NaslovnaNovostiBespilotna letelica „Lancet“ lišila ukrajinske kadete mogućnosti da prođu obuku letenja na...

Bespilotna letelica „Lancet“ lišila ukrajinske kadete mogućnosti da prođu obuku letenja na L-39

Ruski operateri dronova kamikaza Lancet često vode ne samo protivbaterijske borbe, već i pogađaju neprijateljske avione koji stoje na zemlji. Nova meta za baražnu municiju bio je trenažni lovac L-39 Oružanih snaga Ukrajine.

Letepica je bila na aerodromu Kulbakino u oblasti Nikolajev, ali značajna udaljenost od linije dodira kao što vidimo nije sprečila Lancet da doleti i nesmetano pogodi metu. Postavljena kamuflažna mreža nije spasila avion od uništenja.

Sudeći po razmerama eksplozije, avion je punio gorivo, a ukrajinsko vazduhoplovstvo ga je redovno koristio za obuku letačkog osoblja, ali i druge vojne svrhe. Napominjemo i potpunu neaktivnost PVO u zoni strateški važnog objekta, pošto izviđačka bespilotna letelica radi bez smetnji, beležeći pogodak cilja.

Aerodrom Kulbakino redovno privlači pažnju operatera bespilotnih letelica Lancet. Udarci ovim dronovima često se izvode u paru sa izviđačkim dronom iste kompanije ZALA, koji traži ciljeve i usmerava Lancet u njih.

Ovaj jeftini ali efikasni dron kamikaza dolazi iz fabrike Kalasnjikov, a video dokumentovno je kako pre ovog, uništava čak četiri aviona nesmotreno parkirana na ukrajinskim aerodromima.

Poslednji zabeležen slučaj odigrao se u decembru 2023. godine kada je pogodio Su-25 ukrajinskog vazduhoplovstva u bazi Dolgincevo. U oktobru iste godine, cilj je bio još jedan Su-25.

ruski najnoviji unapredeni dron lancet unistio ukrajinski jurisni avion su 25
ruski najnoviji unapredeni dron lancet unistio ukrajinski jurisni avion su 25

U septembru, ruski Lancet je uništio ukrajinski MiG-29 u istoj vazduhoplovnih bazi. Dok je još jedan MiG-29 pogođen upravo na ovom aerodromu Kulbakino u Mikolajevskoj oblasti. Pored aviona oštetio je ili uništio još nekoliko plovila, od kojih je poslednji zabeležen samo pre dva dana.

Kao što smo već pisali, ruska vojska je samo u periodu od 9. do 15. marta, video zabeležila kako je oštetila ili uništila čak 54 borbena vozila, delove vojne opreme i položaje kijevskih snaga u zoni takozvane specijalne vojne operacije upotrebom lutajuće municije Lancet.

Ukoliko se nastavi ovim tempom, broj dokumentovanih udara ruskih kamikaza bespilotnih letelica Lancet mogao bi premašiti čak 1.300 do kraja ove nedelje, s obzirom da je ukupan broj trenutno beleži 1.264 pogotka.

Treba napomenuti da se iskustva upotrebe dronova protiv letelica koje stoje na zemlji usvajaju i u drugim zemljama.

Juče su se na socijalnim mrežama pojavili i snimci iz severne Afrike, tačnije Sudana, na kojima se vidi kako Snaga za brzo reagovanje (RSF) uz pomoć FPV drona pogađaju teški transportni avion C-130 Herkules sudanske vojske.

Tako jeftini dronovi postaju izuzetno ozbiljna pretnja skupim neprijateljskim avionima koji nesmotreno stoje na aerodromu van hangara i skloništa.

Podsetimo, dva borbena trenažna aviona L-39 su se 25. avgusta 2023. sudarila u Žitomirskoj oblasti tokom borbenog zadatka. Sva tri pilota su poginula, a među njima je bio i poznati pilot 40. brigade taktičke avijacije, poznat po pozivnom znaku „JUICE” o kome smo pisali u više navrata.

L-39 Albatros u Ukrajini

Ukrajina je operater čehoslovačkih aviona L-39 Albatros još dok su činili Sovjetski Savez.

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo koristilo je L-39 za obuku pilota ali i druge vojne svrhe. Evo nekoliko ključnih tačaka o L-39 Albatrosu u Ukrajini:

ukrajinski l 39 albatros
ukrajinski l 39 albatros
  1. Vojna upotreba: L-39 Albatros je bio osnovni deo flote ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva tokom nekoliko decenija. Ukrajina je nasledila značajan broj ovih aviona nakon raspada Sovjetskog Saveza. L-39 se koristio za obuku nove generacije pilota i održavanje operativne spremnosti vazduhoplovstva.
  2. Obuka: L-39 Albatros je pogodan za obuke zbog relativno niskih operativnih troškova, dobrih manevarskih sposobnosti i mogućnosti učenja različitih veština letenja kod budućih pilota.
  3. Borbena uloga: Osim obuke, Ukrajina je takođe koristila L-39 u raznim borbenim ulogama. To uključuje izviđanje, lagane napadačke zadatke i patrole duž granice. Mogućnost aviona da nosi naoružanje i obavlja jednostavne zadatke napada na ciljeve na zemlji postoji.
  4. Sukob na istoku Ukrajine: Tokom sukoba na istoku Ukrajine koji je počeo 2014. godine, izveštaji su ukazivali na to da su i ukrajinske vlasti i separatističke milicije koristile L-39 za izviđačke i napadačke zadatke na terenu. Ovi avioni su se koristili za pružanje vazdušne podrške i prikupljanje informacija o položajima neprijatelja.
  5. Unapređenja i modernizacija: Kao i mnogi operateri L-39, Ukrajina je istraživala mogućnosti unapređenja i modernizacije svoje flote. Međutim, zvaničnici Oružanih snaga Ukrajine razmatrali su smanjenje broja starih aviona L-39 i njihovu zamenu sa brazilskim EMB314 Super Tucano turboelisnim školskim avionom.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave