uništila je ruska vojska u septembru 2023. godine u blizini Verbovojevu u Zaporoškoj oblasti. Nakon toga, uništeno ih je još, a poslednji koji se istakao kao ubica Mardera je bio dron kamikaza Lancet.

Ukrajinski Marder

Nakon što je početkom prošle godine započela nabavku IFV Marder 1A3, Ukrajina je dobila isporuku prvih 20 jedinica u martu, u organizaciji Rheinmetall-a, nemačkog giganta.

Naredba za praćenje, naručena u junu, trenutno je u izradi. Nakon toga je objavljen poziv za treći talas isporuke, planirajući da 40 remontovanih borbenih vozila bude poslato u Ukrajinu do kraja ove godine.

marder unisten na frontu
Još jedan Marder uništen na frontu

Nakon rigoroznog ispitivanja, primetno je da ovi IFV Marder 1A3, i isporučeni i traženi, nisu sveže proizvedeni. Umesto toga, oni prolaze kroz proces remontovanja u nemačkoj fabrici pre nego što budu poslati na frontove.

U pitanju su polovni već korišćeni Marderi iz rezervi Bundesvera.

pre manje od mesec dana pisali smo kako kamikaza dron Lancet uništio još jedno nemačko borbeno vozilo pešadije Marder 1A3 ukrajinskih boraca

Marder 1A3 BVP ukratko

Marder 1A3 je nemačko oklopno vozilo dizajnirano za podršku i transport pešadije. U pitanju je nadograđena verzija originalnih modela 1A1 i 1A2. Proizvodnja Mardera 1A3 počela je kasnih 1980-ih i nastavljena do ranih 1990-ih.

Trenutno je nemačka vojska penzionisala Marder 1A3 da bi ih zamenio napredniji Lynx. Oklopna vozila donirana Ukrajini su dvoručna, samo su u fazi renoviranja bez nadogradnje.

Marder 1A3 IFV ima tročlanu posadu. Vozilo je teško oko 35 tona i ima dužinu od oko 6,9 metara. Pokreće ga motor od 600 konjskih snaga, što mu omogućava da postigne maksimalnu brzinu od 65 kilometara na sat na putevima i 40 kilometara na čas van puta.

Marder 1A3 IFV ima autotop od 20 mm kao svoje primarno oružje. Sposoban je da ispaljuje raznovrsnu municiju, uključujući oklopne i visokoeksplozivne metke. Pored toga, opremljen je koaksijalnim mitraljezom i protivavionskim mitraljezima za potrebe samoodbrane.

Vozilo ima i šest bacača dimnih granata, koji se mogu koristiti za stvaranje dimnih zavesa za prikrivanje ili za pokrivanje tokom borbenih dejstava.

marder
marder

Marder 1A3 je takođe opremljen naprednim komunikacionim sistemima koji omogućavaju koordinaciju sa drugim jedinicama na bojnom polju. Sve u svemu, Marder 1A3 IFV je svestrano i pouzdano sredstvo koje poboljšava borbene sposobnosti pešadijskih snaga.

Marder 1A3 IFV igra ključnu ulogu na polju borbe kao vozilo za podršku pešadiji. Njegova primarna funkcija je transport pešadijskih trupa na bojno polje i pružanje vatrene podrške.

21 KOMENTARA

  1. Postovane kolege,Rado Dajguz sa nadimkom Stevica veliki strucnjak za rusku vojsku i tehniku.Molim da imate razumevanja za njegovu strucnost.

    90
    1
  2. Ova bedna ruska vojska kesi se od sreče kad zarobi ili uništi jedan primerak nekog zapadnog borbenog vozila ili tenka, jednog od par hiljada koje su Sile Zapadne Demokratije dosada donirale Herojima Ukrajine , a ne govore nikada o preko 5000+ uništenih ruskih borbenih vozila i tenkova uništenih do sada u ruskoj agresiji na suverenu Ukrajinu ?!? Nego , jel još uvek bedna ruska vojska nemoze da pomeri frontu ni za metar i gine kod sela Bahmut i Avdivka , ima već 770 dana da kubure na mestu i ginu ko muve ?!?

    121
    648
    • Sipice opusti se ništa strasno docice ti svaba na more, neće propasti zbog nekoliko mardera. Ko sto kažeš nije putin demokrata pa da je sprovodi kao onu sto u gazi gledamo, zato se razvukla ova bratska agonija.

      36
      15
      • Srpska vojska neće nikada napast Republiku Kosovo jer se boji , te kukavičke pobegulje iz Oluje1995 čekaju da im dodju i to odrade braća Rusi al oni nikako da pristignu ?! Rusi tavore tamo i ginu ko muve , ima 770 dana , kod seoceta Bahmut i Avdivka , ne puštaju ih lokalna ukrajinska lovačka društva !

        26
        320
    • Ti si nepismen čovek sigurno sa 8 razreda skole pitanje dali si i vojsku služio tako da nemaš ništa od rat i naoružanje zato cuti manje se vidiš da si glup.

      12
      5
    • Ovo blebetanje je vrhunac gluposti i primitivizma.Amerikanci su naj u svemu a Rusi otpad.Rusi u drugom sveckom ratu dadosse 26 miliona poginuljh za spas covecanstva.A Amerikanci u drugom svetskom ratu dadose 231 hiljada poginulih.A snimisse ratne filmove o silnim butkama i pobedama.Sramota glupi ste neznam zassto im se ponizno guzite trcite za njima kao ovan za ovcom.A Rusi budite sigurni pobedice ova ustassko fassisticka govna.Ili ce aktivirati atomski napad na ciljeve u celom svetu i unjsstiti sav Americki smrad.Nece da postojite.Neko od Rusa prezivece u dalekom Siniru.Pa opet ce postojati sveta jedino nece biti Amerikanaca i Evrope.A to ssto rusi vode liniski front koji napadaju Ukrainci j nemogu ga probiti.Rusi to i cekaju to je naj pametnija taktika.DODJI MI NA LINIJU FRONTA DA TE SIGURNO UNUSSTIM.I BASS TAKO GLUPI UKRAINCI HRABRO JURISSAJU U SJGURNU SMRT.TU NA TOJ LINIJI FRONTA IZGUBICE UKRAINCI FEHNIKU I VOJSKU I NECE MRDNUTI NIGDE .OBRNI OKRENI SIGURNO POBEDICE RUSI.POBEDITI NA FRONTU ILI PRITISKOM NA CRCENO DUGME I ZBOGOM SVETE.A VI AMERICKE GOVNARE BIRAJTE SSTA VAM JE BOLJE.Za tri poginula Americka vojnika Amerika javno vrssi odmazdu i bombarduje herojski Jemen Siriju i Jrak. TOTI JE PRAVDA I SILA.

      42
      2
    • Tebe je pravio fratar,garant..Samo fratrova djeca pišu takve retardirane gluposti..A djed ti je završio u Bleiburgu..Ovakve retarde kao ti je lako prepoznati..A stara izreka u tvojoj državi je- dabogda ti fratri pravili djecu..Eto drugari,sad znate kako se to radi,sa ovakvim retardima i ovom pričom im lako,zatvorite usta ..

      20
    • Ukrajina je prva faza konacnog kolapsa Zapada… Druga faza ce biti kada islamisti koji vec cine oko 10% stanovnistva Zapada krenu demolirati taj Zapad. Treca i konacna faza bice demografski kolaps Zapada, gde zbog nacina zivota nema prirastaja, vec stanovnistvo ubrzano stari, a vazne funkcije preuzimaju naslednici nekadasnjih migranata poput Kineza, Indijaca, Japanaca, i dr….

      33

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave