NaslovnaNovostiRat dronova: Broj dokumentovanih udara ruskih bespilotnih letelica Lancet premašio 1.200

Rat dronova: Broj dokumentovanih udara ruskih bespilotnih letelica Lancet premašio 1.200

Broj ruskih udara na kijevske snage sa municijom Lancet koji se nalazi u dokumentaciji lostarmour info, veb stranice koja prati vojne gubitke, dostigao je 1.210 do 8. marta. 2024. godine.

Sajt je počeo da dokumentuje napade Lancet lutajućom municijom na osnovu vizuelnih dokaza, poput video snimaka i fotografija, sa početkom eskalacije sukoba u Ukrajini pre više od dve godine.

Tokom protekla dva meseca, stopa dokumentovanih udara porasla je više nego duplo u odnosu na nekoliko meseci ranije. Sajt se takođe može smatrati svojevrsnim odgovorom na Belingketovu podruznicu Oriks. Direktne linkove ni jednih ni drugih nećemo dati.

lancet pogađa mig 29
lancet pogađa mig 29

Prema rezimeu koji je dao sajt, udari Lancet kamikaza dronovima su do sada uništili ili oštetili: 224 samohodne haubice; 235 vučenih haubica; 31 višecevni raketni bacač; 165 glavnih borbenih tenkova; 114 borbenih vozila pešadije i oklopnih transportera; 64 sistema PVO i samohodnih protivavionskih topova; 71 radar za elektronsko ratovanje i sistema komunikacije kao i jedan lovački avion o kome smo već pisali, MiG-29.

Ovi brojevi obuhvataju foto ili video dokumentovane udare koji su ozbiljno oštetili cilj ili doveli do njegovog potpunog uništenja. Samo tokom protekle nedelje, isti sajt je dokumentovao 22 udara lutajućom municijom Lancet duž linije fronta u zoni sukoba u Ukrajini.

U nedavnim udarima uništeno je ili oštećeno:

  • 6 samohodnih haubica, uključujući jednu M109 američke proizvodnje i jednu Archer švedske proizvodnje;
  • 3 vučene haubice, uključujući jednu M777 američke proizvodnje;
  • 5 glavnih borbenih tenkova;
  • Jedno borbeno vozilo pešadije, BTR-4 ukrajinske proizvodnje;
  • 2 protivavionska topa, uključujući jedan samohodni Gepard 1A2 nemačke proizvodnje;
  • 2 radara, uključujući jedan AN/TPQ-36 američke proizvodnje;
  • Jedan sistem za pretragu signala, Plastun-RP3000 ukrajinske proizvodnje;
  • Jedno terensko vozilo Hamvi američke proizvodnje i
  • jedan utvrđeni položaj.

Lancet ukratko

ZALA Aero Group, podružnica ruskog odbrambenog giganta Koncerna Kalašnjikov, proizvodi dve najpoznatije verzije drona Lancet, Izdelie-52 sa izdržljivošću od 30 minuta i bojevom glavom od jednog kilograma i veću Izdelie-51 koja ima izdržljivost od 40 minuta i naoružan je bojevom glavom težine tri kilograma.

rusija „zabranila izvoz najuspesnijih kamikaza dronova lancet zbog predstojecih napada na ukrajinu
lancet pored operatera

Lutajuća municija leti ka ciljanom području pomoću inercijalnog navigacionog sistema uz pomoć GLONASS-a, a operater zatim koristi ugrađeni elektro-optički sistem preko dvosmerne veze za prenos podataka da otkrije, prati i zaključa metu.

Kamikaza bespilotna letelica luta iznad operativnog područja, locira i prati neprijatelja, „istražuje“ moguće mete kako bi pomogla da se izaberu one visoke vrednosti, bira pravi tajming, pravac i ugao napada, a zatim izvodi precizan udarac.

Lancet ima cilindrični trup sa dva seta površina za kontrolu leta u obliku slova X koje se uvlače unutra za skladištenje. Ima električni propeler sa dve lopatice na repu i senzorsku jedinicu u nosu. Dron nalik na raketu izbacuje se u vazduh jednostavnim katapultnim sistemom na zemlji.

Na početku sukoba u Ukrajini, ruska vojska je koristila municiju Lancet samo protiv vrednih ciljeva kijevskih snaga, poput haubica, glavnih borbenih tenkova, sistema protivvazdušne odbrane i radara. Međutim, nedavno se opseg ciljeva proširio na laka vozila, verovatno kao rezultat povećanja proizvodnje ovog sistema.

Mali radarski poprečni presek i minimalni infracrveni znak lutajuće municije na električni pogon čine ovaj dron-kamikazu veoma nezgodnim za presretanje. Ukrajinski pokušaji da zaustave Lancet vatrom protivvazdušne odbrane, sistemima za elektronsko ratovanje i protivmerama do sada pokazali uspeh.

002 lancet 3
Lancet-3

Nakon „neverovatnog uspeha“ kamikaza dronova klase Lancet u Ukrajini, proizvođač Zala Aero je navodno razvio novu generaciju kamikaza dronova poznatih kao „Izdelie 53“ (Produkt 53).

Takođe, veruje se da su nove ruske bespilotne letelice kamikaze (lutajuća municija) porodice Lancet dobile takozvano punjenje tipa „šok jezgro“. Suština opremanja ove bojeve glave je da nikakve mreže, rešetke, “roštilji” ili druge konstrukcije na štićenom vozilu ih neće zaštititi od nje.

Pokušaji Ukrajine da zaustave Lancet da lutaju municijom vatrom protivvazdušne odbrane, elektronskim ratovanjem ili protivmerama uglavnom su često bili neuspešni.

2 KOMENTARA

  1. Apsolutno tacno mada dodatno sluze kao artiljriski projektili za unistenje zive sile neprijatelja a i vllo. Korisno pomocno naoruzanje za prevaqu na terenu u borbenim dejstvima..

  2. DRONOVI I SAMO DRONOVI.OVAJ RAT U UKRAINI SSTO DUZE TRAJE DONOSI SSTETU ONOJ STRANI AKO SE NESNADJE SA DRONOVIMA .KO IMA BOLJE OPRDMLJENE I BEVIDLJIVE DRONOVE TAJ CE NA KRAJU POBEDITI.DRONOVI SU IZVIDNICA I PRETHODNICA JEDNE ARMIJE.SLUZE DA VOJNICI VIDE ISPRED SEBE PROTIVNICKOG VOJNIKA KAO POSTAVLJENU METU.DA VIDE NEPRIJATELJSKU DAKEKOMETNU ARTILJERIJU.DA VIDE SSTO JE GLAVNO POKRET NEPRIJATELJSKIH KOLONA PREMA FRONTU I OKO FRONTA.DRONOVE KO IMA VISSE BROJCANO I DOBRO TEHNICKI URADJENE SA SISTEMIMA ZA OSMATRANJE I NAVODJENJEM TA ARMIJA CE POBEDITI.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave